Miért és milyen gyakran kell lecserélni a mosogatószivacsot? Elszaporodhatnak benne a baktériumok

szivacs
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bár a mosogatás nem a legkedvesebb elfoglaltság, muszáj megejteni mindennap. Ha nincs mosogatógéped és szivacsot használsz, fontos, hogy rendszeres időközönként cseréld.

A mosogatószivacsban rengeteg baktérium halmozódhat fel, több kórokozó lehet benne, mint egy vécékagylóban, attól függően, mi mindent mosol vele és milyen időközönként veszel elő újat. 

Hetente cseréld a szivacsot!

Az általános ajánlás szerint - megfelelő használat mellett - heti egyszer érdemes lecserélni a mosogatószivacsot. Fontos, hogy miután mosogattál vele, alaposan mosd ki, majd nyomkodd ki belőle a vizet, végül tedd száraz helyre. Érdemes valamilyen lyukacsos tálkára vagy rácsra helyezni, hogy ne a belőle kifolyt vízben álljon, ugyanis a nedves, meleg közeg kedvez a bacik szaporodásának. Mivel a szivacs szerkezete üreges, tökéletes táptalajt képez a kórokozóknak, könnyedén megtelepedhetnek benne.

szivacs3

Csak mosogatásra használd!

A mosogatószivaccsal csak és kizárólag mosogass, ne használd a konyhapult, a gáztűzhely és a vágódeszka letörlésére, de a földről se ezzel itasd fel a kiömlött levest vagy teát. Ha nyers hússal dolgozol, akkor a deszkát, kést, tálat - mindent, amihez a hús vagy a leve hozzáért - egy másik szivaccsal moss el, ezt is hetente cseréld.

szivacs2

Miért kell gyakran cserélni a szivacsot?

A Scientific Reportsban megjelent kutatás megdöbbentő adatokat közöl: 14, mosogatáshoz használt szivacsot vizsgáltak, amelyekben mintegy 360 baktériumfajt mutattak ki, négyzetcentiméterenként 45 milliárdot - körülbelül ennyi található a székletmintákban is. Bár a legtöbb vizsgált kórokozó ártalmatlan, a tíz leggyakrabban előforduló baktériumfajból öt egészségügyi kockázatokkal járhat, ezek a legyengült immunrendszerre, beteg, idős szervezetre jelenthetnek veszélyt.

szivacs4

Ki lehet mosni a szivacsot?

A szivacsot nem érdemes, nem lehet és nem is szabad kimosni, a baktériumoknak körülbelül csak a fele pusztulna el, de akár még ronthat is a helyzeten a tisztítás. Sem a forró, szappanos vízzel történő mosás, sem a mikróban melegítés nem ajánlott, ugyanis utána a mikróba betett ételekre is átterjedhetnek a kórokozók, a meleg vizes mosás pedig csak a gyengébb bacikat pusztítja el, míg az erősebbek akár még szaporodásnak is indulhatnak a nedves, meleg környezetben.

A szivacs rossz szagáért a Moraxella osloensis nevű baktérium a felelős, sajnos ez a kórokozó még a kimosott dolgokon is életben marad. Az egyetlen megoldás a szivacs lecserélése, úgyhogy hetente vegyél elő egy újat, a régit pedig dobd a kukába.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon