Milyen borokkal készülj az ünnepekre? A halászlé mellé vörös-, a töltött káposztához fehérbor illik

töltöttkápi
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az év végéhez közelítve mindenki izgatottan várja az ünnepeket, de mindig rengeteg dolog akad. Szerencsére a borok beszerzését előre is el tudod intézni, így eggyel kevesebb tennivaló marad a listádon.

Ha időben elkezdesz gondolkodni azon, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra az ételek mellé, a lehető legjobb borpárosításokat tudod kiválasztani. Ez pedig egy egészen új szintre emeli majd az idei karácsony kulináris élményeit. 

Körbenézhetsz persze a helyi hiperek kínálatában, de érdemes ilyenkor ellátogatni a közeledben lévő borboltokba is, ahol ráadásul szakemberek segítenek abban, hogy megtaláld a számodra tökéletes palackokat. Ha pedig a legkényelmesebb megoldást szeretnéd, akkor fordulj valamelyik boros webshophoz, ahonnan egyszerre, egyben megrendelheted a kívánt üvegeket, és még cipekedned sem kell.

Melyik ételhez milyen bor illik?

Mindenképpen szerezz be pár buborékos palackot, ez nemcsak a szilveszteri koccintáshoz, de a karácsonyi napokhoz is elengedhetetlen. Aperitifként kínálhatod a vendégeidnek, és jól illenek a könnyű előételekhez, kis falatkákhoz is, pláne ha azok füstölt lazaccal vagy valamilyen tengeri finomsággal, esetleg kecske- vagy brie sajttal készültek.

boros

Az olyan hagyományos karácsonyi ételhez, mint a halászlé, válassz egy közepesen testes, fűszeres vörösbort. A kadarka, kékfrankos, bikavér vagy éppen a zweigelt mind-mind kiválóan párosítható hozzá. Ezeknek a boroknak a savai és a fűszeressége jól harmonizál a paprikás lével. Ha a családodban tradicionális fogás a töltött káposzta, akkor viszont a fehérboroknál keresgélj inkább. Az eleve kissé pikáns és savas ételhez neutrális bort válassz, olaszrizlinget, furmintot vagy chardonnay-t. Ugyanezek a rántott vagy sült halakhoz is jól passzolnak.

A kacsa és a bárány inkább a könnyedebb vöröseket kedveli, a vörös húsokkal készült főételekhez – pláne ha egy tartalmas mártással köríted – pedig jöhetnek a testes vörösborok, a merlot, a cabernet sauvignon, a cabernet franc vagy a syrah, illetve ezek házasításai.

boros3

A desszertek mellé pedig, melyek ilyenkor dióval, mákkal, kandírozott gyümölcsökkel, mézzel vannak tele, mindenképpen bonts idén egy palack csodás tokaji aszút, ami akár magában is megkoronázza az ünnepet.

Préselő Pincészet Habzó Hárs 2019

A tokaji borászat évről évre elkészíti népszerű, száraz habzó hárslevelűjét. Az Erdőbényén található pincészet tulajdonosai maguk is nagy pezsgőrajongók, így nem is volt kérdés, hogy a buborékosok is bekerülnek a portfóliójukba. Az illat behízelgően gyümölcsös, tele fehér húsú körtével, virágokkal, kamillával, a citrusos vonal szépen frissíti a kortyot. Könnyed, elegáns, tökéletes választás az ünnepekre.

Préselő.png

Gere Attila Kopar 2017

Gere Attilát senkinek sem kell bemutatni, a családi birtok a rendszerváltás óta töretlenül ott van a köztudatban. A villányi borok egyik nagykövete, akinek Kopar nevű bora már 1997 óta népszerű a borrajongók körében. A 2017-es évjárat melegebb karakterű tétel. Ízében meggy, szilva, erdei bogyós gyümölcsök, kis dohány és hordófűszerek érződnek. Koncentrált és komplex bor, ami igazi fénypontja lehet a karácsonyi asztalnak és az ünnepeknek is.

Gere Attila.png

Kovács Nimród Chardonnay 2020

Az Egri borvidék egyik legismertebb pincészete Kovács Nimródé, aki Amerikából tért haza, hogy a borok világában teljesedjen ki. A Nyilas-mári- és a Nagyfai-dűlőben található chardonnay tőkékről készült ez a bor. Teljes egészében tartályos, így a fajta karakterét és az egri terroirt mutatja meg. Az almás, citrusos jegyek uralják a kortyot, mellette egy kis csillaggyümölcs és fehér tea is feltűnik. Sült hal, csirke vagy pulyka mellé bátran kínálhatod.

Cover és első két kép: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon