A 10 legjobb receptünk rizsből: sós és édes fogásokat is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Reformétkezés ide vagy oda, a mai napig az egyik legnépszerűbb köret a rizs. Egyáltalán ne becsüld le, mert nagyon változatosan készítheted el, akár egészséges verzióban is.
A jó rizs pergős, nem ragad össze, nem fő szét és nem marad kemény. Bár látszólag a rizsfőzés a világ egyik legegyszerűbb művelete, néhány technikát érdemes megtanulni, hogy tökéletes legyen. Egyáltalán nem szükséges hozzá rizsfőző és egyéb úri huncutságok. Nem biztos, hogy tudtad, de ahogy a tészta, úgy a rizs főzővizét se öntsd ki, mert felhasználhatod, igaz, nem az ételek krémesítésére, hanem szépségápolásra.
A rizs kényes étel, nagyon körültekintően kell tárolni és újramelegíteni, nehogy ételmérgezés legyen a vége. Ha már mindent tudsz a rizsről, akkor pedig főzz belőle minél többféle ételt, az egyszerű körettől kezdve az egytálételeken át az édességekig bármi készülhet belőle. A rizs a diétádba is beilleszthető, de ha óvatos vagy, inkább bulgurral helyettesítsd.
Zöldséges rizs
A zöldséges rizst magában is nyugodtan eheted, de húsok mellé is tökéletes köret. Az alapja dinsztelt hagyma, és te döntöd el, hogy milyen zöldséggel dúsítod. Ha szép színeset szeretnél, akkor sárgarépa és zöldborsó is mehet bele, idényben friss, egyébként pedig akár mirelit formában is. A vöröshagyma helyett pedig lila hagymát is használhatsz alapnak.
Fűszeres rizs
Ha nem szereted a natúr rizst, akkor próbáld ki ebben a fűszeres formában, alaplében főzve. Fokhagymát, paprikát, zöldfűszert is keverhetsz bele, igazán karakteres pedig a szójaszósztól lesz. Ebben a formában nemcsak köretként, hanem főételként is kínálhatod.
Bácskai rizses hús
Az eredeti bácskai rizses hús sertéshúsból van, de szárnyassal is elkészítheted. Ha ragaszkodsz a klasszikus recepthez, akkor a rizst a kész pörköltbe kell főznöd, de külön is megfőzheted, utána elég a szafttal egybekeverni. Egy szó, mint száz, a lényeg, hogy a fogás jó szaftos, tunkolós legyen, a savanyúság pedig kötelező mellé.
Orosz rizses hús
A plov, avagy ottani nevén a piláf közép-ázsiai eredetű fogás. Ma az orosz konyha közkedvelt étele. Eredetileg báránnyal főzték, de ma már szinte bármilyen hússal, akár hallal is készítik. Ebben a receptben az alapot marhahús gazdagítja, de nyugodtan helyettesítheted csirkemellel is. Zöldségek közül hagyma és répa ízesíti, a római kömény pedig kötelező eleme.
Kurkumás rizs
A kurkuma, ez az egzotikus fűszer nemcsak gyönyörű színt ad minden ételnek, hanem nagyon egészséges, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Jellegzetes sárga színe és kissé kesernyés íze van. Az olyan egyszerű köretek, mint a rizs is különlegesebbek lesznek a kurkumától.
Tojásos sült rizs
A kínai tojásos sült rizs laktató, tele van ízekkel, tökéletes fogás. Az egyszerű főtt rizst a pirítás is csodássá teszi, de a szezámolaj és a szójaszósz adja meg igazán a karakterét. A szezámolaj kiváló sütésre, magas a füstpontja, de fűszerként is használják, a rizs ízén és illatán is sokat dob. A kínai köret egyik fő hozzávalója a tojás, amely mellé sok-sok zöldség kerül. Leggyakrabban borsót és répát kevernek a rizsbe, de tehetsz bele kukoricát is.
Kolbászos paella
A paella Valenciából terjedt el, a városban hagyományosan nyúl- vagy csirkehúsból készítik, zöldségek közül zöldbabbal gazdagítják, rozmaringgal és sáfránnyal fűszerezik. A legtöbb verzióba chorizo is kerül, azonban ez a valenciai változatból kimarad. A paellához rövid szemű rizs illik, amely nem fő szét és ropogós marad. Tehetsz bele tenger gyümölcseit, ezeket akkor, amikor a rizs már megpuhult.
Olasz rizsfelfújt
Az édességek sorát az olasz rizsfelfújt nyitja. Ez a recept nagyon hasonlít az általunk ismert rizskochhoz, de mégis kicsit más, mindenképpen érdemes elkészíteni. Ez a változat krémes, mert a rizs fajtáját is gondosan megválasztják: rizottórizsből készítik, amelytől még pudingosabb állaga lesz. A másik fő összetevője a vanília, nem baj, ha kicsit hangsúlyosabb ízt kap a desszertben.
Krémsajtos tejberizs pohárkrém
A tejberizs igazi kedvenc, amely melegen és hidegen is isteni. Érdemes kerek szemű rizsből készíteni, ennek a fajtának magasabb a keményítőtartalma, így sokkal krémesebb lesz. A tűzhely mellett ácsorgást sajnos nem úszod meg, lassú tűzön, kevergetve kell főzni a rizst, érdemes már eleve tej és víz keverékében. Pohárdesszertként is működik, ha szereted a sajttorta ízét, akkor a végén krémsajttal tedd selymesebbé.
Kókuszos rizspuding
Ha ebben a kókuszos rizspudingban a tehéntejet kókusztejre és növényi italra cseréled, sokkal gyümölcsösebb, kevésbé tömény végeredményt kapsz. A kókuszhoz a mandulaital illik leginkább, de egy kevés citromhéj és vanília is kiemeli az ízét. Ez az édesség is rizottórizsből készül, így sokkal krémesebb lesz, a rizs puha lesz, mégsem fő szét, megmarad a tartása.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors