6 aranybarna rántott hús, amit imádni fogsz: így készítik a különböző nemzetek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lehet ropogós a bundája vagy extrán fűszeres, a rántott hús a világ egyik legkedveltebb finomsága, melyre sosem fogunk ráunni.
Ha vasárnap, akkor bizony rántott hús. Az aranybarna ruhába öltözött hús bármilyen körettel kínálva tökéletes lesz, és még ínycsiklandó szendvicseket is összedobhatsz belőle.
A rántott hús készülhet borjú-, sertés-, csirke- vagy pulykahúsból. Ha kicsit szaftosabban szereted, akkor csirkecombból süsd, ha szép nagy szeleteket kínálnál, amelyekbe még töltelék is kerül, akkor a borjút vagy a sertést válaszd. A rántott hús hagyományosan bő olajban sül, de ma már forrólevegős fritőzben is kivitelezhető. Ha nincs ilyen géped, akkor sütőbe tolva készítsd el.
A rántott hús egyszerűen készül, mégsem unalmas. Ha változtatnál a megszokott recepten, akkor ezernyi lehetőség közül válogathatsz. A hús bundájával is érdemes játszani, fűszerezd, gazdagítsd valamilyen alapanyaggal, amelyeknek hála vagy ropogósabb lesz a panír, vagy az ízvilágon lesz érezhető a változás. A rántott hús az egész világon kedvelt, a legtöbb nemzet saját változattal büszkélkedhet. Van, ahol a bunda textúrája a lényeg, míg máshol a fűszerezés eltérő. A felhozatal izgalmas, mutatjuk is a kedvenceinket, szerintünk mely rántott húsokat érdemes kipróbálni.
Töltött rántott hús – Magyarország
A rántott hús töltve is finom. Ha a hagyományos magyar ízeket szereted, akkor próbáld ki kolbászos töltelékkel. A betyárszelet néven ismert különlegesség nagyon kiadós finomság, melyet csak olykor-olykor készít az ember, mivel viszonylag nehéz étel. A kolbász mellett szalonna és hegyes erős paprika is helyet kap a a töltelékben. A betyárszelet több recept szerint ismert, van olyan változat, amelyben juhtúró az egyik szereplő.
Rántott karaj – Japán
A rántott karaj klasszikus vasárnapi kedvenc. A hagyományos finomság receptjén érdemes egy-két változtatást eszközölni: zsemlemorzsa helyett használj pankót, és a hús fűszerezésével is érdemes játszani. Ha különleges ízélményre vágysz, akkor olívaolaj, fokhagyma és citromlé keverékébe pácold, úgy sokkal finomabb lesz, mintha a megszokott recept szerint készítenéd el. A japánoknál a rántott hús kedvelt street food, a húst jól megpakolt káposztasalátás szendvicsben kínálják.
Parmezános rántott csirkemell – Olaszország
Az olaszok is szeretik a rántott húst, csak éppen parmezánnal és paradicsomszósszal dúsítva. Mikor már azt hinnéd, hogy a rántott hús nem tud újat mutatni, na akkor kell kipróbálni az olasz verziót. A hús fűszeres, parmezános bundát kap, majd paradicsomszósszal és mozzarellával kerül a sütőbe. A mártás miatt az olasz rántott húst tésztával érdemes kínálni.
Argentin rántott hús – Argentína
Az argentinok aranylábú focistája, Lionel Messi is szereti a rántott húst. Természetesen argentin módra, mely kicsit hasonlít az olasz változatra. Ebben is szerepet kap a paradicsomszósz és a sajt, pluszban kerül a húsra sonka, paradicsomkarika, és a fűszerezésében is érezhető a változás. Az argentin rántott hús mellé sült krumpli dukál, de szendvicsalapanyagnak is tökéletes.
Koreai rántott csirke – Korea
A koreai rántott csirke jó fűszeres, a bundája pedig ropógos. A rántott húst a csirke bármelyik részéből megsütheted, kedvelt a combjából, szárnyából és a melléből is. Hogy igazán ropogós legyen, a csontos részeket duplán szokás sütni. Ha pedig nem kedveled a tüzesebb ízeket, akkor máz nélkül kínáld.
Kentuckyi rántott csirke
Amerikában is szeretik a rántott húst. A frissensült sokféle recept szerint kipróbálható, tájegységenként eltérő változatokba botlani. Az egyik legismertebb mind közül a kentuckyi csirke. A kentuckyi változat kellemesen fűszeres, a hús pedig a jól megszokott zsemlemorzsa helyett kukoricapehelybe forgatva sül aranybarnára. Emellé a rántott hús mellé sült krumpli, káposztasaláta és főtt kukorica is jár.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors