
Miért és milyen gyakran kell lecserélni a mosogatószivacsot? Elszaporodhatnak benne a baktériumok

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

8 szuper, változatos recept főtt tojással: a salátától a fasírtig

Sütőben sült kenyérpuding: szuper maradékmentő receptet mutatunk

Ropogós, aranybarnára sült feta sajtos tekercs: kész réteslap az alapja

Elronthatatlan joghurtos, epres muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat

Mit kezdjünk a szikkadt kaláccsal és a húsvéti sonkával? Maradékfelhasználás okosan
Bár a mosogatás nem a legkedvesebb elfoglaltság, muszáj megejteni mindennap. Ha nincs mosogatógéped és szivacsot használsz, fontos, hogy rendszeres időközönként cseréld.
A mosogatószivacsban rengeteg baktérium halmozódhat fel, több kórokozó lehet benne, mint egy vécékagylóban, attól függően, mi mindent mosol vele és milyen időközönként veszel elő újat.
Hetente cseréld a szivacsot!
Az általános ajánlás szerint - megfelelő használat mellett - heti egyszer érdemes lecserélni a mosogatószivacsot. Fontos, hogy miután mosogattál vele, alaposan mosd ki, majd nyomkodd ki belőle a vizet, végül tedd száraz helyre. Érdemes valamilyen lyukacsos tálkára vagy rácsra helyezni, hogy ne a belőle kifolyt vízben álljon, ugyanis a nedves, meleg közeg kedvez a bacik szaporodásának. Mivel a szivacs szerkezete üreges, tökéletes táptalajt képez a kórokozóknak, könnyedén megtelepedhetnek benne.

Csak mosogatásra használd!
A mosogatószivaccsal csak és kizárólag mosogass, ne használd a konyhapult, a gáztűzhely és a vágódeszka letörlésére, de a földről se ezzel itasd fel a kiömlött levest vagy teát. Ha nyers hússal dolgozol, akkor a deszkát, kést, tálat - mindent, amihez a hús vagy a leve hozzáért - egy másik szivaccsal moss el, ezt is hetente cseréld.

Miért kell gyakran cserélni a szivacsot?
A Scientific Reportsban megjelent kutatás megdöbbentő adatokat közöl: 14, mosogatáshoz használt szivacsot vizsgáltak, amelyekben mintegy 360 baktériumfajt mutattak ki, négyzetcentiméterenként 45 milliárdot - körülbelül ennyi található a székletmintákban is. Bár a legtöbb vizsgált kórokozó ártalmatlan, a tíz leggyakrabban előforduló baktériumfajból öt egészségügyi kockázatokkal járhat, ezek a legyengült immunrendszerre, beteg, idős szervezetre jelenthetnek veszélyt.

Ki lehet mosni a szivacsot?
A szivacsot nem érdemes, nem lehet és nem is szabad kimosni, a baktériumoknak körülbelül csak a fele pusztulna el, de akár még ronthat is a helyzeten a tisztítás. Sem a forró, szappanos vízzel történő mosás, sem a mikróban melegítés nem ajánlott, ugyanis utána a mikróba betett ételekre is átterjedhetnek a kórokozók, a meleg vizes mosás pedig csak a gyengébb bacikat pusztítja el, míg az erősebbek akár még szaporodásnak is indulhatnak a nedves, meleg környezetben.
A szivacs rossz szagáért a Moraxella osloensis nevű baktérium a felelős, sajnos ez a kórokozó még a kimosott dolgokon is életben marad. Az egyetlen megoldás a szivacs lecserélése, úgyhogy hetente vegyél elő egy újat, a régit pedig dobd a kukába.
Fotók: Getty Images