Mit esznek a királyi család tagjai? Fokhagymát egyáltalán nem fogyasztanak a Buckingham-palotában

akcscov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A brit királyi család élete csupa pompa és fényűzés. Az emberek többsége mindig nagy érdeklődéssel figyeli, mi is történik az uralkodó családjának háza táján.

Titkokból és szaftos pletykákból sosincs hiány. Na, de nem csak a rang és a fáma miatt népszerű az angol királyi család élete. A divat hű követői is egyik szemüket a családon tartják, Katalin hercegné és sógornője, Meghan Markle hercegné szettjeit mindig élvezet megcsodálni. Az ismert család kapcsán az embereket az a téma is bolygatja, hogy vajon milyen finomságok kerülhetnek a királyi asztalra? Mi lehet a királynő kedvenc étele? Vilmos és Katalin mennyire engedékenyek csemetéikkel, ha édességről van szó? A szigorú szabályok hatással vannak esetleg étkezési szokásaikra?

Nagy-Britannia egyik legismertebb séfje, Darren McGrady évekig főzött az uralkodócsaládra, miután Diana hercegnő elvált fiai apjától, Lady Di arra kérte a szakácsot, maradjon mellette, így 1992-ben a hercegnővel tartott. Az előkelőségekre főző úriember Youtube-csatornája mindig tartogat meglepetéseket, megmutatja azokat az ételeket, amelyek nagy kedvencek a királyi családban. McGrady 2007-ben egy könyvet is kiadott, amelyben a királyi kedvencek kerültek terítékre, a könyv eladásából származó haszont pedig annak a szervezetnek ajánlotta fel, amit Diana a HIV- pozitív és AIDS-ben szenvedő gyermekek támogatására hozott létre.

Az ismert séf 15 éven keresztül kényeztette a családot a főztjével, így ha valaki hitelesnek számít az előkelőségek étkezési szokásait illetően, akkor az ő. Lenyűgöző receptjei mellett rengeteg emléket is őriz, amelyeket örömmel megoszt a kíváncsiakkal.

A szívek királynője nádszálkarcsú alakjára a séf vigyázott

Csodálatos jelleme és közvetlensége miatt örökre szívükbe zárták az emberek Diana hercegnőt. A hercegné volt az első olyan híresség, aki nyíltan felvállalta, hogy étkezési problémával küzd. A rossz nyelvek szerint nem túl boldog házassága miatt sokáig volt bulimiás, a betegség leküzdésében nagy szerepe volt Darren McGrady-nak, különös figyelmet fektetett arra, hogy a hercegné egészséges, zsírmentes ételeket fogyasszon.

A vörös hús fogyasztását kerülte, tányérjára sok zöldség és hal került, egyik nagy kedvence a McGrady-féle töltött kaliforniai paprika volt, amit heti kétszer, háromszor is szívesen látott az étkezőasztalon. A hercegné többnyire vegetáriánus ételeket fogyasztott, a paprika mellett a padlizsán is nagy kedvence volt. A nehéz mártásokat és a vajjal gazdagított ételeket mellőzte. Diana a fokhagymát is kedvelte, ami azért meglepő, mert a királyné kitiltotta a palotából az intenzív aromájú fűszert, mivel ki nem állhatja az illatát. Sőt, a család tagjainak az is meg van tiltva, hogy hivatalos utakon fokhagymával készült ételeket fogyasszanak.

tkct1

McGrady nagyon szereti felidézni a régi szép emlékeket, beszámolóiból az is kiderül, hogy a hercegné gyakran benézett hozzá a konyhába, kényelembe helyezte magát, nézte, ahogy főzött a séf, közben pedig nagyokat beszélgettek.

Diana a tésztás ételekért is rajongott, a séf egyszer azt is kikotyogta, hogy a hercegné nem volt túl ügyes a konyhában. Egyszer vendégeket várt, és paradicsomos tésztával kedveskedett nekik. Az étel ugyan az asztalra került, de nagy sietségében a gázt elfelejtette elzárni, majdnem leégette a konyhát.

Vilmos és Harry herceg imádja a gyorskajákat

Darren McGrady rengeteg kedves emléket őriz, elárulta, hogy Diana hercegné étkezésében az egészséges étrend megteremtése volt a fontos, a fiúk, Vilmos és Harry tányérjára azonban a kedvenceik kerültek. Imádták a sült krumplit és a sült csirkét. Ahogy a legtöbb gyerek, ők is szerették a gyorskajákat. Egyszer még olyan is előfordult, hogy Diana, belépve a konyhába, közölte szeretett séfjével, hogy ma ne főzzön, mert hamburgerezni viszi a fiúkat. A tesók a mai napig rajonganak a gyorskajákért, Vilmos a pizza és a kínai ételek rajongója.

A testvérek még kiskorukban a McGrady-féle házi húsos pitét is nagyon szerették, a mártásba a tilosnak számító fokhagyma került. A szaftos ragu tepsiben, a tetején krumplipürével és sajttal megszórva sült, ha épp nem gyorskaja, akkor ez volt az egyik nagy kedvencük. Na meg a puding, aminek mindig jutott hely a bendőjükben. Harry herceg gyengéi a banánnal készült sütemények, de a karamellás finomságokat is szereti.

A királyné nem bír ellenállni a csokoládénak

A valaha volt leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó már 94 éves. Kora ellenére még mindig remek formában van. A táplálkozás fontos szerepet tölt be az életében, mottója az egyszerűség és a mértéktartás, gyűlöli a pazarlást, a Buckingham-palotában épp ezért tilos kidobni az ételt, a maradékot mindig felhasználják. Étrendjében szigorú, de neki is van gyengéje, az édességek, különösen a csokoládé rabja.

akct2

Fotó: Anwar Hussein / Getty Images Hungary

A királynő reggelije szerény, müzlit szokott enni szárított gyümölcsökkel, ebédre sem esik túlzásba, egy szelet párolt hal és zöldségek kerülnek a tányérjára. A délutáni tea az egyik kedvenc időtöltése, mivel édesszájú, a teája mellé mindig nassol valamit. Szereti a vajas kekszeket és a csokiból készült süteményeket. A vacsorát hússal, zöldségekkel és mártással zárja, lefekvés előtt pedig mindig megiszik egy kis pohárnyi gint. A szigort illetően a királynő a keményítőt tartalmazó ételeket is száműzte, rizst és krumplit csak nagyon ritkán fogyaszt. A gyümölcsöket viszont nagyon szereti, legnagyobb kedvence a mangó. McGrady sztorizgatásából az is nyilvánvalóvá vált, hogy a királyi család mindig csinosan felöltözve foglalja el a helyét az étkezőasztalnál.

Fülöp herceg a jól átsütött húst szereti

A királynő férje nagyon szereti a grillezett húsokat jól átsütve. Mondjuk félig átsütve nem is ehetné, ugyanis a királyi család tagjainak tilos a félig átsütött hús fogyasztása, mivel a gyengén készült hústól könnyen ételmérgezést lehet kapni. Fülöp herceg egyik nagy kedvence egy orosz étel, a halpite. A leveles tésztába lazac, hagyma, gomba, főtt tojás és fűszerek kerülnek. A királyné férje imádja a hasát, nem csak enni szeret, szívesen társalog a gasztronómiáról és a főzés sem áll távol tőle. A kerti sütögetésben szívesen kiveszi a részét.

A trónörökös sajtimádatáról is híres

Károly herceg nagyon szereti a sajtokat, azok közül is a brit sajtok szerepelnek kedvencei közt. Gyakran indítja a napot valamilyen könnyed sajtos reggelivel. A királyné elsőszülöttje a friss fűszernövényeket is nagyon kedveli, saját fűszerkerttel is büszkélkedhet.

Katalin hercegné főzni is szeret

Az egészséges táplálkozás nagyon fontos számára, épp ezért gyakran fogyaszt vitaminban gazdag ételeket. Imádja a curry-t, a csirkés ételeket és gazpachót is szívesen fogyaszt. Vilmossal olykor közösen is szoktak főzni, a gyerekekkel is szívesen tölt főzős délutánt a konyhában, hogy a kicsik kedvencét együtt elkészítsék. A pár egyébként zöldségeket is termeszt, amelyekből a finomságok készülnek.

Meghan hercegné kezét egy tál sült csirke felett kérte meg a herceg

Meghan és Harry szerelmi élete napi téma a sajtóban. Titkaik nem igazán vannak, még azt is elmesélték, hogy közös főzés után, egy tál forró sült csirke felett történt meg a lánykérés. Az ex-színésznő szeret enni és főzni is, imádja a borokat, legnagyobb gyengéje a sült krumpli. Az egészséges táplálkozásra ő is odafigyel, ezért mindennap iszik egy zöld smoothie-t, ami almából, kelkáposztából, spenótból, citromból és gyömbérből készül. Kedvenc ételei közé tartozik a halas taco és a tenger gyümölcsei, amit a királyi család tagjainak tilos fogyasztani, hiszen ez is egy érzékeny étel, amitől könnyen ételmérgezést lehet kapni.

A hercegi csemeték is gyerekek

Ügyes kezű séfek lesik minden kívánságukat, a legkülönlegesebb alapanyagokból készítik számukra az ételeket, de ők is csak gyerekek, akik szeretik az édességet. Sarolta és György nagyon szeretik a tésztás ételeket, közös kedvencük a pizza, amit olykor együtt készítenek szüleikkel.

Cover fotó: Karwai Tang -  Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon