5 finom ropogós bunda a zsemlemorzsán túl – Gluténmenteset is mutatunk

rántott hús cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Sokak kedvenc étele, a rántott hús legfontosabb alkotóeleme a panír. Rántott szeletet minden konyhában gyakran készítenek, a legtöbbször hagyományos módon.

Sokaknál egy igazi vasárnapi ebéd elképzelhetetlen rántott hús nélkül. A mi családunkban ez annyiban módosul, hogy egy héten egy nap biztosan nem múlik el nélküle. De nem csak a rántott ételekhez kell morzsa, a másik kedvencnek, a fasírtnak is ez az egyik alapanyaga. Ha azonban változatosságra vágyunk a panír terén, a zsemlemorzsán túl léteznek más alternatívák is. 

Zab

A zab nemcsak az egészséges reggeli alapanyaga, hanem szuper ropogós panír is készülhet belőle, ráadásul gluténmentesen. Érdemes egy kevés parmezánnal és fűszerekkel keverni, hogy a bunda tökéletes legyen. Egy csésze zabpehelyhez adjunk háromnegyed csésze parmezánt, egy kevés kakukkfüvet, sót és borsot.

Ha gluténmentesen sütjük, akkor a tojás után következhet a zabos keverék, de akkor is tökéletes lesz, ha a tojást is kihagyjuk - vékonyan kenjünk meg a húsokat olajjal, utána forgassuk meg a keverékben. A zabpelyhet kicsit pikánsabbá tudjuk tenni, ha paprikát keverünk hozzá. Ekkor panírozás előtt áztassuk tejbe. Mindkét módszernél süssük ki a megszokott módon a húst, forró, bő olajban. 

Kukoricapehely

Ha igazán ropogós bundájú húst szeretnénk, akkor a legjobb megoldás a kukoricapehely. Először forgassuk bele a húst lisztbe és tojásba. Egy aprítógépbe tegyünk bele kukoricapelyhet, füstölt paprikát, sót és borsot, majd ezzel a keverékkel bundázzuk be a húst, végül süssük ki forró olajban. 

corn flakessel bundázott hús belső

Dió

A dió is tökéletes panír, ami ráadásul illeszkedik a gluténmentes vagy paleo étrendbe. A diót daráljuk meg tetszőleges fűszerekkel. Vigyázzunk, ne daráljuk sokáig, hogy morzsás állagú maradjon. Bármilyen diót használhatunk, sőt, még földimogyorót is. Hagyományos liszt helyett pedig panírozzunk mandulaliszttel. 

Chips

A chipset ne csak ropogtassuk, hanem bundázzunk is vele, a húson is csodás ropogós panír lesz belőle. Panírozáshoz egyszerűen törjük össze a chipset tetszőleges nagyságúra, és már dolgozhatunk is vele. Ízesíthetjük is bátran, de arra figyeljünk, hogy ne sózzuk meg nagyon, mert a chips eleve sós. A liszt és a tojás után már következhet is a burgonya. Kicsit tegyük hűtőbe, mielőtt kisütjük. A bunda ízvilágát is variálhatjuk, ha különféle ízesítésű chipseket használunk. 

Kókusz

A végére hagytam a legegészségesebb változatot, a kókusszal bundázást. Ez is teljesen gluténmentes. A megtisztított csirkéket borítsuk kókuszliszttel, majd mártsuk felvert tojásba, majd a végén kókuszreszelékbe. A végén a szokásos módon süssük ki. Azt vegyük figyelembe, hogy a kókusz elég intenzív ízű, van, akinek ez zavaró lehet. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük