11 csodálatos őszi desszert, amit muszáj megsütni: almás, diós és sütőtökös is van köztük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hullanak a levelek a fákról, a szél érintése sokkal hidegebb, az ősz megérkezett, jelenléte pedig az étkezési szokásainkra is hatással van.
Színes sütőtök, alma és dió, előkerülnek az ilyenkor szokásos kedvencek. Az ősz a piték szezonja, rengetegféle omlós változatot lehet elkészíteni, tombol a sütőtök- és gesztenyeláz, minden hétvégére jut egy almás finomság, röviden, elkezdődött a közelgő ünnepekre való hangolódás.
Minden családban megvannak a szokásos őszi kedvencek, amelyeket kötelező elkészíteni, ha azonban valami újat is szívesen összedobnál, de nem tudod, hogy mi legyen az, alább mutatunk néhány különlegességet, olyan sütiket, amelyekért oda és vissza lesznek az édesszájúak.
Almás piskóta
A piskótát mindenki szereti, az egyszerű alapreceptből rengeteg finomság készülhet, torták, tekercsek. Akár még gyümölccsel is gazdagítható a tészta, például almával, amitől sokkal zamatosabb és szaftosabb lesz a sütemény.
Habos almás sütemény
A puha piskótatésztára vékony almaszeletek, vaníliás krém és csokimáz kerül, a habos almás süteményt több néven ismerik, akár két színű tésztából is készülhet az alap. A hétvégi és az ünnepi asztalon nagyon jól mutat majd az ínycsiklandó desszert.
Eredeti amerikai almás pite
Az egyik legkedveltebb almás sütemény a pite, vagy ahogy sokan ismerik, lepény. Minden családban van egy klasszikus, bevált recept, amihez hűen ragaszkodunk, olykor azonban megéri kipróbálni valami újat. Az eredeti almás lepényben gyümölcsszeletek bújnak meg meg az omlós tészta lapjai közt, fahéjjal és szerecsendióval fűszerezve.
Pekándiós pite
Még egy klasszikus amerikai kedvenc a pekándiós pite, amit tejszínhabbal szoktak fogyasztani. Az egészséges pekándiót nem könnyű beszerezni, durvára vágott dióval nyugodtan lehet helyettesíteni, pirítva sokkal finomabb lesz.
Sütőtökös piskótatekercs
Az ősz kedvencét, az egészséges sütőtököt rengeteg mindenbe bele lehet csempészni. A tökből készült pürével a süteményeket is fel lehet dobni, de akár maradék pürét is lehet használni. A mutatós sütőtökös roládba krémsajt is kerül, olyan finom, hogy alig lehet abbahagyni.
Sütőtökös pogácsa
A pogácsát mindenki szereti, ha azonban valami különlegesre vágysz, akkor érdemes a pogácsa tésztájába sütőtökpürét gyúrni. A sütőtök látszódni fog a tészta színén, a textúrája sokkal puhább lesz, de édes íze is jól fog érződni. A sütőtökös pogácsából érdemes dupla adagot gyártani, mert nagyon hamar el fog fogyni.
Kakaós-körtés sütemény
Az almához hasonlóan nagyon finom és egészséges, bátran lehet süteményekbe pakolni, még a legegyszerűbb kevert tésztával is csodát tesz. A gyümölcshöz remekül illik a fahéj és a csokoládé.
Céklás brownie
Az amerikaiak kedvenc kevert sütije a brownie, a finomság tésztáját rengeteg módon izgalmassá lehet tenni, például céklapüré is kerülhet bele. A cékla nyomot hagy a tészta színén, a textúrája sokkal szaftosabb lesz tőle, az íze azonban egyáltalán nem fog érződni.
Bögrés mákos
A bögrés mákosnak mindig szezonja van, még a leglustábbak is örömmel összedobják, hisz az egyszerű süti elkészítése nem kerül sok munkába. A bögrés mákos tésztája szép magas, puhaságát másnapra is megőrzi. A receptet dióval is érdemes kipróbálni.
Gesztenyés tiramisu
Az olaszok kedvenc kávéval dúsított édessége, a tiramisu sok változatban újraálmodható. Az alapreceptet érdemes megbolondítani, de nem csak a megszokott ízen lehet változtatni, más formában is elkészítheted.
Szilvás muffin
A muffin tésztájában a szilva zamata csodásan érezteti magát. Ha a fanyar ízt szeretnéd erősíteni, citrom levével és reszelt héjával teheted meg, de ha édesebben szeretnéd, akkor több cukor kerüljön a muffinba.
Fotók: Getty Images, / Sóbors, Botos Claudia/ Sóbors, Szász Eszter/