Melyik sütibe kell sózott vaj? Sokat dobhat a végeredményen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amíg csak néhányféle vaj létezett a piacon, nem volt probléma, hogy melyiket tegyük a süteménybe. A hozzávalókat összekevertük a vajjal, természetesen sótlannal, tettünk hozzá egy csipet sót ízlés szerint, és kész is volt a tésztánk.
Ma már tényleg rengeteg típusú vaj közül választhatunk, köztük sózottból is. Helyettesíthetjük a sós vajjal a csipet sót vagy maradjunk a hagyományos receptnél?
Van, ahol szükséges, van, ahol egyáltalán nem
A vajakban a só mennyisége eléggé változó, így el is ronthatjuk a receptet, bár mint mindenhol, itt is vannak kiskapuk. Ha sózottat használunk, akkor a receptből vonjuk ki a só mennyiségét. Általában 100 gramm sózott vaj körülbelül 1/4 teáskanál sót tartalmaz, de természetesen lehetnek eltérések.
A hozzáadott só egyrészt kiemeli az édes ízeket - ami éppen ellentmond sósságának -, de nem csak az ízről szól: tartósítószerként is működik, valamint elveszi a keserűbb aromát.
A kekszfélékhez mindkét típusú vaj megfelel, hiszen például egy csokis keksz kifejezetten igényli a csipet sót, az hozza ki az édes ízét. Ezzel szemben egy duplacsokis tortánál, ami eleve elég édes, inkább maradjunk a sótlan változatnál.
A sós vaj könnyebben megég
A receptek általában előírják, hogy milyen típusú vajat használjunk, de ha mégsem tüntetik fel, akkor legtöbbször a sótlan vajat értik alatta és inkább maradjunk is annál, már csak azért is, mert a sós sokkal könnyebben megég.
Ha biztosra akarunk menni, tartsunk otthon sózott és sótlan vajat is, hisz nem tudhatjuk, mikor lesz rá szükségünk. Akár sós, akár sótlan vajjal sütünk, az mindig legyen szobahőmérsékletű.
Az amerikai receptekbe sós, az európaiba inkább sótlan
Érdekes, hogy az Egyesült Államokban jellemzően sózott vajjal sütnek, az ő ízlésüknek furcsák a sótlan vajjal készült pékáruk vagy sütemények. Az Európában árult vajak viszont nagyrészt sótlanok, de nemcsak ebben különböznek az amerikaitól, hanem abban is, hogy kevesebb a hozzáadott vízmennyiségük is, magasabb a zsírtartalmuk és hozzáadott kultúrát is tartalmaznak.
Ti sótlan vagy sózott vajjal süttök?
Fotó: Getty Images