A pezsgő nem csak az ünnepek itala - Mi a különbség közte és a habzóbor között?
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Nyár közepe van, és bár a mostani sok mindenben eltér a megszokott júliusainktól, az talán most sem változott, hogy szeretünk pezsgőzni.
A hideg, finoman buborékos italok felüdítenek minket a legnagyobb hőségben is és jókedvet varázsolnak bárhol, bármikor. Míg sokáig csak a szilveszteri éjféli koccintások és a születésnapok itala volt, a pezsgő most már más szerepben is tündököl. Ne féljünk akár hétköznapra is venni egy-két palackkal, és ne tekintsünk többé ünnepi italként a pezsgőre.
Az biztos, hogy elegáns választás, de ez miért is lenne baj? A nagy pezsgőházak kifejezetten biztatnak mindenkit, hogy nyáron igyunk pezsgőt, sőt, kifejezetten erre az évszakra koncentrálva hoznak ki egy-egy tételt. Olyat is, amit akár koktélalapnak is használhatunk. Az a jó ebben, hogy nem kell modoroskodni: elég jól behűteni, majd hozzádobni pár friss gyümölcsöt, zöldfűszert, citrushéjat, jégkockát, és máris átélhetjük pont ugyanazt az élményt, mint amit a francia Riviérára szántak.
Mi számít pezsgőnek?
Azzal legyünk tisztában, hogy nem minden buborékos ital számít pezsgőnek. Ha az elkészült alapborhoz szén-dioxidot adnak, akkor – a nyomástól függően – gyöngyöző- vagy habzóborról beszélünk; ha viszont zárt tartályban vagy a palackban erjed a bor élesztő és cukor hozzáadásával, akkor pezsgő. Ez az árában is meglátszik, hiszen a több lépést és munkát kívánó technológia nyilván drágább lesz, viszont a palackos erjesztésnek és a seprőn tartásnak köszönhetően olyan plusz aromákat és rétegzettséget kapunk, amely a többi buborékosban nem található meg.
Mihez illik?
A pezsgő gasztronómiában betöltött szerepe is elvitathatatlan, amit akár otthon is élvezhetünk. Az alacsony alkoholtartalomhoz, a fehér és sárga húsú gyümölcsökhöz, citrusokhoz, a vibráló karakterhez válasszunk hasonlóan kifinomult ételeket, azonban nem csak a fine dining mellett érzi jól magát a pezsgő, úgyhogy nyugodtan kísérletezzünk vele. A halak, rákok és egyéb tengeri fogások mellé például kiváló, kínálhatjuk rizottókhoz, tejszínes tésztákhoz, a húsok közül a szárnyasokat szereti igazán. A penészes vagy friss sajtokhoz is jól passzol, de a gyümölcsös édességekhez is tölthetünk egy-egy pohárral.
Chateau Dereszla Prestige Reserve 2015
Tokajban vagyunk, az egyik legismertebb, történelmi múltra visszatekintő borászatnál. A bodrogkeresztúri pince első írásos említése a 15. század elejéről való. A széles szortimenttel rendelkező borászat pezsgője furmint szőlőből készült és 14 hónapig érlelődött seprőn. A citrusos, almás aromákkal, fehér virágokkal teli kortyot elegáns savgerinc tartja, a pár gramm cukor pedig kedvessé teszi. Reszelt citromhéjjal megszórt fehér húsú hal mellé jó választás.
Frittmann Gold Cuvée Brut
A Kunsági borvidékről lehet, hogy nem egyből a tradicionális eljárással készült pezsgők ugranak be, de a Frittmann családnál már jó ideje foglalkoznak vele. Azért is izgalmas ez a cuvée, mert a szőlőfajták kiválasztásánál már a különlegességre törekedtek. A generosa, az ezerjó és a rajnai rizling házasítása nem egy szokványos összetétel, így egyedi pezsgőélményben lehet részünk, ha megkóstoljuk ezt a gazdag, sárga húsú gyümölcsökkel és édesfűszerekkel teli pezsgőt.
Chateau Ruban Sekt 2018
A felvidéki pincészet a Kürti borvidéken található, ahol Szlovákiában a legtöbb órában süti a nap a szőlőtőkéket. Ez, valamint a közeli dombok, tavak és a Duna egyedi mikroklímát alakítanak ki, így nagyszerű adottságokkal rendelkezik a terület a szőlőtermesztéshez. A pezsgő illata intenzív, almás és élesztős jegyekkel, ízében érett citrusok és édesfűszeresség, vanília, kis füst. Krémes, tejszínes szószokkal készült ételek mellé nagyszerű.
Cover: Getty Images