Így spórolhatsz a növekvő árak mellett: olcsó recepteket is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lassan a mindennapi étel is luxusnak számít az egyre csak növekvő árak miatt, egyáltalán nem könnyű kitalálni, mi legyen az ebéd, főleg akkor, ha több személyre főzünk.
Minden családban akadnak válogatósok, ilyenkor még nehezebb spórolni, de akkor is fejtörést okozhat a helyzet, ha vegetáriánus, vegán, tej- vagy tojásérzékeny valaki.
A spórolás nem lehetetlen, de nem is egyszerű feladat. A nagymamák a régi, ínséges időkben remekül helytálltak, igyekeztek laktató ételeket tenni az asztalra még a legszűkösebb napokon is, de vajon ezek az étkek a mai egészségtudatos világban is megállják a helyüket? Persze a nehéz időkben, mikor étel kell a korgó gyomornak, ez a kérdés foglalkoztatja legkevésbé az embert.
A mamák által fennmaradt olcsó ételeket mindenki ismeri, ilyen a paprikás krumpli, krumplis tészta, tarhonyaleves, tojásleves, és még bőven lehetne sorolni a klasszikus, olcsó fogásokat.
Minden drága, ami szezonális?
Itt a tavasz, rengeteg mindennek van most szezonja, a standokon a zsenge spárgák szépen sorakoznak, az idény rövid, amíg pedig tart, érdemes minél többet fogyasztani. Az ára azonban elrettentő. Van, ahol 2000 forint egy csomag, és ez még jónak számít, mert találni 3000 forintért is. Az újburgonya is felütötte már a fejét a piacokon, bátran kijelenthető, hogy idén a legdrágább, 2000 forint kilója. Epret is találni már, a spanyol szamóca 600 forinttól kapható, a hazai 2000 forinttól. A jelenlegi árak sajnos nem szűk pénztárcához vannak kitalálva, hisz a szezonális zöldség és gyümölcs is nagyon drága, de remélhetőleg még csökkeni fog az áruk a szezon vége felé.
Az alapvető élelmiszerek ára is meghökkentő, érződik az emelkedés. Sokan igyekeznek a boltok saját márkás termékeit beszerezni, hisz így is megtakaríthatnak valamennyit.
Nézzük például a napraforgóolajat, a saját márkásból 1 liter 579 forint, míg az ismertebb márkák termékei akár 749 forintba kerülnek. Az egészségesebb olívaolaj 1990 forinttól kapható a legtöbb boltban, persze ezt az olajat nem sütéshez, hanem saláták, mediterrán ételek készítésénél ajánlott használni.
Nem muszáj bő olajban sütni a frissensülteket, érdemes lehet olaj nélküli fritőzt beszerezni, ha a család szereti a rántott dolgokat, amely egyszeri, nagyobb beruházás. A végeredményre nem lesz panasz, ráadásul sokkal egészségesebb így készítve az étel, és az ára is megtérül.
A hústermékeknél is érezhető az áremelkedés, a csirkemellfilé kilója piacon 2400 forint körül jár, a csirkeszárnyé pedig 1000-1200 forint körül, pedig egy évvel ezelőtt 500-600 forintért is be lehetett szerezni a csontos húst.
Mit lehet tenni?
Heti menü
Ha takarékoskodni akar az ember, fontos a tudatosság. Érdemes heti menütervet készíteni, a bevásárlást ehhez igazítani. Az alapvető élelmiszerekből nagyobb mennyiségben tankold fel a kamrát és a hűtőt, így váratlan helyzetekben is tudsz valami készíteni. Mindig írj listát, hogy ne kalandozz el, de nézz rá az akciós termékekre is, hátha azokból is meg tudsz tervezni 1-2 napi menüt.
Maradékfelhasználás
A maradékot sose dobd ki, hisz mindent fel lehet használni. Ha túl sok rizst készítettél, tedd a hűtőbe, másnap sült tojásos rizst dobhatsz össze belőle. Ha a tészta maradt meg, isteni mac and cheese készülhet belőle.
Szerezz be alapélelmiszereket
A kamra polcára olyan alapanyagokat rejts, mint a kukoricadara, amelyből nem csak polenta készülhet, panírozásnál liszt helyett is használható. Mindig lesd az akciókat, konzerv, mirelit áru, tészta is legyen otthon, így mindig tudsz ebédet vagy vacsorát készíteni.
Sajnos van, aki nem jókedvéből spórol, míg más az étkezésén próbál egy-két garast megtakarítani, a pénzt félretenni valami másra, de egyes családoknál a hónap utolsó hete, napjai okozhatnak gondot, hogy kevés pénzükből mi kerüljön az asztalra. Alább az általunk olcsónak tartott receptjeinkből válogattunk, melyeket érdemes kipróbálni, a család minden tagja jóízűen fogja elfogyasztani őket.
Olcsó receptek:
Fotók: Getty Images