Mi az a szejtán, és miért nagyon fontos azoknak, akik nem esznek húst?

szejtan cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A növényi fehérjeforrások legmenőbbike most a szejtán, de mi az, és vajon valóban annyira hatékony húspótló?

Egyre többen igyekszünk ilyen vagy olyan okokból kevesebb húst enni, nem csak egészségügyi vagy ízlésbeli, de környezetvédelmi okokból is. Mivel azonban még mindig a hús a legjobb létező teljes értékű fehérjeforrás, muszáj odafigyelni a tápanyagpótlásra a húsmentes időszakokban is.

Néhány hete végigvettük a leghasznosabb növényi fehérjeforrásokat, azokat az élelmiszereket, amelyeket felhasználva érdemes egy húsmentes napot vagy egy vega étrendet felépíteni. Azt minden ilyen esetben érdemes észben tartani, hogy a növényi fehérjeforrások nem teljesen helyettesítik az állatiakat, vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket nem tartalmaznak. Ezeket fontos más módon, bevizsgált étrend-kiegészítőkkel pótolni. 

Fehérjebomba

Az utóbbi időkben leginkább menővé vált húspótló a szejtán, mert nemcsak állagában, ízében hasonlít a húsra, hanem tápanyagtartalmát tekintve is. A szejtánnak már 50 grammja fedezi a napi fehérjeszükségletünket, bár itt is érdemes odafigyelni arra, hogy nem teljes értékű módon helyettesíti az állati eredetű proteineket, az esszenciális aminosavak közül például lizinben szegény. 

A szejtán, avagy búzahús búzasikérből készül, ami más néven a sokat üldözött és rémisztő glutén. Persze, mint a pékáruk esetében is, ennél az ételnél ugyanúgy vigyáznia kell annak, aki minden teszten és vizsgálaton gluténallergiásnak bizonyult.

A szejtán avagy búzahús búzasikérből készül, ami más néven a sokat üldözött és rémisztő glutén. Persze mint a pékáruk esetében is,  ennél az ételnél ugyanúgy vigyáznia kell annak, aki minden teszten és vizsgálaton gluténallergiásnak bizonyult.

Otthon is olcsón, gyorsan előállítható

A szejtán a búza fehérjegazdag részéből, a búzasikérből készül, és legalább olyan sokféleképpen tálalható, mint a hús, lehet kockákra vágva pirítani vagy egészben sütni, szószos ragukba tenni, rántani és így tovább. Nagy előnye sok más húspótlóval szemben, hogy otthon is olcsón előállítható, csak búzasikér kell hozzá, amit a legtöbb bioboltban már meg lehet találni. Sok különböző ízesítéssel dolgozó recept található hozzá, mindegyikhez elég a port vízzel elkeverni, az így kapott tésztát felszeletelni és vízben kifőzni. Ezt követően a szejtán fagyasztható vagy további eljárásoknak vethető alá. 

Bár gluténérzékenyeknek nem ajánlott, a szójára allergiások, akikből állítólag egyre több van, a tofuval ellentétben bátran ehetik. Sokan kiemelik még, hogy bár sok jó tulajdonsága van, mivel szejtán nem terem önmagában a fán, sokszorosan feldolgozott élelmiszernek számít, és mint ilyen, mértékkel fogyasztandó. Ahogy mellesleg minden más is. 

Ahogy kipróbáltuk a jackfruitot is, nemsokára a szejtánnal is nagyívű konyhai kísérletekbe fogunk kezdeni és beszámolunk az eredményekről.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon