5 nyugtató, stresszoldó teakeverék – Télen ezekből fogyassz rendszeresen

nyugtató teák
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A stressz nem évszakfüggő, de a hideg és szürke januárban sokszor találkozhatunk a tüneteivel. A szorongás is része lehet a hétköznapjainknak, ez befolyásolhatja az egész napos lendületünket.

Mostanában többször idegeskedem, nehezebben alszom el, éjszaka többször felébredek, és ez bizony rányomja a bélyegét a hétköznapjaimra. Pedig nincs rá okom, így meg sem tudom határozni a miértjét, de az biztos, hogy az éjszakai alvásomra nagy hatással van. Nem szeretek kialvatlanul ébredni, mert akkor nappal sem tudok úgy teljesíteni, ahogy szeretnék. 

Szerencsére nem kell rögtön gyógyszerekhez nyúlni, természetes úton is megnyugtathatjuk a szervezetünket. Például úgy, ha teázunk. Sokféle nyugtató teakeverék létezik, amelyekből jó, ha tartunk otthon, és ha nyugtalannak érezzük magunkat, csak főzetet készítünk belőlük, és egy jó könyv mellett elalvás előtt elkortyolgatjuk. Ezek a gyógynövények nem élénkítenek, így a nap bármely szakában bátran fogyaszthatóak.

Kamilla

A kamilla egy igazi csodaszer, külsőleg és belsőleg alkalmazva is. Belsőleg, főzetként kiválóan oldja a feszültséget, enyhíti a görcsöket és ellazítja az izmokat. Külsőleg egyébként borogatásként is alkalmazható, valamint a gőze belélegezve enyhíti a felső légúti panaszokat. 

kamilla tea

Levendula

Ez a legismertebb stresszoldó gyógynövény, a belőle készült főzet nyugtatja az idegeket, a növényben található olaj a központi idegrendszerre fejti ki a hatását. Ha iszunk belőle, akkor az izomfájdalmakat, görcsöket is elfelejthetjük egy időre.

levendula tea

Citromfű

Ezt a gyógynövényt szinte elsőként kezdték alkalmazni a természetgyógyászatban. Nemcsak a feszültséget oldja, hanem fejfájáscsökkentő hatása is van. Érdekes, de a citromfűből készült főzet akkor a leghatásosabb, ha minél gyengébbre készítjük az italt. Egy bögréhez egy kávéskanálnyi citromfüvet használjunk. 

citromfű tea

Rozmaring

Az év végi hajtás után gyakran előfordul, hogy akármennyit pihenünk, mégis kimerültek vagyunk. A rozmaring jó hatással van mind a fizikai, mind a szellemi fáradtságra. Ha citromfűvel keverjük, még a vérnyomást is szabályozza. 

rozmaring tea

Orbáncfű

A Kárpát-medence gyakori őshonos növénye. Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság ellen is hatásos. A macskagyökér xanon nevű hatóanyagot tartalmaz, ami stimulálja az idegrendszert és jó hatással van a depresszió tüneteire. 

orbáncfű tea

Arra figyeljünk, hogy bár ezek gyógynövények, nem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat, egy, maximum két pohárral igyunk naponta a főzetekből. Ha pedig komolyabb a probléma, természetesen keressünk fel szakembert, ne mi próbáljuk meg megoldani. 

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon