Megunhatatlan a Szikla rántott csirkéje: 25 éve ugyanonnan jön az alapanyag

Szikla falatozó belső tér cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A rántott hús szinte mindenkiben az otthoni vasárnapi ebédek emlékét hozza elő, ezért is jó, ha még vannak olyan éttermek, ahol ezek az ízek köszönnek vissza, ilyen a Szikla Falatozó is Budaörsön.

Sajnos a rosszra fordult idő miatt a kerthelyiségbe már nem lehetett kiülni, pedig az az egyik varázsa a helynek. Azért bent sem volt cseppet sem barátságtalan - mintha egy borozóba csöppentem volna. 

Nem véletlen a hasonlóság, a Szikla Falatozó egy 150 éves présház épületében található, borozóként nyitott meg 1983-ban. Ekkor még saját készítésű borokkal, zsíros kenyérrel és csülökkel várták a vendégeket. A helyiség alatt 100 négyzetméteres, 33 méter hosszú borospince húzódik meg, de ma már üresen áll.

Ahogy egyre több lett a vendég, megnőtt az igény az ételválaszték kibővítésére is, így lett a borozóból falatozó 1996-ban. A borkészítés mára megszűnt, most már csak házi mustot lehet inni, azt viszont egész évben.

Szikla Falatozó kerthelyiség belső

Itt eheted a legjobb rántott húst

Amiért viszont szájról szájra terjed a Szikla neve, az a tényleg tökéletes rántott csirkéje. Hogy mitől tökéletes? Talán a házilag készített panírmorzsa teszi, talán a pontosan eltalált sütési hőmérséklet, talán az, hogy 25 év óta ugyanattól a hentestől szerzik be hozzá az alapanyagokat. Mindenesetre a vendégek nagy része ezt rendeli a Sziklában, a hatalmas adaghoz pedig kacsazsírban pirított krumpli dukál.

A rántott csirkét pontosan a rendelésfelvétel után kezdik panírozni és kisütni, hogy teljesen frissen kerüljön az asztalra. Érdemes mellé házi savanyúságot kérni, a nekem kihozott céklába közvetlenül a tálalás előtt reszelték bele a tormát.

Szikla falatozó rántott hús belső

Igazi családi vállalkozás és állandó étlap

A Sziklában a mai napig a sváb gyökerű tulajdonos, Csermely Gábor édesanyja és nővére készíti az ételeket. Az édesanya, akinek ugyan nem ez az eredeti foglalkozása, kedvtelésből kezdett főzni. 38 éve áll a tűzhely mellett és tökéletes ételek kerülnek ki a kezei alól.

A Szikla nem akar több lenni, mint egy barátságos, házias és magyaros vendéglő. Az étlap kínálata gyakorlatilag nem változott az évek során, azt főzik, amit a vendégek igazán szeretnek. A vendégek pedig nem csalódnak és visszajárnak. Még a borozós időkből ismert csülök is szerepel az étlapon, ahogy zsíros kenyeret is lehet enni, ha valaki épp azt kívánja meg. A nagy sláger egy egészen érdekes desszert, a szilvalekvárral töltött házi kifli, amit bepaníroznak és olajban sütnek ki. Az óriási adag rántott csirke után már nem tudtam megkóstolni, de legközelebb sort kerítek rá. 

szikla étel belső

Az árak

Az árak egyáltalán nem vészesek, a rántott csirke körettel 3300 forintba kerül, a savanyúságokért 600 forintot kérnek, a levesek 900-tól 1800 forintig kaphatók. A húsleves szintén nagy kedvenc, ahogy most a babgulyás is, házi csipetkével.

A Sziklába nem a hagyományosan vett ebédidőben érdemes betérni, hiszen délután 3-kor nyitnak és este 9-ig várják a vendégeket. Hétvége felé így is teltház van, annak ellenére, hogy a falatozó híre igazából csak szájról szájra terjed. A törzsvendégek pedig sok-sok éve visszajárnak ide. 

Szikla Falatozó

2040 Budaörs, Csap utca 1.

Nyitvatartás: Kedd-Szombat : 15-21 óráig

Fotó: cover: Szász Eszter/Sóbors, belső: Szász Eszter / Sóbors, Szikla Falatozó

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon