8 szuper fogás savanyú káposztából: leves és egytálétel is van köztük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
A savanyú káposzta egészséges és finom, az őszi, téli szezonban érdemes minél többször beiktatni az étrendbe.
A savanyú káposzta boltban is beszerezhető csemege, a legjobb a vecsési, de otthon is elkészíthető. A finomság egészséges és szuperül felhasználható a konyhában.
A savanyú káposzta az őszi, téli szezonban igazi kincs, tele van C-vitaminnal, erősíti az immunrendszert, a rosttartalma magas, jót tesz a bélrendszernek. A savanyúság magában is fogyasztható, és rengetegféle izgalmas fogás készülhet belőle. Erre adunk most receptötleteket.
Házi savanyú káposzta
A házilag készült savanyú káposzta finom és egészséges, rengeteg probiotikumot tartalmaz, igazi vitaminbomba. A savanyú káposzta elkészítése nem nehéz, érdemes belevágni. A házi finomság fermentálással készül, vagyis a káposzta a saját baktériumainak a segítségével erjed. Ezt a káposztát eheted magában, savanyúságként, vagy készíthetsz belőle valamilyen ízletes ételt.
Székelykáposzta húsgolyóval
A székelykáposzta régi kedvenc, ezt az ételt érdemes mindig nagyobb adagban készíteni, mivel másnap összemelegítve még finomabb, mint frissen. A tartalmas fogás sokféle recept szerint kipróbálható, hús helyett gombával is készülhet, sőt rizzsel dúsítva is érdemes kipróbálni. Ha pedig igazán különlegesen kínálnád, akkor húsgombóccal készítsd el. A fűszerezés terén is légy merész, a babérlevél, tárkony és a füstölt szalonna is jól áll az ételnek.
Rakott káposzta
A rakott káposzta kiadós tepsis fogás, melyből szintén érdemes nagyobb adaggal készíteni, mert hűtőben 2-3 napig gond nélkül tárolható. A laktató fogás édes és savanyú káposztából is készülhet. A tejfölt ne sajnáld belőle, attól lesz igazán finom. Az étel rétegezése saját elképzelés szerint alakítható, ha szeretnéd, akkor egyszerűen forgasd egybe a darált húst a rizzsel.
Bőséges korhelyleves
A korhelyleves ízletes, melengető étel, mely háztartásonként máshogy készül. Van, aki füstölt tarjával, míg más kolbásszal dúsítja, de hús nélkül is összedobható. A korhelyleves mellé kötelező a tejföl, de érdemes újítani a recepten, és tejszínnel elkészíteni. A leves fűszerezésével is érdemes játszani, bátran keverhetsz hozzá egy kis csípős paprikakrémet, ettől picit pikánsabb ízben élvezhető a fogás.
Pirosra sült csülök savanyú káposztával
A csülök és a savanyú káposzta együtt sülnek készre, sörrel nyakon öntve. Csodás fogás, mely az őszi, téli szezonban különösen jólesik. Az étel elkészítése nem nehéz, csupán időigényes, de megéri belevágni, mert tényleg fenséges fogásnak örülhet a család.
Fűszeres sertésoldalas savanyú káposztával
A sertésoldalas savanyúkáposzta-ágyon pirul, hasonlóan a csülkös recepthez, itt is együtt készül a hús és a köret. Kiadós, finom étel, mely után megnyalod mind a tíz ujjadat! A sertésoldalas szép pirosra sül, puha, szaftos, mellé remekül passzol a savanyú káposzta. Az elkészült ételhez friss, ropogós kenyeret is kínálj!
Savanyú káposztás nokedli
A savanyú káposztás nokedli kiadós szabolcsi fogás, mely tökéletes önmagában, de köretként is kínálható. A jól átmosott savanyú káposzta pirított szalonnával egybeforgatva készül. Szaftos és ízletes egytálétel, mely frissen őrölt borssal fűszerezve az igazi.
Csülkös bableves savanyú káposztával
A savanyú káposztával és füstölt csülökkel gazdagított leves szintén nagyon kedvelt étel Szabolcs megyében. Az ízletes leves sokféle recept szerint kipróbálható. Bárhogy is készüljön, nagyon finom, érdemes nagy adagban készíteni, mert másnap is jólesik. A tartalmas fogás vendégváró ételnek is tökéletes, egy hadsereg is jóllakik vele.
Fotók forrása: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors