Te is rendszeresen kihagyod a reggelit? Mutatjuk, miért nem kellene

Reggeli-fontossaga-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokszor halljuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Tényleg annyira lényeges, hogy minden napot evéssel indítsunk? És mi történik akkor, ha kihagyjuk? A továbbiakban erről olvashatsz!

„A reggeli a nap legfontosabb étkezése.” Így szól a mondás, amelyet valószínűleg te is jól ismersz már. De mi van akkor, ha rendszeresen kihagyod? Tényleg ártasz vele a szervezetednek?

A legtöbb szakorvos és táplálkozási tanácsadó egyetért abban, hogy nincsen jobb napindító egy kiadós reggelinél, amely biztosítja a szükséges tápanyagokat és energiát az optimális teljesítményhez. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ébredés után azonnal enned kellene, de egy vagy legfeljebb másfél órán belül fontos a táplálékbevitel.

Feltölti a raktáraidat

A reggeli egyik elsődleges célja, hogy feltöltse az energiakészleteket, és felkészítsen arra, hogy a legjobb teljesítményt nyújthasd a délelőtti órákban. Sokan azt vallják, hogy alvás közben nem használunk energiát, így az este elfogyasztott ételek akár másnap délig is kitartanak. 

Reggeli-fontossaga-2

Ez azonban nem igaz. Az alvás közben végbemenő testi funkciók, a regenerálódás, sőt még az álmodás is energiát éget, így, ha nem szeretnéd, hogy a szervezeted elkezdje a tartalékait felhasználni, pótold egy kiadós reggelivel.

A szívedet is támogatja

A szervezet a reggeli időszakban a legérzékenyebb, ilyenkor használja fel a legjobb hatékonysággal a cukrokat. Éppen ezért érdemes szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztani, amelyek sok rostot tartalmaznak. Így könnyebben elérheted a napi 25 grammnyi ajánlott rostmennyiséget, és a koleszterinszinted csökkentésében is segít. Nagy mennyiségben fogyassz teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, zabkását, olajos magokat, gyümölcsöket és sovány fehérjéket.

Reggeli-fontossaga-1

Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát

Egy rostban és vitaminokban gazdag reggeli akár 55 százalékkal is képes csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Vigyázz azonban arra, hogy mit reggelizel! A klasszikus zabpelyhek, müzliszeletek, fánkok, muffinok, gofrik és palacsinták sok cukrot és keményítőt tartalmaznak, és gyakran felesleges zsírokban is bővelkednek.

Segít tisztábban gondolkodni

Az agynak sok energiára van szüksége ahhoz, hogy jól működjön. A reggeli segít abban, hogy éberebb legyél, jobban koncentrálj, és összességében boldogabbnak érezd magad. Azok a gyerekek, akik reggelivel indítják a napot, jobban tudnak figyelni az iskolában, ez pedig a teljesítményükön és az osztályzataikon is meglátszik.

Reggeli-fontossaga

Mi történik, ha nem reggelizel?

A korai reggelit természetesen nem lehet erőltetni, hiszen a sok pozitív hatása mellett sem való mindenkinek. Ha ébredés után nem vagy éhes, akkor jobb lehet későbbre tolni a nap első étkezését, és abban az esetben se módosíts a napirendeden, ha diéta miatt (pl. időszakos böjt) hagyod ki a reggelit. Az aranyszabály az, hogy hallgass a szervezetedre: figyeld meg, hogy mennyire vagy éhes, és az adott reggelen éppen milyen tápanyagra van szükséged.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon