Újabb piackörúton jártunk: ilyen a Nagycsarnok és a Teleki téri piac

vásárcsarnok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kedves kolléganőm feltérképezte és lefestette nekünk milyen a hangulat a Garay, Lehel téri, Rákóczi csarnok, Hold utcai piacokon, de most tovább folytatjuk ezt a bazári hangulatú sétát, és megnézzük, mi újság a Nagyvásárcsarnok és a Teleki tér sokat megélt sorai közt.

Drága nagymamám azok táborát erősítette, akik képesek hajnalok hajnalán ébredni, hogy a korai órákban kedvenc piacukat járva elvesszenek a vásári hangulatban, hogy aztán friss alapanyagból készüljön a család számára az ebéd. Ezt az örökséget igyekezett továbbadni, szent meggyőződése volt ugyanis, hogy a piacokon mindig jobb a minőség és a pénztárcánkban lapuló pengőnket is okosabban lehet beosztani.

Tény, hogy a régi időkben nagy hangulata volt a piacos bevásárlásoknak, de manapság a mérleg a szupermarketek javára billent abból a szempontból, hogy nagyobb forgalmat könyvelhetnek el, hisz a legtöbb piac délután 4-kor lehúzza a rolót, a nagy boltok pedig sok esetben este 10-ig várják a vásárlókat.

A dolgozó nők életébe hétköznapokon nem fér bele a piaci kiruccanás, csak hétvégén ejthetik meg, olyankor pedig eszükbe juthatnak azok az idők, amikor  gyermekkorukban mamáikkal és anyukáikkal gyönyörködtek a piac színes választékában.

Ezen a piaci túrán két csarnokba nézünk be, az egyik a Nagyvásárcsarnok, a másik a Teleki téri piac. A két bazár körülbelül fél órára van egymástól, ez nem nagy távolság, a különbség viszont óriási.

Budapest legnagyobb és legszebb vásárcsarnoka, a Nagycsarnok

A IX. kerületi Vámház körúton büszkén tornyosul a vén épület, amit a téglaépítészet egyik legszebb alkotásaként tartanak számon. Pecz Samu építész tervei alapján, 1897-ben készült el a csarnok, amit 1977-ben műemlékké nyilvánítottak. Az épület 1994-ben alapos renováláson esett át, majd 1999-ben az építészeti szakma rangos nemzetközi elismeréssel jutalmazta. 2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának nevezte.

Nos, ez a piac valóbban csodás. A környék, ahol fekszik, elbűvölő, mindegy, hányszor járok arra, mindig magával ragad a látvány. A csarnok hatalmas kapuin belépve a legtöbbször óriási tömeg fogad, ugyanis a turisták közkedvelt helye. A tömeget nem mindenki kedveli, ezért nekik azt tanácsolom, a korai órákban lógjanak be a piacra, az eléjük táruló választék óriási lesz, bármerre nézünk szépséges zöldségek, gyümölcsök, húsok és csupa különlegesség vár ránk. 

A turisták miatt van egyfajta bazári hangulat, vannak olyan standok, amelyek külön rájuk szakosodtak. Különleges csokoládékkal, pirospaprika kánaánnal és különböző szuvenírekkel kápráztatják el őket az eladók, mint például a magyar népviseletbe öltöztetett porcelánbaba. A hentesárut kínálók is igyekeznek kitenni magukért, kedvelt hazai csemegéinket, szeletelt gyulai kolbászt vagy téliszalámit kóstolhatnak az idelátogatók. 

Kicsit drágább, mint a többi piac, úgyhogy meggondoltan, szervezetten érdemes ide kilátogatni és elveszni a sorok kínálatában, mert ha egy nagyobb külföldi csoport elfoglalja a hatalmas piacot, nehéz lesz alaposan körbenéznünk a nagy múltú falak között.

piacct

 A VIII. kerület kedvelt piacán mindig zajlik az élet

A legtöbb piacon hétköznap csend és béke honol, hétvégén van a nagy roham - ez az állítás azonban nem igaz a Teleki téren található piacra. Itt mindig van forgalom, és még délután 4 után is találhatunk olyan standot, ami nyitva van és ahol jó áruhoz juthatunk.

Elhelyezkedésileg nem olyan pazar, mint a Nagycsarnok, inkább izgalmasnak nevezném, hisz ez egy zárt tér, amit a Fiumei út, a Karácsony Sándor utca, a Dobozi utca és a Népszínház utca határol. Ha erre a piacra tévedünk, biztosan nem fogunk turistákba botlani, a hangulatról a nagy múlttal rendelkező standok gondoskodnak, akik első osztályú termékeiket kínálják nekünk.

A Teleki tér az 1850-es években alakult, 1897-től használtcikk-piacként üzemelt, napi tízezer látogatót is fogadott. A II. világháború után egyfajta gyülekező lett, munkakeresők szállták meg a teret. 1950-től lett piac, amit 2011-ben bezártak és lebontottak. A megújult Teleki piac 2014-től nyitotta meg kapuit, a régi vásárlók nagy örömére többségében ugyanazok az árusok tértek vissza, akik korábban is voltak, és akik messze földön híresek voltak kiváló minőségű termékeikről.

piac2ct

Az új Teleki, ha őszinte akarok lenni, a megnyitás óta kicsit lelakott lett, de a látvány nem minden. Vannak itt olyan termelők és árusok, akik miatt muszáj betérni a piacra. A Telekin kapható savanyúság szerintem a legfinomabb a városban, de Laci bácsi baromfihúsáért is hosszú sorokban áll a sor.

Meg szeretném még említeni Pali bácsi sertéshúst árusító pultját, a régi vágású hentes úriember módjára szolgálja ki vásárlóit. Sajnos sok hentesboltban előre leszeletelik a felvágottakat, ledarálják a húst, ha pedig frisset kérünk, morognak, sőt, olyan is előfordul, hogy nem szolgálják ki az embert. Pali bácsinál ilyen nincs! Természetesen neki is van darált hús kínálata, de a vásárló kérésére azonnal elkészíti friss húsból is. 

A piacon tényleg zajlik az élet. A falatozók szinte mindig telt házzal üzemelnek, hosszú beszélgetésekre hívják a kerületi barátokat. Öröm nézni, hogy itt nem üres standok állnak, sikerült megőrizniük a piac szellemiségét.

Fotók: Botos Claudia/Sóbors, Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon