Izsóp, lestyán, csombor: mit és hogyan ízesíts a régi fűszerekkel?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A Kárpát-medencében őshonos fűszereknek ma is helyük van a konyhában, nem csak ízük, gyógyhatásaik miatt is érdemes használni őket.
A lestyán az egyik legkedvesebb fűszernövényem, nagymamám kertjében is terem, mindennek isteni ízt ad, legyen szó levesről vagy húsról. Sokan nem is ismerik, pedig hihetetlenül illatos és aromás, de nem csak a lestyán merült feledésbe a régi fűszernövények közül, az izsóp és a csombor is méltatlanul mellőzött ízesítők.
Lestyán
A lestyán Délnyugat-Ázsiából származik, valószínűsíthetően a 8. században bukkant fel Európában, a középkorban használták előszeretettel. Ma az erdélyi konyha egyik nélkülözhetetlen ízesítője, a csorbából például nem hiányozhat.
Első ránézésre hasonlít a petrezselyemre, ízében azonban eltér tőle, ráadásul nem csak a levele és a szára, gyökere és magja is ehető. A meleg és napos helyet kedveli, minél több napsütés éri, annál nagyobb lesz az illóolaj-tartalma. Hűvös időben lehullajtja a levelét, de a gyökérzete túléli a telet, tavasszal új hajtást hoz.
Egészségre gyakorolt hatása
A lestyán nemcsak fűszer-, hanem gyógynövény is, illóolaj-tartalmának köszönhetően emésztési problémák, gyomorgörcsök esetén alkalmazzák. Emésztésserkentő, megszünteti a puffadást, gyomorégés esetén is bevethető. A lestyánból készült tea kiváló vízhajtó, epe- és vesekőoldó teakeverékekben is használják, de nikotin- vagy alkoholmérgezés esetén is hatásos gyógymód. Mivel ingerelheti a veséket, várandós nőknek, illetve veseelégtelenséggel küzdőknek nem ajánlott a fogyasztása.
Mihez érdemes használni?
A lestyánnal leveseket és húsokat, salátákat, szószokat érdemes ízesíteni, de a petrezselyemhez hasonlóan csak a főzés utolsó perceiben szabad az ételhez adni. A lestyán szárát is felhasználhatod ízesítésre, de akár még a gyökerét is, ez még erőteljesebb ízű, mivel az illóolaj mellett kumarint is tartalmaz, amely egy igen aromás vegyület. A gyökerét megtisztítva, meghámozva használd, levesbe, de raguba is főzheted. A magját megtörve sós péksütikbe sütheted. Nagymamám specialitása a sült tarja, amelyet hagymával, lestyánnal, sóval és borssal süt össze, a legegyszerűbb és a legfinomabb étel is egyben, mindenképp próbáld ki.
Csombor
A csombor, más néven borsfű vagy borsikafű, az erdélyi konyha egyik alapvető fűszere, de gyógynövény is egyben. A lestyánhoz hasonlóan emésztőszervi problémák esetén ajánlják, gyomorerősítő és emésztésserkentő, étvágyjavító hatásáról ismert, oldja a göcsöket és megszünteti a puffadást, a hasmenést és a hasfájást is csillapítja. Érdemes belőle teát főzni, ehhez 2 teáskanál szárított borsikafüvet forrázz le 2 deci vízzel, hagyd állni 5 percig, szűrd le, majd fogyaszthatod is.
A borshoz hasonló
A csombor íze, illata hasonló a borshoz, annak kiegészítésére, helyettesítésére használható, de nem annyira csípős, gyomorkímélő diétában is helyet kaphat. Ha frissen használod, a főzés végén add az ételhez, de szárított formában se főzd hosszan, mert keserűvé teheti az ételt. A szárított fűszernövényt légmentesen lezárt edényben tárold, sötét, hűvös helyen.
A borsikafűvel húsokat is ízesíthetsz, de nagyon jól passzol a savanykásabb levesekbe, főzelékekbe, káposzta, krumpli, bab mellé mindenképp tegyél egy keveset, utóbbi ráadásul nem puffaszt majd annyira, ha csomborral főzöd. Páclébe is gyakran keverik, amely sajthoz, húshoz, zöldségekhez is illik, sőt, fűszervaj is készülhet belőle.
Mivel a csombor is tele van illóolajjal, a kozmetikai iparban is gyakran használják, külsőleg használva bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatású.
Izsóp
Az izsóp elnevezés a héber „ezob” szóból származik, amely jelentése szent növény. Izraelben a papok vallási szertartások alkalmával használták, sőt, a Biblia is többször említi mint lélektisztító növényt, bár ez egyes magyarázatok szerint fordítói hiba.
Egészségügyi hatásai
Az előző két növényhez hasonlóan az izsóp is jó hatással van az emésztésre, megszünteti a puffadást, segíti az emésztősavak termelődését. Az antimikrobiális tulajdonságú növény vírusok és fertőzések ellen is bevethető, külsőleg herpeszre ajánlják. Az izsópban található polifenolok antioxidáns hatásúak, így erősíti az immunrendszert. Légzőszervi megbetegedések esetén is alkalmazható, fertőtlenítő és nyákoldó hatása miatt influenza és megfázás idején is hatásos, természetes köptető, de a köhögést is csillapítja. Asztmás, hurutos panaszok esetén is érdemes alkalmazni. Ha teát főznél belőle, 1 púpozott teáskanálnyit önts fel egy bögre forró vízzel, hagyd állni 5 percig, majd szűrd le.
Külsőleg használva gyulladáscsökkentő, segíti a sebgyógyulást, fertőtlenít, ízületi fájdalmak esetén érdemes alkalmazni. A kozmetikai ipar sampont, habfürdőt, lábfrissítőt készít belőle.
Fűszeres, illatos leveleit krumpli, zeller vagy petrezselyem mellett érdemes használni, de húsokat, halakat is ízesíthetsz vele. Ízében a mentára hasonlít, kissé kesernyés. Nem csak a levelét használják, virágját főként salátákba teszik vagy dekorálnak vele. Az izsóp segít a zsírosabb, nehezebb ételek megemésztésében, ezekben is előszeretettel használják. Illóolaját a likőripar sem veti meg.
Fotók: Getty Images