Nevelj te is mikrozöldeket az ablakpárkányon: finomak és tele vannak vitaminnal

mzcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mikrozöldek első ránézésre hasonlítanak a csírákra, de ha kicsit jobban szemügyre veszed őket, akkor bizony feltűnik a különbség.

Mikrozöldekkel főleg étteremben találkozhatsz, az apró növényeket ételdíszítésnél használják, pedig sokkal gyakrabban kellene őket fogyasztani.

A mikrozöldek valóságos vitaminbombák, C-, E- és K-vitaminban és még ásványi anyagokban is dúskálnak, de antioxidáns-tartalmuk is lenyűgöző. A mikrozöldeket más néven mikrosalátáknak szokták nevezni.

A mikrozöldek hasonlítanak a csírákra, pedig a csíra utáni állapotot jelzik, amikor már vannak apró levelei a növénynek. Ezeket nem sokkal azután szüretelik le, hogy kibújtak a magból és a talajból. Ilyenkor már látszódnak a sziklevelek, de a rendes levelek még nem fejlődtek ki.

A mikrosaláták esetében a zsenge növény szárát és leveleit fogyasztják, a zamatuk intenzív, nagyon hasonlít a kifejlett növény ízéhez. A csírák fejlődése napok alatt zajlik, a mikrozöldek növekedéséhez több idő szükséges. 

Változatos finomságok az ablakpárkányról

A mikrozöldek egyszerűen nevelhetők, nem igényelnek nagy helyet, nem kényes növények, annyi figyelem bőven elég nekik, mint a fűszernövényeknek. 7–14 nap kell ahhoz, hogy a növények hajtásait fogyaszthasd, amelyek tálcában 4-5 hétig eltarthatók. Ez a legegyszerűbb módszer, hogy mindig friss és vegyszermentes zöld legyen kéznél, mellyel számos ételt tehetsz változatossá. A mikrozöldek különböző szendvicsekre is helyezhetők, de salátákhoz, kencékhez, levesekhez és turmixokhoz is keverheted őket.

Egyszerűbb a nevelésük, mint azt gondolnád

Az apró zöldek kis helyen elférnek, ráadásul egy helyen többfélét is tarthatsz, lehet az salátaféle, retek, hagyma vagy búza. A nevelésük nem bonyolult, ha azonban nem figyelsz oda, akkor kárba mehet az egészséges csemege.

Mire kell figyelni a mikrozöldek nevelésénél?

Szükséged lesz egy ültetőtálcára, vagy használhatsz tejfölös-, joghurtosdobozt is, a lényeg, hogy a doboz aljára fúrj lyukat, amelyen a felesleges víz ki tud folyni az öntözés során. A növényeknek elég egy kis hely is, arra azonban figyelni kell, hogy elegendő fényt kapjanak.

Az ültetőládába termőföld szükséges, kókusztégla a legjobb választás. A kókusztégla érdekes jószág, mielőtt használnád, áztasd vízbe, ahogy megszívja magát, megnő a mérete. A kókuszföldet helyezd ültetőtálcára, szórd rá a magokat, majd vízpermettel fújd le. A növényt világos helyen tárold, de azért ne tűző napon. Mindennap locsold meg vízpermettel. 1-2 héten belül kihajtanak az első levelek, melyeket le lehet vágni, fogyasztásra alkalmasak. A túltermelést kerüld, mivel a növény hamar romlik.

mzct6

Ha számodra is fontos az egészséges táplálkozás, akkor érdemes kipróbálnod a mikrosalátákat, melyek tényleg nagyon színessé varázsolják az étkezést, évszaktól függően mindig lesz friss zölded. Így természetes úton viszed be a szervezetedbe a vitaminokat, ásványi anyagokat.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük