![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Érdemes beruházni párolóedényre? Egészséges, zsírszegény fogások készülhetnek benne
![párolóedény](https://kep.index.hu/1/0/4691/46913/469136/46913694_3577040_7ea04b90a61032652f6ba44c4b929402_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gőzben párolt ételek egészségesek, ízletesek és tele vannak vitaminnal. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy még a fogyást is támogathatják.
Kezd az új évet egészségesen! Mozogj többet, mint a tavalyi esztendőben, és törekedj az egészséges táplálkozásra. Céljaid megvalósításához remek választás a párolóedény.
A gőzben készült ételnek számtalan pozitívuma van. Az egyik legnagyobb érdeme, hogy zsiradék nem szükséges hozzá. Ennél fogva kevesebb kalóriát tartalmaz, így akár diétába is beilleszthető. Az edényben készült fogások rendkívül ízletesek, minden értékes tápanyag és vitamin megmarad bennük.
![gct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4642/46429/464295/46429594_cf3663bb0e06bdf9311d71db91dacd4f_wm.jpg)
A párolás vagy gőzölés hagyományosan tűzhelyen történik alacsony láng felett, vízben, alaplében, akár borban, zöld teában, tejszínben. Az elektromos párolóedényeknél az alapanyag a saját levében készül. A gőznek köszönhetően puhulnak meg a hozzávalók, melyek rendkívül ízletesek lesznek. A zöldségnek nem árt, ha roppanós marad, a hús pedig omlós, szaftos lesz az edényben.
Milyen finomságok készülhetnek párolóedényben?
Egészséges és változatos fogásokat készíthetsz a párolóedényben, bátran dobj bele csirkét, pulykát, halat és zöldségeket. Sok munkád nem lesz, ha bizalmat szavazol az eszköznek, csak készítsd össze a hozzávalókat, majd tedd az edénybe. A finomságokat kevergetni sem kell, míg készülnek, bármi mással lefoglalhatod magad.
![pgct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4642/46429/464296/46429626_79401af0611f7878c1e98fd27731def3_wm.jpg)
Miben párolhatsz?
A választék bőséges, vannak egyszerűbb és különlegesebb készülékek. Ázsiában gyakran készítik gőzben az ételeket, ők bambuszpárolót használnak. De található a piacon párolóbetét, emeletes pároló, melyből be lehet szerezni elektromosat, és olyat is, ami tűzhelyen működik. Az emeletesek nagyon hasznosak, hisz egyszerre több finomság készülhet a rekeszekben.
Ha azonban egyelőre még nem ruháznál be ilyen készülékre, de van otthon tésztaszűrőd, akkor is ki tudod próbálni a párolást. Ebben az esetben egy nagy fazékba tölts vizet, helyezd bele a szűrőt, vigyázva, hogy a vízzel ne érintkezzen, hiszen nem főzni kell, a felszálló gőz puhítja meg. A szűrőbe tedd bele a hozzávalókat, fedd le őket, és várd meg, míg megpuhulnak.
![pgct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4642/46429/464296/46429646_adb4ea5f92d34174005fcc5c5e4662dd_wm.jpg)
Tippek
Bármilyen zöldséget megpárolhatsz, melyek ráadásul minden értéküket megőrzik. Az elkészült zöldeket friss fűszernövényekkel is izgalmasabbá teheted, vagy valamilyen mártást is kínálhatsz melléjük. A csirkét és a halat egyszerűen csak pakold a gépbe, majd amikor kész, szintén ráérsz friss fűszernövényekkel ízesíteni. De bátrabb is lehetsz, ereszd szabadjára a fantáziádat. A csirkemellet vagy a -combot megtöltheted zöldséggel, és úgy mehet a párolóba.
Fotók: Getty Images