Miért ne főzz nyolc fogást karácsonykor? Ha fáradt vagy, az ünnep sem lesz meghitt

karácsonyi ünnepi asztal cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Évről évre sokan szembesülnek azzal, hogy annyira görcsösen készülnek az ünnepekre, hogy a végén, amikor már tényleg az együtt töltött idő számítana, semmi mást nem éreznek, csak ólmos fáradtságot.

Év végére szinte mindenki elfárad és legszívesebben csak pihenne. De nem lehet, hisz közelednek az ünnepek, ajándékot kell venni, ki kell gondolni az ünnepi menüt és a lakásnak is a legszebb arcát kell mutatnia. De nem csak a lakásnak, a tulajdonosának is. 

Sokan ekkor költik el a félretett pénzüket drága ajándékokra, különleges ételekre. Nem véletlen, hogy a szupermarketek is karácsony közeledtével teszik ki a polcokra az úgynevezett gourmet válogatásokat, amelyeket sokan ajándékba vesznek, sokan pedig talán ekkor kóstolják meg először. 

A kevesebb néha több

Az ünnepi menü kitalálása minden évben nagy fejtörést okoz. Persze van, aki inkább a bevált ételsorhoz ragaszkodik, amivel biztosan nem lő mellé, de van, aki szinte kötelességének érzi, hogy évről évre valami nagy durranással rukkoljon elő.

karivacsi belső

Hányszor hallottál olyan történetet, hogy ki hogy rontotta el az életében még sosem próbált fogást, amellyel természetesen karácsonyra szerette volna meglepni a családot? Persze az odaégett/nyers maradt/csúnya lett, vagy egész egyszerűen csak senkinek sem ízlett, és nem volt más választás, mint kisütni a fagyasztóban tárolt mirelit csirkefalatkákat. A házigazda közben többször megőszült, nem beszélve az ablakon kidobott pénzről.

Persze ezzel nem azt szeretném sugallni, hogy egyáltalán ne kísérletezz vagy ne akarj újdonságokat megismertetni a családdal, csak előtte beszéljétek meg, hogy mire készülsz és legyen egy úgynevezett B-terv, avagy menekülési útvonal - és az ne a Meki legyen. 

karácsonyisütés

Mi legyen a menü?

A karácsonyi menü mindenkinél mást jelent. A különbözőképpen tálalt hal majdnem minden családban megtalálható az ünnepi asztalon a halászlével az élen, de van, akinél rántott hús nélkül nincs ünnep. A rántott húst egyébként egy kis változtatással "karácsonyiasíthatod" úgy, hogy nem hagyományos panírral bundázod. Próbáld ki ezt a receptet, és máris ünnepi fogást tálalhatsz viszonylag kevés munkával és idegeskedéssel. Ha pedig kifogytál az ötletekből, itt komplett menüsort találsz az egyszerűbbtől a bonyolultabbig.

Érdemes megnézni, melyik étel elkészítése mennyi idődbe fog kerülni, mert hiába tervezel tökéletes menüt, ha nem készül el időre. Aminek a vége megint csak idegeskedés lesz. Hidd el, ha a hét többi napján sem a konyha a fő tereped, akkor senki nem fogja elvárni, hogy különleges fogásokat tálalj. Sokszor egy finom krémleves és egy egyszerűbben elkészíthető főfogás nagyobb sikert arat, ha tudják, hogy te készítetted

ünnepi menü álló

Csak nyugodtan

Első körben tervezz és igyekezz ennek megfelelően bevásárolni. Készíts listát arról, hogy nagyjából mi mennyibe fog kerülni, és arról is, hogy az ételek elkészítése mennyi idődet fogja elvenni. Maradj a realitásoknál, főzz annyit és olyat, amennyi és ami nem fog ki rajtad, és próbálj meg annyit főzni, amennyi elfogy. Nyugodtan tarts szünetet a készülődésben, igyál egy jó kávét vagy forró csokit, képzeld magad az ünnepi asztal mellé. A karácsony a szeretet és a ne a stressz ünnepe legyen. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük