A muffinsütőben nem csak süteményt készíthetsz: tojás és fasírt is készülhet benne
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Talán nincs olyan háztartás, ahol ne lenne muffinsütő, hiszen ennek a keverem-kavarom süteménynek nagyon egyszerű az elkészítése, mégis sokféleképpen lehet variálni.
Nagyon szeretem az olyan süteményrecepteket, amelyek viszonylag kevés munkával elkészíthetők és akár egy egész vendégsereg jóllakik velük. A muffin tipikusan ez a fajta desszert, elég, ha az alapreceptet megtanulod, utána keverhetsz hozzá gyümölcsöt, lekvárt, csokit, készítheted teljes kiőrlésű vagy gluténmentes lisztből. Ha nem szereted az édes ízeket, sósan is elkészítheted.
A muffinsütőbe nemcsak süteménytésztát tehetsz, hanem tojás alapú ételeket is, ezzel a módszerrel akár egy egyszerű tojásrántottát vagy omlettet is izgalmasabb köntösbe öltöztethetsz. De nemcsak falatkákat, reggeliket, hanem főételt, de akár sushit is tehetsz a muffinsütőbe. Az egyik nagy előnye, hogy ki tudod számolni a megfelelő mennyiséget és kisebb az esélye annak, hogy a kukában landoljon a maradék.
Tortilla-kosárkák
A muffinsütőben kis tortilla-kosárkákat is készíthetsz. Ehhez a tortillalapokat vágd akkora körökre, amekkorák lefedik a forma alját és oldalát, majd tegyél belőlük mindegyik mélyedésbe. Kend meg őket vékonyan olívaolajjal, töltsd meg őket ízlés szerint avokádóval, zöldségekkel vagy darált húsos raguval, szórd meg reszelt sajttal. 190 fokos sütőben süsd körülbelül 10 percig, amíg szépen meg nem pirulnak.
Mini fasírtok
A fasírt igazi kedvenc, akár főétkezésről, akár snackről van szó. Csak készítsd el a kedvenc fasírtreceptedet és nyomkodd bele a kiolajozott muffinformába. 190 fokos sütőben süsd 20 percig, majd salátával vagy krumplival tálald. Itt találsz egy szuper muffinformához való fasírtreceptet.
Sajtkosárkák
A felkockázott sajtot (bármilyen zsíros sajt megfelel) olvaszd meg, ne legyen teljesen folyékony, de lehessen formázni, majd nyomkodd bele a muffinformába, formázz belőle csészét. Ízlés szerint tölts bele salátát, krémeket, tegyél bele pirított bacont vagy zöldségeket. Így alacsony szénhidráttartalmú harapnivalót kapsz, amelyet akár reggelire, akár nassolnivalónak is fogyaszthatsz.
Fekete-erdő muffin
A klasszikus recepteket is meg tudod sütni muffinformában, például a fekete-erdő tortát egyszerűsített változatban. Olyan lesz, mint egy mini torta magas tésztával, tejszínhabbal és szép meggyel a tetején.
Tojással töltött darált hús
Ez a fogás tulajdonképpen egy mini Stefánia szelet, a fasírt közepébe főtt tojás kerül. A muffinformákba először tegyél bacont, utána következhet egy adag darált hús, amelybe csomagold bele az előre megfőzött tojást. Ha még szaftosabbra szeretnéd, szórj a tetejére reszelt sajtot, úgy süsd meg.
Almarózsa
Ezt a látványos desszertet sokkal könnyebb elkészíteni, mint gondolnád, csak leveles tésztára lesz hozzá szükséged. Az almarózsát is érdemes muffinformában készíteni, hogy biztosan ne essen szét és megtartsa a szép formáját.
+1 Tartónak is használhatod
Ebben az esetben még csak a sütőbe sem kell tolni a tepsit, hiszen csak tartóként funkcionál. Sokkal egyszerűbb lesz így kínálni a snackeket, nem is lesz szükséged különböző kis tálkákra sem.
Fotó: Getty Images