![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi az a védőgáz, miért rakják a salátás csomagba, és mitől véd meg?
Boszorkányság-e?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Biztosan megfigyeltétek már, hogy a védőgázas csomagolásban lévő élelmiszer, saláta, felvágott, sajt vagy hús megdöbbentően sokáig friss marad. Olyan sokáig, hogy ha a kertünkben frissen, ropogósan leszedett salátát versenyeztetnénk a védőgázas csomagolásban napok óta kuksoló levelekkel, több mint valószínű, hogy az utóbbi kerülne ki győztesen. Furcsa, de ez az igazság. De mi ez a védőgáz, és hogy működik? Utánajártunk.
Az áruházakban kapható, valamilyen szinten feldolgozott élelmiszerek egy csomó, nem kívánatos hatásnak vannak kitéve, például oxidálódhatnak, kiszáradhatnak, elkezdhetnek bomlani, megpenészedhetnek, a többiről meg tudni sem szeretnénk. Na most, fogyasztóként nyilván nem vagyunk boldogok, amikor a sonkánkkal ezek közül bármelyik is megtörténik, a kereskedők meg különösen boldogtalanok lennének, ha az árukészletük két nap alatt rájuk romlana.
![vedogaz1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29095/290958/29095899_77a4b11d446822ac5721ca5d623c319c_wm.jpg)
Fotó: Shutterstock
Az, hogy egy élelmiszer meddig marad friss és fogyasztható, nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan szaporodnak benne a mikroorganizmusok. Ha például védőgáz alatt csomagolják - úgynevezett módosított atmoszférájú csomagolást alkalmaznak - akkor ezek a védőgázok kifejtik a hatásukat, és a sonka vagy a sajt (vagy akármi) lassabban oxidálódik, és a mikroorganizmusok is lassabban szaporodnak bennük. Hát így tartósítanak.
De mi ez a gáz?
Az EU-ban elsősorban nitrogént, szén-dioxidot, és ezek keverékét használják védőgázként, méghozzá azért, hogy kiszorítsák a csomagolás alól az oxigént. A friss húsokat viszont pont oxigénnel zárják össze, erre majd később kitérünk, hogy miért.
Szóval, a nitrogén, egy elég ismerős gáz, az általunk belélegzett levegő például 78%-ban tartalmazza, nem kell tőle tehát félni. A nitrogént a csomagolás oxigéntartalmának csökkentésére használják, így akadályozzák meg az oxidálódást (pl. a levelek vágott széleinek a barnulását). A kórokozók elszaporodásának megakadályozásához némi szén-dioxidra is szükség van, amit ha 20-30% százalék körüli arányban tartalmaz a védőgáz, akkor szuperül alkalmas a mikrobiális növekedés megakadályozására. A szén-dioxid is a barátunk tehát - a vizes oldata pedig a jól ismert szénsav.
Az oxigén is néha haver
Az oxigén elősegíti bizonyos mikroorganizmusok tevékenységét, és a kémiai reakciókat is, ezért annyira nem kívánatos az élelmiszerek közelében, hogy 2 ezrelék alá szeretik csökkenteni az arányát a védőgázban. Kivéve a friss húsok, még inkább a marhahús csomagolásánál.
![vedogaz](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29095/290958/29095895_6f8eb41e22ac6aff5ef524c8b0857150_wm.jpg)
Fotó: Shutterstock
A vérben és az izmokban lévő oxigéntől lesz ugyanis a hús kívánatosan vörös, az állat levágásakor viszont az oxigénellátás leáll - ezért szeretik a friss húst oxigénnel együtt csomagolni. Ebben az esetben az oxigén egyébként technikailag nem is védőgáz, hanem éppen ellenkezőleg: reaktív gáz.
Ennél némileg bonyolultabb a saláták csomagolása, itt ugyanis élő termékről van szó, a leveleknek lélegezniük kell, emiatt szükségük van oxigénre. Igen ám, viszont az oxigén elősegíti a vágott szélek oxidációját. De hát ez már egy olyan bonyolult élelmiszeripari technológia, amibe már nem biztos, hogy ilyen mélyen bele szeretnénk menni. Maradjunk abban, hogy a védőgáz szuper dolog, és örülj, ha így tartják frissen az ételedet!
Az már más kérdés, hogy a műanyag csomagolással nem teszel túl jót a Földnek, szóval ha egy mód van rá, gyűjtsd szelektíven!