5 variáció rakott krumplira: így dobd fel a tepsis fogást
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Ropogós
Skandináv forró ital az ünnepekre: rengeteg illatos fűszerrel készül
Csokiba mártott, kókuszos sündisznók: könnyű, omlós aprósüti az ünnepekre
Tejszínes, sütőben sült brokkoli: sok sajt pirul rajta
Narancsos-levendulás trüffel: ínyenc nasi az ünnepi időszakra
Almás, hagymás sertésszelet: egyszerűen készül az ízletes fogás
A rakott krumpli kiadós hazai étel, amit más nemzetek is készítenek. Magyarosan kolbásszal és főtt tojással kerül a tányérra, de a franciák tejszínnel vagy fehér mártással kínálják.
A hazai fogások között a rakott krumpli nagy kedvenc. Bőséges, finom étel, amit érdemes nagy adagban készíteni, mivel másnap újramelegítve is jólesik.
A rakott krumpli elkészítése nem nehéz, kezdők is sikerrel szervírozhatják. A legegyszerűbb változatban a krumplit héjában főzik puhára, majd miután kihűlt, felkarikázzák.
A főtt burgonyát tepsiben vagy jénaiban is rétegezheted: a rétegek közé főtt tojás, kolbászkarikák és tejföl kerül. Ez a klasszikus szerény recept könnyedén továbbálmodható: kerülhet a rétegek közé sajt, szalonnakatonák, hagyma, sőt, pirult csirke is. És ennyivel nem merül ki a lehetőségek tárháza. Most mutatunk néhány szuper receptet, amit érdemes letesztelni.
Tejszín, tej vagy besamelmártás
A rakott krumpli lelke a sok tejföl, de tejszínnel is nyakon lehet önteni a burgonyát. A franciák a nyers krumplit hajszálvékonyan szeletelik fel, majd fűszeres tejszínnel vagy fehér mártással (besamelmártás) öntik le. Természetesen itt is kerülhetnek egyéb finomságok a rétegek közé. Lehet ez szalonna, gomba, póréhagyma, spenót vagy kolbász. Ha nincs kéznél tejszín, akkor tejet is lehet használni.
Ebben a receptben a rétegek közé kolbász, sajt és főtt tojás is kerül: a krumplit nyersen, hajszálvékonyra szeletelve rétegezik, tejszínnel vagy tejjel locsolják meg, majd ebben a folyadékban sül puhára, valami fenséges így kínálva a rakottas.
Darált húsos ragu
Az őszi, téli szezonban különösen jólesnek a tartalmas ételek, idetartozik a rakott krumpli is. Egy bőségesebb változatában a bolognaihoz hasonló, szaftos, darált húsos ragu kerül a rétegek közé. A raguhoz mehet tejföl, fehér mártás és sok-sok sajt is. Csak rajtad múlik, mivel pakolod tele a tepsit.
Vegetáriánus
A krumplirétegek közé zöldségek, gomba vagy tofu is kerülhetnek. A vegánok növényi itallal (kókuszital, rizsital, zabital) felöntve is megsüthetik a tepsis fogást. Ha jó szaftosan szeretnéd kínálni, akkor a bolognai ragut érdemes elkészítened vegetáriánus formában, vagyis darált hús helyett használj lencsét vagy gombát.
Krumplipüré
Az olasz konyhában is készül rakott krumpli, méghozzá több recept szerint. Az egyikben hajszálvékonyra szeletelt burgonyát használnak, a másikban krumplipürét. A krumplipürés változatban készült rakottas kicsit hasonlít a pásztorpitére. A püré egyik fele a tepsi vagy jénai aljába kerül, szépen simítva. Erre megy a többi alapanyag, majd ezt kell a megmaradt krumplival zárni.
Édesburgonya
A hagyományos receptet édesburgonyából is elkészítheted. Így is nagyon finom a rakott krumpli, érdemes kipróbálni.
Szaftos rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 8 darab tojás
- 2 szál kolbász
- 35 dekagramm tejföl
- 25 dekagramm sajt
- ízlés szerint só és bors
- szükség szerint olaj
Elkészítés:
A krumplit alaposan mossuk meg, majd annyi vízben tegyük fel főni, amennyi ellepi. Főzzük közepesen puhára (a főzési idő a krumpli méretétől függ), öntsük le a krumpliról a vizet, hűtsük ki.
A tojásokat főzzük keményre (forrás után 10 percig), utána öntsük le róluk a vizet, hűtsük ki őket.
A kolbászt vágjuk tetszőleges karikákra, a kihűlt krumplit pucoljuk meg, karikázzuk fel, a tojásokat pucoljuk meg, reszeljük le.
A sajtot is reszeljük le.
A karikára vágott krumplik felét pakoljuk tepsibe, a krumplik tetejére kenjük rá a tejfölt, utána szórjuk rá a sajt felét, tojást, végül a kolbászkarikákat is helyezzük az alapanyagokra. A rakottas tetejét a maradék krumplival zárjuk, a tetejére a maradék reszelt sajt kerül.
A rakott krumplit toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre, amíg a sajt szép aranybarna színt kap.
Fotók: Getty Images