Ezeket a salátákat készítsd el nyáron: nem terhelik meg a gyomrot, mégis laktatóak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A saláták szerepe leginkább a nagy melegben értékelődik fel, amikor nem kívánjuk a nehéz, meleg és esetleg zsíros ételeket. Ettől függetlenül hasznos lenne, ha rendszeresen beiktatnád a táplálkozásodba ezeket a rost- és vitamindús fogásokat.
A saláta, ha a megfelelő alapanyagokat használod hozzá, tökéletes főétel lehet, persze nemcsak kánikulában, de ha 30 fok körül van egész nap a hőmérséklet, akkor nem is nagyon kívánsz más ételt. A saláta alapanyagai rostokban, vitaminokban gazdagok, ráadásul nyáron szinte mindennek szezonja van, ami azt is jelenti, hogy akár mindennap teljesen más összetételben készítheted ezt az egészséges fogást.
Ha nem vagy biztos benne, milyen öntettel kínáld a salátát, akkor ezeket a nyári dresszingeket mindenképpen ajánljuk, hiszen mindegyik típushoz illenek.
A saláta elvileg a fogyókúrához kötődik, aki diétázik, általában zöldségekkel teszi. De nagyon kell ezzel vigyázni, mert ahány kalóriát spórolsz a zöldekkel, annyi pluszkalóriát fogsz bevinni a cukros, zsíros, kalóriadús öntetekkel. A majonézes salátákkal is bánj csínján, de szerintem télen férnek inkább bele az étrendbe, és ha tudod, hígítsd őket joghurttal.
Pestós tésztasaláta csirkemellel
Ebben a tésztasalátában a marinád a különleges, mert sütés előtt a zöldségeket és a húst citromos-fokhagymás olajba kell forgatni, hogy magukba szívják azt. Egyébként pedig fehérjében gazdag és laktató ez a pestós tésztasaláta, és nem mellesleg vitamingazdag is. Kínálhatod behűtve, vagy akár langyosan is.
Görög saláta
A görög saláta megunhatatlan, a készítésénél érdemes az eredeti receptúrát követni. A klasszikus változat édes, lédús, érett paradicsomból, uborkából, lila hagymából, egész kalamata olívabogyóból és jó minőségű feta sajtból áll össze. Nyáron mindenképp édes, friss paradicsomot válassz, de szezonon kívül koktélparadicsommal is dolgozhatsz. A zöldségek megválasztása mellett az öntetre is nagy hangsúlyt kell fektetni: a jó minőségű, extraszűz olívaolaj a lelke a dresszingnek.
BBQ-csirkés zöldsaláta
Nagyon tartalmas ez a BBQ-csirkés zöldsaláta, hiszen a lelke a barbecue-szószban megsütött csirkemell, amely annyira ízgazdag, hogy bőven elég, ha sima zöldsalátán kínálod. A szószt ugyan mindegyik szupermarket polcán megtalálod, mégis azt tanácsolom, hogy készítsd el házilag. A csirkének pedig bármelyik részét bepácolhatod vele, nyáron legyen kicsit könnyedebb, csirkemellel készítsd.
Zöldsaláta tojással és quinoával
Ez egy olyan alakbarát recept, amely finom, sőt mutatós is. A saláta alapja rukkola, quinoa, paradicsom és uborka, a tetejét pedig dió és főtt tojás koronázza meg, de igazán finom a citromos dresszingtől lesz. A citromlevet extraszűz olívaolajjal és valamilyen friss zöldfűszerrel kell egybekeverni, próbáld ki mentával, szuperül feldobja a salátát.
Zöldfűszeres krumplisaláta
A zöldfűszeres krumplisaláta minden évszakban jó választás, hisz krumplit mindig vehetsz, de vedd szezonálisra, és nyáron újkrumplival és friss, harsogó zöldhagymával készítsd el. Az újkrumplit pucolni sem kell, gyorsabban megfő, és a keményítőtartalma is alacsonyabb, mint az öregburgonyáé. A saláta vinaigrette-tel lesz a legfinomabb.
Tésztasaláta csirkével és főtt tojással
A tésztasaláta nagyon laktató étel, de érdemes fehérjében és rostban gazdag alapanyagokkal keverni, úgy kevésbé emeli meg a vércukrot. Ez a csirkés, főtt tojásos saláta alapvetően majonézes alapú, de érdemes lágyítani egy kevés görög joghurttal. A csirkemellet ebben a receptben biztosan szeretni fogod, nem fogod száraznak érezni, átjárja a szósz. Az alapvetően puha hozzávalók mellé válassz roppanós zöldséget.
Citromos tonhalsaláta
Ez egy végtelenül egyszerű saláta, amelyben a tonhal mellett a citrom íze dominál, ráadásul pillanatok alatt elkészül. A citromos tonhalsalátában fontos elem még az édes koktélparadicsom és a kicsit kesernyés rukkola, amely egyensúlyban tartja az ízeket. A fehérjebombát tovább fokozhatod, ha mozzarellát is teszel bele.
Cézár-saláta
A görög salátához hasonlóan szintén nagy klasszikus a Cézár-saláta, amely viszonylag kevés alapanyagból áll, de igencsak laktató, ezért főfogásként szokták kínálni az éttermekben. Az alapja római saláta, a lelke pedig a Cézár-öntet, amelynek viszonylag szigorú a receptúrája, de semmiképpen nem majonézes alapú. A krutontól pedig istenien roppanós textúrát kap az étel.
Fotó: Getty Images, Sági Zsófia/ Sóbors, Szász Eszter / Sóbors