Érdemes beruházni párolóedényre? Egészséges, zsírszegény fogások készülhetnek benne

párolóedény
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gőzben párolt ételek egészségesek, ízletesek és tele vannak vitaminnal. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy még a fogyást is támogathatják.

Kezd az új évet egészségesen! Mozogj többet, mint a tavalyi esztendőben, és törekedj az egészséges táplálkozásra. Céljaid megvalósításához remek választás a párolóedény.

A gőzben készült ételnek számtalan pozitívuma van. Az egyik legnagyobb érdeme, hogy zsiradék nem szükséges hozzá. Ennél fogva kevesebb kalóriát tartalmaz, így akár diétába is beilleszthető. Az edényben készült fogások rendkívül ízletesek, minden értékes tápanyag és vitamin megmarad bennük.

A párolás vagy gőzölés hagyományosan tűzhelyen történik alacsony láng felett, vízben, alaplében, akár borban, zöld teában, tejszínben. Az elektromos párolóedényeknél az alapanyag a saját levében készül. A gőznek köszönhetően puhulnak meg a hozzávalók, melyek rendkívül ízletesek lesznek. A zöldségnek nem árt, ha roppanós marad, a hús pedig omlós, szaftos lesz az edényben.

Milyen finomságok készülhetnek párolóedényben?

Egészséges és változatos fogásokat készíthetsz a párolóedényben, bátran dobj bele csirkét, pulykát, halat és zöldségeket. Sok munkád nem lesz, ha bizalmat szavazol az eszköznek, csak készítsd össze a hozzávalókat, majd tedd az edénybe. A finomságokat kevergetni sem kell, míg készülnek, bármi mással lefoglalhatod magad.

Miben párolhatsz?

A választék bőséges, vannak egyszerűbb és különlegesebb készülékek. Ázsiában gyakran készítik gőzben az ételeket, ők bambuszpárolót használnak. De található a piacon párolóbetét, emeletes pároló, melyből be lehet szerezni elektromosat, és olyat is, ami tűzhelyen működik. Az emeletesek nagyon hasznosak, hisz egyszerre több finomság készülhet a rekeszekben.

Ha azonban egyelőre még nem ruháznál be ilyen készülékre, de van otthon tésztaszűrőd, akkor is ki tudod próbálni a párolást. Ebben az esetben egy nagy fazékba tölts vizet, helyezd bele a szűrőt, vigyázva, hogy a vízzel ne érintkezzen, hiszen nem főzni kell, a felszálló gőz puhítja meg. A szűrőbe tedd bele a hozzávalókat, fedd le őket, és várd meg, míg megpuhulnak.

Tippek

Bármilyen zöldséget megpárolhatsz, melyek ráadásul minden értéküket megőrzik. Az elkészült zöldeket friss fűszernövényekkel is izgalmasabbá teheted, vagy valamilyen mártást is kínálhatsz melléjük. A csirkét és a halat egyszerűen csak pakold a gépbe, majd amikor kész, szintén ráérsz friss fűszernövényekkel ízesíteni. De bátrabb is lehetsz, ereszd szabadjára a fantáziádat. A csirkemellet vagy a -combot megtöltheted zöldséggel, és úgy mehet a párolóba.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon