Hangulatos kávézók, mesés reggelizők és szuper éttermek várnak Pécsett

pécs cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Pécsre nemcsak a város szépsége és a látnivalók miatt érdemes már elmenni, hanem enni és inni is.

Pécs nemcsak a dimbes-dombos, tekergő utcás kalandos felépítése, szép kirándulóhelyei, a dzsámi és a minaret miatt érdekes, hanem amiatt a csodás gasztronómiai változás miatt, amin az utóbbi időben keresztülment.

Egy szűk hét alatt nem volt rossz élményünk Pécsett a vendéglátásban, pedig nem vagyunk éppen könnyű esetek, nagy türelem és igazán magas minőség is kell ahhoz, hogy valaki belopja magát a szívünkbe, ebben a városban pedig rövid idő alatt sok ilyen helyet találtunk. Nálunk nemcsak az számít, hogy amit kapunk, finom legyen, hanem az is, hogyan állnak a kissé zajos, kissé kaotikus nagycsaládhoz, ez pedig Budapesten a legtöbb helyen nem mindig jár a legkellemesebb élményekkel. Ebben a városban mindenki lassabb, türelmesebb és nem akad fenn vagy borul ki három izgő-mozgó gyerektől sem.

Reggeli

Mind közül a kedvenc helyünk a városban a megkapó egyszerűséggel elnevezett Reggeli nevű reggeliző. Nagyon tágas, óriási belmagasságú belső tér, ahol ahhoz is van hely, hogy elvonulva olvasgassunk, de olyan óriási asztalok is akadnak, ahol nagyobb társasággal lehet együtt enni. Ottlétünk alatt többször is betértünk, és nem ettünk rosszat. Nem csak, hogy minden nagyon jól van elkészítve - az amerikai palacsinta puha, de kívül kissé roppanós és sok vajban sült, a tojás belül folyik, az angol reggeli és a kávé is nagyon finom -, de minden különleges is. Nem túlzottan, csak éppen annyira, hogy más legyen, mint otthon, és ez nekünk épp elég. Vannak az étlapon olyan fogások is, amelyen ebédnek is elmennek, így délben is voltunk ott, és ezek az ételek is mind szuperek voltak. A gyerekeknek vannak játékok, babakonyha, a felnőtteknek könyvek, szóval az ember hazamenni se nagyon akar. Mindezen túl komoly kulturális eseményeket is rendeznek, színházi előadások, kiállítások, beszélgetések és vacsoraestek is helyet kapnak itt.

pécs cikkbe2

Kávék

Ha kávé, akkor sem a Reggeli az egyetlen kipróbálásra érdemes hely a városban. Talán a legbátrabb és legkülönlegesebb hely a Lyr a Jókai téren, ami száz százalékban vegán. Ez azt jelenti, hogy elképesztően következetes módon nem is tartanak semmit, ami állati eredetű lenne, nincs ilyen opció, erre viszont a legnagyobb kedvességgel és természetességgel figyelmeztetnek rendeléskor. Én próbálkoztam már növényi tejekből habot varázsolni, de sosem sikerült olyan finomra, mint ahogy itt készítik, és a süteményekből sem hiányoztak az állati alapanyagok.

Aki Pécsett jár, biztosan felmegy a Tettyére is a romokhoz, vagy a játszótérre, ebben az esetben mindenképp igyon egy kávét a Tettye Coffeeban, ahol olyan nyugodt a hangulat, hogy a kislányunk a csendes pihenőjét is itt töltötte el, a kávék pedig egészen különlegesek, fűszeresek és krémesek. 

pécs cikkbe1

Vacsorák

Bár amennyit a feljebb említett helyeket összereggelizget, kávézgat és sütizget az ember, nem biztos, hogy sok hely marad vacsorázni, de ha mégis, ahhoz is találtunk két remek éttermet a városban. Az egyik a Balkán Bisztró, ahol kifejezetten balkáni ételeket készítenek, és nem is rosszul. A csevap és a hamburgerek is nagyon-nagyon jók, külön szuper az ajvár és a kajmak, de a túrógombóc is csodálatos.  Itt is nagyon figyelmesek és kedvesek, és van a gyerekeknek játszósarok, ami nálunk mindig jól jön.

Hasonlóan jókat ettünk a Blöffben, ami csúcsidőben nagyon tele van, sorban állnak az asztalokért, de a kiszolgálás még így is nagyon figyelmes és türelmes volt. Azon túl, hogy minden nagyon jó a bécsi szelettől a fish and chipsen át  a kecskegomolyáig, külön figyelmet érdemel, hogy azon kevés bisztrók közé tartozik, akik mernek túllépni a sült krumplin és vannak választható köretvariációik. Ráadásul jók, én balzsamecetben sült céklát ettem, és szuper volt.

pécs cikkbe3

Plusz egy, oda-és visszafelé

Aki útközben éhezik meg, mindenképp térjen be egy pizzára vagy lasagnéra Matteohoz Szekszárdra, a Trattoria Da Matteoba, aki egy teljesen valódi és abszolút hiteles olasz. Hazai viszonylatban nagyon jó pizzákat sütnek, sőt, tésztákban, különösen lasagnéban is erősek, és a pécsihez hasonlóan kedvesek, türelmesek és családbarátok. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon