9 tipp, hogy frissek maradjanak a sajtok a hűtőben - A helyes csomagolás is számít

sajtok cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sajt finom és sokoldalúan felhasználható étel és alapanyag, amelyből érdemes többfélét tartani otthon. Sajnos a legtöbb fajta viszonylag hamar megromlik, így ajánlott inkább kisebb mennyiségeket vásárolni.

Sajt nélkül lehet élni, de minek? Ki-ki ízlésének megfelelően választhat a keményebb, puhább, érettebb és kevésbé érlelt sajtok közül. Szendvicsben, de megsütve is szuperek, sőt, levest is készíthetsz belőlük, ez a sajtleves például tipikus maradékmentő, fel tudod hozzá használni a hűtőben kallódó darabokat. Ha szereted a leveles tésztás sütiket, akkor töltsd meg sajttal és aszalt paradicsommal, meglátod, imádni fogod.

Sajnos a sajtok egy része nem olcsó, ha nem szeretnéd, hogy megpenészedjenek, ne halmozz fel belőlük óriási készleteket. Annál kevés kiábrándítóbb dolog van, mint megkeményedett, esetleg penészes sajtokat találni a hűtőben. Ahogy a kenyérnél, a sajtok esetében sem tanácsos levágni a penészes részt és megenni a maradékot (a nemes penészes sajtokat leszámítva). Ha viszont szakszerűen tárolod őket, nem lesz ilyen gondod. 

Használj megfelelő csomagolást

A legtöbb szupermarketben árult sajtot műanyagba csomagolják, ami nem éppen a legjobb választás. Mivel a sajt magas zsírtartalmú, könnyen magába szívja az illatokat, így a valódi íze elvész. Ahhoz, hogy megmaradjon az eredeti aroma, ha hazaérsz, vedd ki a műanyag csomagolásból és tedd inkább semleges illatú sütőpapírba.

sajt

Csomagold be megfelelően

A bolti sajtot gyakran jó szorosan csomagolják be, hogy megfelelően tudják szállítani és később tárolni. Ahogy fentebb említettük, a műanyag nem tesz jót a sajtnak, így amikor átcsomagolod papírba, arra is ügyelj, hogy se ne túl szorosan, se ne túl lazán csomagold. 

A sajt lefagyasztható

Bizonyos sajtokat tarthatsz a fagyasztóban is. A magas zsírtartalmú fajták magukba szívják a többi szagot, ezért fagyasztás előtt jól csomagold be őket. Tekerd őket szorosan sütőpapírba, majd egy réteg alufóliába, ez megakadályozza, hogy a sajt átvegye más élelmiszer illatát vagy aromáját.

A friss és a puha sajt nem fagy meg jól, ezeket a legjobb a vásárlástól számított néhány napon belül elfogyasztani. A kemény sajtok (például a pecorino vagy a parmezán) nagyon jól fagyaszthatók. Ha olyan sajtot akarsz lefagyasztani, amelyet később le fogsz reszelni, akkor még azelőtt reszeld le, hogy a mélyhűtőbe teszed, majd rakd jól zárható zacskóba. Az olyan lefagyasztott sajtok, mint a cheddar, a gouda vagy a trappista felengedés utána morzsálódni fognak, nehezen fogod tudni lereszelni őket. 

lágy sajtok álló ok

Nem minden sajt egyforma

Bizonyos sajtok (különösen a lágy sajtok, mint például a mozzarella, a ricotta és a túró) a friss sajtok kategóriájába tartoznak és nagyon gyorsan romlanak. Ügyelj arra, hogy légmentesen lezárt edényekben tárold őket. Más sajtok (például a cheddar és a parmezán) sütőpapírban tárolhatók. A frissesség érdekében érdemes minden alkalommal kicserélned a papírt, akárhányszor előveszed a sajtot a hűtőből.

Készíts házi levet a tároláshoz

A fetához hasonló sajtokat sós lében tartják és árulják. Bár ebbe a sóoldatba csak tiszta evőeszközzel szabad belenyúlni, egy idő után elkerülhetetlen, hogy furcsa szaga legyen. Ha azt érzed, hogy az oldatnak nem jó az illata, inkább készíts házilag egyet. Oldj fel 2 teáskanál sót 1 csésze vízben, majd add hozzá a fetához. Ezt a sajtot is légmentesen záródó edényben tárold.

sajtfajták belső ok

Figyeld a címkét

Ez a tipp igazából nemcsak a sajtra, hanem minden ételre alkalmazható, különösen azokra, amelyek gyorsan romlanak. Amikor új sajtot vásárolsz, feltétlenül írd rá a vásárlás dátumát.  

A kevesebb több

A sajt nem tartós élelmiszer, inkább vásárolj kevesebbet és tárold szakszerűen, úgy biztos nem fog megromlani. Ha tudod, mennyit eszik meg a család, csak annyit vegyél és esélye sem lesz megpenészedni. Így spórolni is jobban tudsz majd. 

sajtreszelés álló ok

Tárold megfelelő helyen

A sajt optimális állagának és ízének megőrzése érdekében a legjobb, ha a sajtot alul, a hűtőszekrény zöldségfiókjában tartod. Itt a hőmérséklet egyenletesebb, akkor sem ingadozik, ha gyakran nyitogatod a hűtőajtót. 

Akadályozd meg a penészedést

Hogy ne penészedjen, dörzsöld meg a sajt megkezdett oldalát egy kis olívaolajjal (vagy repceolajjal), utána tedd egy légmentesen zárható dobozba. Ha pedig minden erőfeszítésed ellenére a sajt elkezd penészedni, akkor inkább szabadulj meg tőle.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük