Nagyik: a film, ami eszünkbe juttatja a nagymamánk főztjét

nonnas-film
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Aranyló húsleves, illatos csirkepaprikás, porcukorral megszórt almás pite, csipketerítő és egy biztonságos, szoros ölelés. Neked mit jelent a nagyi főztje?

Vannak ízek, amelyeket nem felejtünk el, amihez olyan mély és erős érzelmek kötnek, hogy újra és újra fel szeretnénk idézni őket. Visszarepülni kicsit a múltba, egy gondtalanabb életbe, ahol újra kisgyerekek lehetünk.

Beszaladni a konyhába, végigsimítani a régi edényeket, belekortyolni az édes tejeskávéba, kinyitni a fiókot, kardozni a fakanalakkal, vagy csak figyelni. Mindent alaposan megjegyezni. A nagyi összes titkos hozzávalóját, a „csipeteket”, a „tetszés szerinteket”, azt, hogy mit jelent az érzéssel. Mindent lejegyzetelni, hogy végre tényleg úgy sikerüljön az a sütemény, ahogy régen ő készítette. Ugye, ismerős?

Pont erről szól a Nonnas, vagyis a Nagyik, ami egy szívmelengető igaz történet, és május elejétől látható a Netflix kínálatában. A történet főszereplője Joe Scaravella (Vince Vaughn), aki pont azt keresi, amit mi is, a nagymamaféle vasárnapi ragu esszenciáját. És rájön, hogy nemcsak neki, hanem mindenki másnak is szüksége van néha a nagyi főztjére, így megnyitja az Enoteca Mariát, ahol ízig-vérig igazi olasz nagymamák szolgáltatják a legfinomabb ételeket.

Jelenet a Nagyik című filmből.

Enoteca Maria – ahol tényleg nagymamák főznek

A Staten Island-i étterem már 15 éve létezik, és a filmben ábrázolt módon, Scaravella célja az volt vele, hogy újraalkossa azt a meleg, családias hangulatot, amit a nagymamája konyhájában tapasztalt. Kezdetben olasz nagymamákat hívott meg főzni, majd 2015-ben elindította a Nonnas of the World programot, így a világ minden tájáról érkeznek nagyik, akik kicsit beengednek minket a saját konyhájukba. Ez nem csak egy étterem, hisz fontos célkitűzése, hogy megőrizze és bemutassa a különböző kultúrák gasztronómiai örökségét, és lehetőséget adjon az idősebb generációknak, hogy megosszák tudásukat és történeteiket. Mi lenne ennél fontosabb?

Jelenet a Nagyik című filmből.

Ezek a kedvenc nagymamareceptjeink

Ahány ház, annyi szokás és annyi recept. De abban megegyezhetünk, hogy ezek a hagyományos, nosztalgikus ételek jó érzéssel töltenek el bennünket, és szívesen nyúlunk hozzájuk. Válogattunk hát néhány igazi nagyiféle receptet, hogy legyen miből szemezgetni.

Kiadós, szaftos marhapörkölt a mama receptje szerint

A tökéletes pörkölt elkészítésének több fortélya is van: akkor igazán jó, ha a szaftja sűrű, a hús omlós és a fűszerezés harmonikus. Az elkészítése többféle módon történhet: indíthatod hagyományos pörköltalappal, de a húst akár első lépésként le is piríthatod. Gazdagíthatod az ízét vörösborral, bár nélküle is ízletes. A fűszerezés és az, hogy milyen húsból készíted, eltérő lehet, de egy fontos hozzávalót semmiképp se hagyj ki: a majoránnát, ami különösen jól kiemeli a marhahús jellegzetes aromáját.

Mamaféle marhapörkölt.

Nagymama ellenállhatatlan túrós pitéje

Ismerős az az érzés, amikor az igazi, omlós, békebeli túrós pite illata bejárja az egész konyhát? Legyen szó almás, mákos, szilvás vagy túrós töltelékről, ha ezt a tésztát készíted hozzá, garantáltan nem lesz elég egy tepsivel sütni belőle!

Békebeli túrós pite.

Mamaféle krémes zöldbabfőzelék

A magyar konyha kedvelt fogása a főzelék, mely rengetegféle zöldségből készülhet. Az igazi zöldbabfőzelék fokhagymás, tejfölös rántással az igazi. Ha nem kedveled a lisztes rántást, akkor akár önmagával is sűrítheted, és gazdagíthatod krumplival, hogy még kiadósabb legyen. Nagyon jól áll neki a friss petrezselyem vagy kapor.

Krémes zöldbabfőzelék.

Házi krémes hájas tésztával a nagyi receptje szerint

Egy igazi házi krémesre senki sem tud nemet mondani. Az alapja hájas tészta, amit ugyanúgy kell hajtogatni, mint a leveles tésztát, annyi különbséggel, hogy nem vaj, hanem háj kerül a lapok közé. Bár elsőre nem egy egyszerű folyamat, de ha igazi nagyiféle krémest szeretnél, akkor érdemes vele kísérletezni. Bár időigényes a recept, megéri a fáradságot, érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle, mert nagyon hamar el fog fogyni.

Házi krémes.

Fotók forrása: Jeong Park/Netflix, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon