Frissen tartja az elmét és kiváló rostforrás: a szeder finom és egészséges

Szeder cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kora ősz sztárja a szeder, mely aprócska mérete ellenére vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, szezonjában kihagyhatatlan.

A lilásfekete, savanykás zamatú szederrel július elejétől szeptember végéig találkozhatunk. A frissítő finomság a rózsafélék családjába tartozik, megjelenésében és ízében a málnára emlékeztet.

A szederből csak Európában több mint 2000 faj található, és ebből egyik sem mérgező, erdei túrák alatt gyakran lehet vele találkozni. A bogyót az ókori görögök és rómaiak is szerették, nemcsak táplálékként, hanem orvosságként is alkalmazták, például köszvény gyógyítására. A középkorban is kedvelt volt, a növény kérgéből és leveleiből főzetet készítettek, melyet bélproblémák, láz és torokgyulladás kezelésére alkalmaztak.

Szeder ct1

Az ősi csemege rendkívül egészséges, íze frissítő, mely egész évben élvezhető, ha lefagyasztjuk, házi szörpöt vagy lekvárt készítünk belőle. A szeder nem csak magában remek csemege, turmixok és finomabbnál finomabb sütemények készülhetnek belőle. Kellemes íze és a benne található értékek miatt nagyon ajánlott a fogyasztása.

Egészségügyi hatásai

Az agy barátja

A szeder antioxidáns-tartalma lenyűgöző és vitaminokban is dúskál. Sok benne az A-, C- és a B1-, B6-vitamin. Az apróság rendszeres fogyasztásával lassíthatók az öregedési folyamatok, segít frissen tartani az elmét, javítja a kognitív képességeket.

Szeder ct3

Tele van vitaminnal

Vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. A benne található magnéziumnak és kalciumnak köszönhetően az egészséges csontok fenntartásához is hozzájárul. A szeder A-vitaminban gazdag, így segít megőrizni a szem egészségét. Javítja a látást, csökkenti a különböző betegségek kialakulását. A szeder K-vitaminban is bővelkedik, ennek köszönhetően segít meggátolni a vérrögképződést. A K-vitaminnak a sebgyógyulásban és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepe van. A szeder C-vitaminban és káliumban is gazdag, ezért a szív optimális működéséhez is hozzájárul.

Szeder ct2

Magas az antioxidáns-tartalma

Antioxidáns-tartalma miatt védi az ereket. Magas csersavtartalma összehúzó hatással bír, így a hajszálereket is óvja. A szederben antocián is található, ez a természetes vegyület a rák kialakulásának veszélyét csökkenti. A gyümölcs gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, fogyasztása eredményes lehet a gyulladásos állapot megszüntetésében, mint például az ízületi gyulladás. A szeder baktériumölő, a szájüreget is egészségesen tartja.

A bogyó kiváló rostforrás, ennek köszönhetően az egészséges bélműködéshez is hozzájárul. Megtalálhatók benne az oldható és nem oldható rostok egyaránt, mindkét fajtájára szüksége van a szervezetnek. Az oldhatatlan rostok támogatják a bélmozgást, segítenek a székrekedés megelőzésében.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük