![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
7 szuper recept hónapos retekből: salátában és pirosra sütve is finom
![retek receptválogatás cover](https://kep.index.hu/1/0/5529/55296/552969/55296901_4087121_59f6881d61762b2fdf559c1c1e004038_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A zsenge, ropogós retek nem hiányozhat a tavaszi asztalról, mutatjuk, milyen finomságok készülhetnek a picit pikáns zamatú zöldségből.
A hónapos retek a tavasz első hírnöke, mely egyszerű vajas kenyér mellé ropogtatva is finom, és még sokféle finomság készülhet belőle.
A roppanós zöldség nemcsak finom, hanem tele van értékekkel is. A retek nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, gazdag B-vitamin-forrás, ásványi sókban, vasban és káliumban is bővelkedik.
Sokan szendvics mellé szeretik ropogtatni, vagy salátába keverik, pedig a retek izgalmas alapanyag, érdemes felfedezni, és különlegesebb recepteket kipróbálni. Ázsiában még levesbe is szokás főzni, és pirosra sütve is finom. Receptválogatásunkban adunk néhány tippet, milyen finomságokat dobhatsz össze a tavaszi zöldségből.
Retektzatziki görög joghurttal
A roppanós, picit pikáns retekből fantasztikus joghurtos-kapros szósszal bolondított saláta kínálható, mely pirítóssal is finom, és sültek mellé is tökéletes kísérő. Mivel a tavaszi salátába uborka helyett retek kerül, érdemes a fokhagyma adagolásával óvatosan bánni, a retek karakteres íze miatt. Joghurtból görögöt használj, így lesz igazán krémes, a retket pedig igyekezz minél vékonyabban szeletelni.
![48447068 9da0c7d068f2577e92a4fdf3dd72567e wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5529/55296/552964/55296401_2521d8bf99f6bcf694bf3a6403db23b9_wm.jpg)
Tavaszi reteksaláta
Az ízgazdag reteksaláta önmagában is jólesik, és köretként is kínálható. Nem csak zamatában különleges, a textúrája is rejt meglepetéseket, mivel a retek egy része sütve kerül a salátástálba, de a roppanós zöldség mellé fehérbab is kerül. Ennyivel nem érnek véget az izgalmak, ugyanis a retek levelét is felhasználjuk pesztó formájában.
![48276416 a938f19920a17f8d94599ceed100f07c wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5529/55296/552964/55296461_e3e19d76c16cdb25115f8a8233acf290_wm.jpg)
Sült retek fokhagymás vajjal
A retek pirosra sütve is finom. A sütőben teljesen átalakul az állaga, a ropogósságát elveszti, krémes lesz, és inkább édeskés íze lesz. A retket simán csak sóval és borssal fűszerezve is pirosra sütheted, ám ha igazán ízletesen kínálnád, akkor fokhagymás vajjal nyakon öntve küldd a sütőbe. Így kínálva valami fantasztikus, egyszerűen nem lehet vele betelni.
![Retek receptválogatás ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5529/55296/552967/55296723_e658d3ab045909aa083f3076412deea9_wm.jpg)
Reteksavanyúság
A hónapos retek friss zamatát üvegbe is zárhatod, pompás savanyúság alkotható belőle, mely jólesik szendvics mellé, salátába és sültek mellé is kiváló. A reteksavanyúság egyszerűen összedobható, vékonyan szeletelve vagy egészben hagyva is üvegbe zárhatod a tavaszi kedvencet. A savanyúságot sokféle fűszerrel bolondíthatod meg, jól áll neki a chili, köménymag vagy a koriander.
![Retek receptválogatás ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5529/55296/552967/55296739_548e23d58932be52091dba1d55d6b3d6_wm.jpg)
Zöldborsós reteksaláta
A csodaszép reteksaláta megjelenésében, ízében és textúrájában is a tavaszt idézi. A szép vékonyan felszeletelt retek mellé uborka és borsó is kerül. A salátát egy kissé fanyar öntet koronázza meg, így készítve tökéletes választás húsok mellé. Ha szeretnéd, még izgalmasabbá varázsolhatod, ha vékonyan szelt zöldségekkel dúsítod, lehet az kaliforniai paprika, újhagyma, és még a párolt brokkoli is elfér benne.
![Retek receptválogatás ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5529/55296/552967/55296767_05b4bd2cfebf6c46d415f9cae9544db3_wm.jpg)
Majonézes krumplisaláta
A majonézes saláták közül a krumplisaláta az egyik legnagyobb kedvenc, mely sokféle recept szerint kipróbálható. A hagyományos változat mellett érdemes izgalmasabb verziókat is kipróbálni, melyben szezonális zöldségek keverednek a főtt burgonyával. Pont ilyen ez a retekkel dúsított majonézes krumplisaláta.
![Retek receptválogatás ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5529/55296/552967/55296791_7de112898064be7d04c6faab88efc92c_wm.jpg)
Okroshka
Az okroshka vitamingazdag leves, amit még főzni sem kell, jó hidegen kínálva az igazi. Az orosz leves roppanós zöldségekben bővelkedik, ilyen a retek és az uborka. A finomság levét kefir, víz, mustár és aromás fűszerek keveréke alkotja. Kefir helyett joghurtot is lehet használni, az ízesítőket pedig érdemes ízlés szerint alakítani. Ez a fajta leves igazi hűsítő fogás, mely szezonális zöldségekkel készítve kerül az asztalra.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors,Kapitány Beáta / Sóbors