Ezekkel az őszi sütikkel nem foghatsz mellé: a kedvenc receptjeinket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nyári kánikulák után jólesnek a hűvösebb napok, és ilyenkor szívesebben töltünk időt a kedvenc szezonális desszertjeink elkészítésével. Mutatjuk, hogy idén ősszel mit érdemes megsütnöd!
Sütni mindig jó, de a rengeteg, desszertekhez is felhasználható szezonális gyümölcs és a melengető fűszerek összhangja így ősszel sokkal varázslatosabb, mint máskor. És inspirálóbb is. Mutatjuk az idei kedvenc receptjeinket.
Almás-fahéjas kuglóf
Az alma és a fahéj találkozásából csak jó dolgok születhetnek: nincs ez másként a kuglóf esetében sem, amit szuper gyorsan és egyszerűen elkészíthetsz. A kevert sütihez mindössze egy sütőformára lesz szükséged, és némi türelemre, amíg megsül. Porcukorszórással kínáld, de vaníliasodóval még jobb lesz.
Régimódi mákos pite
Ha mák, akkor a legtöbbünknek a pite (és persze a rétes) jut először az eszébe. Ez a klasszikus, nagymama receptfüzetéből készült desszert az igazi, hagyományos, már-már elfeledett ízeket idézi. Ha eddig azért nem készítettél mákos pitét, mert attól tartottál, hogy a töltelék rosszul sikerül, akkor van egy jó hírem: ebben a receptben minden eshetőségre van egy jó tanács.
Csokoládés gesztenyetorta
Az illatos sült gesztenye a hűvösebb őszi napok és a bekuckózós esték kötelező kelléke. A gesztenye azonban nemcsak önmagában isteni csemege, hanem csokival kombinálva, tortába sütve is. Ebben a mesésen krémes és könnyed desszertben garantáltan lenyűgöz majd a roppanós és selymes textúrák játéka, ráadásul az egész növényi hozzávalókból készül.
Sütőtökös kekszgolyó fehér csokival
Az ősz másik nagy favoritja a sütőtök. A sokoldalú zöldséget azonban nemcsak levesekhez vagy főételekhez tudod felhasználni, hanem édes íze miatt olyan mennyei desszert is lehet belőle, mint ez a fehér csokival bevont kekszgolyó.
Sütőtökös, mascarponés piskótatekercs
Újabb sütőtökös sütemény (fölösleges tagadni, odavagyok érte), amelyet mascarponéval kombinálhatsz. A belőle készült piskótatekercs annyira omlós és légies, hogy abba sem tudod majd hagyni a nassolást. A receptben ráadásul a feltekerésről is olvashatsz néhány hasznos tippet, így biztosan nem törik majd meg a tészta.
Szilvás-fahéjas galette
A galette egy francia eredetű, gyakran pitetésztából készülő kerek sütemény, amelyet ebben az esetben egy fűszeres, szaftos szilvás réteg borít. Az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a klasszikus pitéké, hiszen sütőformára sincs hozzá szükség: egyszerűen rápakolod a gyümölcsöt a kinyújtott tésztára, felhajtogatod a széleket, és már mehet is a sütőbe.
Olasz körtetorta
A körte szintén kötelező eleme az őszi sütéseknek, és ebben a sütiben nincs is belőle hiány: szinte több benne a gyümölcs, mint a tészta. De utóbbi is pillekönnyű, mivel főként mandulaliszttel készül. Vaj is van benne bőven, amitől már-már hihetetlenül omlós lesz az állaga.
Fotók: Getty Images, Botos Caludia / Sóbors, Kapitány Beáta / Sóbors