Mi az a permeátum, és mit keres a reggeli italokban?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A reggeli szerintem a nap leginkább gondot okozó étkezése. Nem a ráérős, hétvégi reggelizésekről beszélek, hanem a hétköznapi, munkába sietős, mindigrohanós típusúról. Amikor legjobb esetben is beszaladunk a pékhez, felkapunk valamit és útközben a buszon, villamoson vagy gyalogolva be is faljuk. 

Rohanás ide vagy oda, sokszor tényleg ez az egyetlen megoldás, ha nem akarjuk kihagyni a reggelit, és nincs idő otthon elkészíteni. Ilyenkor érdemes egészségesebb péksütiket választani, teljes kiőrlésűeket vagy cukormenteseket. Ha komplettebb reggelire vágyik valaki, jöhet valamilyen tejalapú ital, kakaó vagy kefír, joghurt vagy esetleg tejeskávé. 

Mi az a tejital vagy reggeli ital?

Ha jobban megnézzük, a tejek mellett tejital vagy reggeli ital feliratú flakonokat is láthatunk az üzletek polcain. Ezeket azért nem lehet tejnek nevezni, mert a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint csak arra a termékre lehet ráírni, hogy tej, amelyik kizárólag tejet tartalmaz, annak minden vitaminjával és ásványi anyagával együtt. 

A tejitalok címkéjén viszont felfedezhetünk egy másik összetevőt, ez pedig a permeát vagy permeátum. Ez az anyag, amit a tejitalok gyártása során használnak, majd emellé adagolnak tejet. Az italban a tej mennyisége 50-70%, de vannak permeátum alapú italok, azokban még kevesebb.

Így a reggeli ital fehérje- és kalciumtartalma is kevesebb, mint a tejnek. Emellett savót, írót, vizet, ízesítőanyagot, színezékeket és egyéb adalékanyagokat, és természetesen sokszor cukrot tartalmaz. 

tejci

Mi az a permeátum?

A permeátum a meghatározása szerint a tej ultraszűrésével előállított, fehérjében szegényebb tejeredetű készítmény, mely többek között tejcukrot, ásványi sókat tartalmaz. Jellemzően sajt és túrókészítéskor marad vissza, az élelmiszeripar pedig szeretné hasznosítani. Ennek egyik módja a reggeli vagy tejalapú italok gyártása, melyekben a folyadék mennyiségét lehet növelni, olcsón. 

Bár a gyártók a lehető legjobban szeretnék elhitetni ezekről az italokról, hogy majdnem tejről van szó, ez nincs így. Hiába olyan a csomagolása mint egy tejitalnak, nem véletlenül nem nevezhetik annak. Ennek tudatában mindenki döntse el, hogy leveszi-e a polcról ezeket az italokat. Bár a tejitalok ellenőrzött körülmények között, nagy szakmai tudással előállított élelmiszeripari termékek, biológiai értékük nem azonos a tehéntejével. Olyasmi ez, mint a vaj és a margarin kérdése, hitvita. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük