8 mennyei, pudingos édesség – Házi pudinggal is készítheted őket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pudinggal töltött vagy készült sütik nagyon népszerűek, hiszen sokkal egyszerűbben elkészíthetőek, mintha vajas-tejszínes krémet főznél hozzájuk.
Pudingot készíteni az egyik legegyszerűbb konyhai művelet, csak felforralod a tejet, belekevered az instant pudingport és addig főzöd, amíg be nem sűrűsödik. Ízlése válogatja, de sokan nem szeretik, ha a teteje bőrös lesz, ezt a malőrt így kerülheted el.
Ha házilag készítenéd a pudingot, akkor ezeket az utasításokat kövesd. Ugyan nem a hagyományos értelemben, de a chia puding is puding, az állaga miatt legalábbis biztosan. A chia nagyon egészséges mag, ha alternatívát keresel édességre, akkor így készítsd el ezt a desszertet.
A puding nemcsak állati eredetű alapanyagokból, hanem vegán változatban is készíthető, például kókuszitalból is. Ilyenkor vedd figyelembe, hogy a kókusz íze is dominálni fog az édességben, de egy kevés mandulaitallal finomíthatod. Pudingos állagot a keményítőtől kap az édesség, így az sem maradhat ki belőle. A mandula- és a kókuszitalok nagy előnye, hogy szinte alig van bennük szénhidrát, így a diétába is beilleszthetőek. Ha kész a puding, akkor számtalan édességet készíthetsz belőle, töltelékként használhatod, de a sima kekszeket is puhává teszi.
Kata szelet
Ezt a hagyományos süteményt a régi családi receptes füzetekben találhatod meg. A háromlapos édesség tetejét tojásfehérjehab borítja, a töltelék pedig rumtól, baracklekvártól és vaníliapudingtól lesz krémes. A Kata szelet nem hiányozhat a családi asztalról.
Svéd tejberizs
A svéd tejberizs kicsit hasonlít a rizskochra, hiszen az édesség a sütőben sül készre. Nagyon krémes finomság, már csak azért is, mert a tésztájába vaníliapudingot kell keverni, így marad belül puha, a teteje pedig kicsit megkérgesedik. Hidegen, melegen, kakaóval vagy lekvárral is eheted.
Madártejszelet
Amikor a madártej süteményben születik újjá, akkor biztos sikerre számíthatsz. Nem elég, hogy óriási kedvenc, de a madártejszeletet még sütni sem kell, csak rétegezni a hozzávalókat. A madártejet most vaníliapudinggal helyettesítettük, a krémet pedig kekszrétegek közé kell kenni. A tetejére roppanós csokimáz kerül.
Vaníliapudingos csokis keksz
A vaníliapudingtól lesz igazán omlós ez a keksz, még akkor is, ha porként kerül a tésztába. A pudingpor a keményítőt helyettesíti, nem kell vele óvatoskodnod, mert a használata nem megy az íz rovására, épp ellenkezőleg, vaníliássá teszi. A vaníliapudingos kekszek kicsit pufibbak lesznek a szokásosnál, imádni fogod őket.
Méteres kalács
A méteres kalács is egy igazi békebeli, ünnepi sütemény, amelybe a vajas krém mellett puncspudingot töltenek. A sütemény őzgerincben készül, és azért a méteres elnevezés, mert a krémmel összeragasztott piskótából épp egy méternyi sütemény lesz.
Vaníliapudinggal töltött muffin
Még a legegyszerűbb muffint is feldobja a puding, csak egy keveset kell a tésztájába tölteni. Ennek a vaníliapudinggal töltött muffinnak a tésztája is kétféle színű, csokis és vaníliás, a közepében pedig vaníliapuding lapul. Egyébként készítheted csokipudinggal is, hogy a másik ízű tésztához is passzoljon. A pudingot kicsit sűrűbbre kell főzni, hogy haraphatóbb állagot kapj.
Vaníliapudingos csiga
A kakaós csigán túl is van élet, hiszen a puha tésztába mást is tölthetsz, akár pudingot is. A vaníliapudingos csiga kelt tésztából készül, kicsit időigényes, de a végeredmény kárpótol majd. A puding mellé nagyon jól illenek az aszalt gyümölcsök, tegyél azt is a krémbe.
Gyümölcsleves vaníliapudinggal
Bár levesként tartják számon, mégis inkább desszert a gyümölcsleves, amely a világ legjobb étele kánikulában. Készítheted csak egyféle gyümölcsből, például meggyből, de nyáron nyugodtan tegyél bele szezonális gyümölcsöket, hogy még finomabb legyen. A gyümölcsleves jól behűtve az igazi, a vaníliapuding nagyon jól megy hozzá.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors