10 mennyei, ropogós panírban sült fogás – Nem csak húst és zöldséget bundázhatsz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Finoman szólva sem a legegészségesebb, de annál gyakoribb és népszerűbb módszer az ételek bundázása, panírozása, majd bő olajban kisütése.
A rántott ételek nagyon népszerűek itthon, a legtöbb családban nem telik el úgy hét, hogy ne kerüljön valamilyen bundázott étel az asztalra. A rántott hús a vasárnapi menü része a mai napig, legyen az szárnyas, marha vagy sertés. De nemcsak húst bundázhatsz, hanem például sajtot vagy zöldséget is. A sajtok közül a legnépszerűbb a trappista, de ha nem szeretnél ennyire zsíros sajtot tenni az amúgy is zsiradékban sült ételbe, akkor próbáld ki a rántott mozzarellát. A trappistát pedig így panírozd, hogy ne folyjon ki belőle a sajt.
A bundázás menete nagyon egyszerű, először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába kell mártani a húst vagy a zöldséget. Ha kicsit változtatnál ezen, akkor itt mutatunk alternatívákat, amelyekkel feldobhatod az ételt. Bár a hagyományos rántott ételek bő zsiradékban sülnek, ha kicsit alakbarátabb verziót keresel, akkor süsd őket sütőben. Ha pedig az olajat választod, akkor ezeket a tippeket tartsd be, hogy tökéletes legyen a végeredmény.
Kefires bundában sült gomba
Ebben a bundában a kefir a különleges, a panír ropogós lesz tőle, a gombát pedig átjárják az ízek. Kicsit macerás az elkészítése, vigyáznod kell, hogy a bunda a gombán maradjon sütés közben, de az eredmény biztosan kárpótol. Olyasmi panírt képzelj el, mint a palacsintatészta, ebben fog sülni a zöldség.
Sajttal töltött rántott hagymakarika
Szintén zöldség, de szintén nagy kedvenc a rántott hagymakarika, amelybe ezúttal még sajtot is töltöttünk. Ez is kicsit pepecselős recept, de néhány darab után már egész nagy rutinnal fogod csinálni, a végeredmény pedig egészen izgalmas lesz.
Rántott karaj sajttal töltve
Minden családban más a szokás, vannak, akik a csirkét, vannak, akik a marhát szeretik, de a sertéshús, azon belül is a karaj is nagyon finom kirántva. Ebben a receptben a karajban egy szelet sajt is rejtőzik, amely még szaftosabbá teszi a húst, ahogy a hagyma esetében is tette. Ez a módszer természetesen szárnyasoknál is működik.
Brokkolival töltött rántott csirkemell
Természetesen nemcsak sajttal, hanem zöldségekkel is megtöltheted a kedvenc húsodat, például egészséges brokkolival. Mielőtt a húsba töltenéd, kicsit fűszerezd meg a brokkolit, úgy még finomabb lesz.
Pirított gombával töltött rántott csirkemell
Főleg a csirkemellnek tesz jót, ha tölteléket kap, mert úgy biztosan nem fogod száraznak érezni. A gombával töltött csirkemellhez először mindenképpen pirítsd meg a gombát, és utána már töltheted is a húsba, panírozhatod és kiránthatod.
Kentucky csirke
Ha szereted megmarkolni a csirkecombot, és leszopogatni róla az omlós húst, akkor a rántott csirkecomb biztosan a kedvenceid közé tartozik. A hagyományos paníron túl érdemes kipróbálni az amerikai Kentucky-változatot. Ugyan az eredeti recept titkos, de azért reprodukálhatod, a lényeg, hogy erőteljes fűszereket keverj a hús bundájába, és kukoricapehellyel bundázd be, hogy jó ropogós legyen.
Rántott csirkeszárny
A másik szopogatni való hús a csirkeszárny, amelyből akár magában is rengeteget lehet megenni, de mártogatóssal a legjobb. Ennek a ropogós csirkeszárnynak az ízét a fokhagymás pác adja meg, utána csak be kell bundázni és kisütni.
Rántott hal
Sajnos nem eszünk elég halat, a legtöbb embernek szinte csak karácsonykor kerül az asztalára. Pedig a hal nagyon egészséges, érdemes gyakran fogyasztani, ha másképp nem megy, bundázd be. Ezzel a módszerrel nem esik le róla a panír, belül pedig finom puha lesz. Nagyon jól illik hozzá a majonéz vagy más mártás is, és érdemes rá egy kis citromlevet is csepegtetned.
Rántott mac and cheese
Az amerikaiak híres sajtos tésztájának, a mac and cheese-nek a bundázott változata ez az étel. Kis golyócskákat gyúrj, majd azt bundázd be a hagyományos módszerrel. Akár maradékmentőnek is hívhatod, de direkt is készítheted ilyen formában.
Párizsi bundában sült cukkini
A húsok után következhet egy egészséges zöldség, a cukkini, nem is hagyományos, hanem párizsi bundában sütve. Miután a cukkininek elég semleges az íze, érdemes a bundába fokhagymát is keverned, hogy intenzívebb legyen. Mártogatóssal tökéletes lesz, akár elő-, akár főételnek.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Botos Claudia / Sóbors, Getty Images, Szász Eszter / Sóbors