Frissítő görög saláta édes paradicsommal: citromos dresszinggel az igazi

görögsali
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amennyire egyszerűnek tűnik, annyira összetett az ízvilága, húsok mellé köretként, de laza ebédként is megállja a helyét pirítóssal kínálva.

Bár ma már rengetegféle verzióval találkozni, érdemes kipróbálni az eredeti receptet. A klasszikus görög saláta édes, lédús, érett paradicsomból, uborkából, lila hagymából, egész kalamata olívabogyóból és jó minőségű feta sajtból áll össze. Nagyon gyakran adnak hozzá zöld kaliforniai paprikát is, de ez csak opcionális összetevő. Nyáron mindenképp édes, friss paradicsomot válassz, de szezonon kívül koktélparadicsommal is dolgozhatsz. 

A zöldségek megválasztása mellett az öntetre is nagy hangsúlyt kell fektetni: a jó minőségű, extraszűz olívaolaj a lelke a dresszingnek, de a vörösborecetet sem érdemes kihagyni belőle. Habár csak egy salátáról van szó, nagyon komplex és ízletes fogást kínálhatsz.

Görög saláta

görögsali3

Hozzávalók 4 személyre

Saláta:

  • 1 darab kígyóuborka
  • 500 gramm paradicsom
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • 80 gramm kalamata olívabogyó (magozott)
  • 120 gramm feta sajt
  • ízlés szerint só, bors

Dresszing:

  • 80 ml vörösborecet
  • 1 darab citrom leve
  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 120 ml extraszűz olívaolaj
  • 1 tk oregánó
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a salátát: az uborkát és a paradicsomot mossuk meg, vágjuk kockákra őket. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre. Az olívabogyó maradhat egészben, de el is lehet felezni. 

Keverjük össze a zöldségeket egy tálban, morzsoljuk rájuk a feta sajtot.

Készítsük el a dresszinget: a fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. Keverjük össze egy tálkában az összes hozzávalót, öntsük a salátára. Forgassuk vele egybe, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Jól behűtve kínáljuk a salátát.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük