Te is rendszeresen kihagyod a reggelit? Mutatjuk, miért nem kellene
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Sokszor halljuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Tényleg annyira lényeges, hogy minden napot evéssel indítsunk? És mi történik akkor, ha kihagyjuk? A továbbiakban erről olvashatsz!
„A reggeli a nap legfontosabb étkezése.” Így szól a mondás, amelyet valószínűleg te is jól ismersz már. De mi van akkor, ha rendszeresen kihagyod? Tényleg ártasz vele a szervezetednek?
A legtöbb szakorvos és táplálkozási tanácsadó egyetért abban, hogy nincsen jobb napindító egy kiadós reggelinél, amely biztosítja a szükséges tápanyagokat és energiát az optimális teljesítményhez. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ébredés után azonnal enned kellene, de egy vagy legfeljebb másfél órán belül fontos a táplálékbevitel.
Feltölti a raktáraidat
A reggeli egyik elsődleges célja, hogy feltöltse az energiakészleteket, és felkészítsen arra, hogy a legjobb teljesítményt nyújthasd a délelőtti órákban. Sokan azt vallják, hogy alvás közben nem használunk energiát, így az este elfogyasztott ételek akár másnap délig is kitartanak.
Ez azonban nem igaz. Az alvás közben végbemenő testi funkciók, a regenerálódás, sőt még az álmodás is energiát éget, így, ha nem szeretnéd, hogy a szervezeted elkezdje a tartalékait felhasználni, pótold egy kiadós reggelivel.
A szívedet is támogatja
A szervezet a reggeli időszakban a legérzékenyebb, ilyenkor használja fel a legjobb hatékonysággal a cukrokat. Éppen ezért érdemes szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztani, amelyek sok rostot tartalmaznak. Így könnyebben elérheted a napi 25 grammnyi ajánlott rostmennyiséget, és a koleszterinszinted csökkentésében is segít. Nagy mennyiségben fogyassz teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, zabkását, olajos magokat, gyümölcsöket és sovány fehérjéket.
Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát
Egy rostban és vitaminokban gazdag reggeli akár 55 százalékkal is képes csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Vigyázz azonban arra, hogy mit reggelizel! A klasszikus zabpelyhek, müzliszeletek, fánkok, muffinok, gofrik és palacsinták sok cukrot és keményítőt tartalmaznak, és gyakran felesleges zsírokban is bővelkednek.
Segít tisztábban gondolkodni
Az agynak sok energiára van szüksége ahhoz, hogy jól működjön. A reggeli segít abban, hogy éberebb legyél, jobban koncentrálj, és összességében boldogabbnak érezd magad. Azok a gyerekek, akik reggelivel indítják a napot, jobban tudnak figyelni az iskolában, ez pedig a teljesítményükön és az osztályzataikon is meglátszik.
Mi történik, ha nem reggelizel?
A korai reggelit természetesen nem lehet erőltetni, hiszen a sok pozitív hatása mellett sem való mindenkinek. Ha ébredés után nem vagy éhes, akkor jobb lehet későbbre tolni a nap első étkezését, és abban az esetben se módosíts a napirendeden, ha diéta miatt (pl. időszakos böjt) hagyod ki a reggelit. Az aranyszabály az, hogy hallgass a szervezetedre: figyeld meg, hogy mennyire vagy éhes, és az adott reggelen éppen milyen tápanyagra van szükséged.
Fotók: Getty Images