Krémes tzatziki zsenge retekből: sűrű joghurttal lesz a legfinomabb

retek-tzatziki2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A picit csípős, zsenge retek tökéletesen működik a klasszikus joghurtos-kapros szósszal, még intenzívebb íze lesz a tzatzikinek.

Ha kedveled a klasszikus görög tzatzikit, próbáld ki ezt a tavaszi változatot is, amelybe uborka helyett zsenge retek kerül. Mivel utóbbi picit csípős, így karakteresebb íze lesz a végeredménynek, kevesebb fokhagymára lesz szükség mellé. 

Nagyon fontos, hogy sűrű görög joghurttal dolgozz, amely jó krémes, így nem lesz híg a tzatzikid. Ha esetleg nem kapsz ilyet a boltban, akkor se ess kétségbe: a natúr joghurtot kanalazd egy apró lyukú szitába, tedd egy tál fölé, majd hagyd így legalább fél óráig, míg kicsöpög belőle a felesleges nedvesség. 

A retket vékony csíkokra is vághatod, de még egyszerűbb dolgod lesz, ha lereszeled. Picit sózd le, mint az uborkát, és hagyd állni pár percet, majd nyomkodd ki belőle a nedvességet, így nem áztatja el a joghurtos alapot, intenzív ízű és nagyon krémes lesz a tzatzikid. 

Retektzatziki görög joghurttal

retek-tzatziki

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 450 g görög joghurt
  • 250 g retek
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek friss kapor
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek citromlé
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Vágjuk le a retek szárát és gyökerét, majd alaposan mossuk át. Vágjuk egészen vékony csíkokra, vagy reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Tegyük egy tálba, enyhén sózzuk meg, majd hagyjuk állni kb. 10 percet.

A görög joghurtot keverjük össze a reszelt fokhagymával, az összeaprított kaporral, az olívaolajjal, a citromlével és borssal. Adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott retket is, majd ízlés szerint sózzuk.

Tegyük hűtőbe, mielőtt tálalnánk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük