![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Nyári vitaminpótlás természetesen: 6 zöldség és gyümölcs, amit építs be az étrendedbe
![vcover](https://kep.index.hu/1/0/4396/43960/439607/43960718_3354402_fb664b3434a60c25d228a5cedf073110_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A megfelelő vitaminbevitel egész évben fontos, ez kell ahhoz, hogy egészséges és energikus legyél, épp ezért mindig szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel töltsd fel a szervezeted.
A természetes vitaminbevitel nyáron a legegyszerűbb, hisz ilyenkor bőséges a választék, egészséges zöldségekkel és gyümölcsökkel van tele a piac, melyeket szezonjukban kötelező fogyasztani.
Az egészségesen működő szervezetnek egész évben szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, úgyhogy fontos a változatos táplálkozás, hogy természetes módon vidd be ezeket. Nem csak a zord időben fontos a C-vitamin-pótlás, nyáron is elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, de a többi vitaminról sem szabad megfeledkezni. A D-vitamin is nagyon lényeges, ha napfénytől elzárt irodában ül az ember, akkor nem biztos, hogy kellő mennyiséget kap a szervezete, ezért érdemes sok tojást és gombát fogyasztani. Ha pedig nyár, akkor törekedj szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel táplálni a szervezetedet.
![vct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4396/43960/439608/43960806_22ce4ae08d8d9443a6e05f51f9b242d6_wm.jpg)
Cseresznye
A cseresznye C-vitaminban bővelkedik, mely hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezenfelül A-, B1-, B2- és B6-vitamin is megtalálható a gyümölcsben. Az A-vitamin a szem egészségét támogatja, a B1-vitamin az idegrendszer működésére van hatással, a B2-vitamin a bőr szépségéért felel, a B6-vitamin pedig a vörösvérsejtek szállításában tölt be nélkülözhetetlen szerepet. Érdemei közé sorolandó még, hogy napi néhány szem elfogyasztásával a pihentető alvást is támogathatod, mivel melatonin is található benne. A kedvelt gyümölcs rostban is bővelkedik, ennek köszönhetően hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, eltelít, magas víztartalma miatt pedig folyadékpótlás szempontjából is hasznos.
![vct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4396/43960/439607/43960782_3ddd8693ddc5b357978e6c581a6d541e_wm.jpg)
Sárgabarack
Szezonjában a sárgabarack nagy kedvenc, hisz nagyon finom és majd kicsattan a vitaminoktól. A gyümölcs rostban bővelkedik, ennek köszönhetően segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását. Érdemei közt említendő, hogy A- és C-vitaminban dúskál, tele van antioxidánsokkal, valamint található benne foszfor és kalcium, kalóriatartalma alacsony.
![vct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4396/43960/439607/43960784_7cc8bce3f4e84d9e36744c2ebee7a840_wm.jpg)
Görögdinnye
A görögdinnye a nyár legnagyobb slágere, melyet jól behűtve a legjobb fogyasztani, különösen akkor, ha tombol a forróság. A mézédes gyümölcs víztartalma magas, segíti a hidratálást, tele van értékes anyagokkal, A-, B- és C-vitamint is tartalmaz. A görögdinnye kalciumban, magnéziumban, rostban és káliumban is bővelkedik. Jót tesz a vesének, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját, kihajtja a szervezetből a káros anyagokat, így külsőleg is hat, a bőr sokkal szebb lesz a rendszeres görögdinnye-fogyasztásnak köszönhetően.
![vct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4396/43960/439607/43960788_ae050565246b145a79cc33c67d5238a8_wm.jpg)
Zöldborsó
Az apróság nagy erővel bír, tele van értékes anyagokkal, amelyek miatt szezonjában érdemes fogyasztani, amíg csak lehet. A nyár kedvenc zöldsége rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, kalciumban, vasban, fehérjében, folsavban bővelkedik, és a vitamintartalma is figyelemre méltó. A zöldborsóban található A-, B-, C-, K- és E-vitamin is. Rendszeres fogyasztásával a vérnyomás is rendbe tehető – akár alacsony, akár magas. Magnézium- és mangántartalma normalizálja, az alacsony megemelkedik, a magas pedig csökken. Kiemelkedő magnézium- és káliumtartalma a szabályos szívműködést támogatja. Jótékony tulajdonságai miatt a legjobb nyersen fogyasztani vagy párolva.
![vct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4396/43960/439607/43960794_1b5c72f0da8318b0e662b878ee8d2f5d_wm.jpg)
Egres
A nyár egyik legkülönlegesebb gyümölcse az egres, más néven köszméte, piszke vagy pöszméte. A méltatlanul mellőzött bogyó majd kicsattan a vitaminoktól, jócskán bővelkedik A-, B1- és C-vitaminban. A piszkéből leggyakrabban mártást készítenek, melyet sültek mellé kínálnak, de lekvár, szörp, gyümölcsleves és sütemény is készülhet belőle. A piszke főzve nem veszít az értékeiből, jót tesz az emésztésnek, hatóanyagai csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A természetgyógyászat láznál és gyulladásos betegségek kezelésénél alkalmazza.
![vct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4396/43960/439607/43960796_b29f88efd0aede2a902b1cbe0cec820b_wm.jpg)
Sóska
A sóska dúskál A-, B1-, B2- és B9-vitaminokban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban. A zöldben található flavonoidoknak és egyéb antioxidánsoknak köszönhetően vízhajtó hatású, segíti a szervezetet megszabadítani a káros méreganyagoktól. A sóska immunerősítő és élénkítő hatású.
Fotók: Getty Images