Ha így tárolod a szőlőt, sokáig friss marad - Biztos nem fog a kukában landolni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Javában tart, sőt, már lassan vége is a szőlőszezonnak, de szerencsére még lehet kapni zamatos fürtöket. Érdemes figyelni a helyes tárolásukra, hogy sokáig bírják.
Bár sok helyen egész évben kaphatsz szőlőt, az igazi szezonja mégiscsak ősszel van. A szőlő - legyen piros vagy fehér - nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Áldásos hatásairól itt olvashatsz bővebben. Ahhoz, hogy sokáig élvezd az ízét és a zamatát, megfelelően kell tárolnod, hiszen elég kényes gyümölcsről van szó.
Hogyan válaszd ki a fürtöket?
Ahhoz, hogy a legszebb fürtöket vidd haza, érdemes alaposan megvizsgálnod őket vásárlás előtt. Először nézd meg a szárát. Zöldnek és rugalmasnak kell lennie, a szemek pedig erősen kapaszkodjanak a száron, nem szabad sem összezsugorodottnak, sem penészesnek sem lenniük.
A szőlő legyen szép fényes, a zöld szőlő sárgás, a piros pedig sötét árnyalatú. A színük kicsit olyan, mintha finom és ezüstös porba lennének mártva, ez védi meg a szemeket a rovaroktól és baktériumoktól. Ahogy hazavitted a gyümölcsöt, az épp leesni vágyó szemeket szedd le a fürtről, hogy a többi szemet ne tegyék tönkre.
Hogyan tárold őket?
A legtöbb szőlőt jól szellőző zsákokban árulják, amelyek tökéletesek a tárolásra. Ha műanyag vagy papírzacskóban vásároltad, ahogy hazavitted, vedd ki belőle és tedd egy jól szellőző zsákba vagy tárolóba. A szőlőt párás, de ne nedves helyen tartsd, teheted akár a hűtőszekrény legalsó fiókjába is. Arra figyelj, hogy akárhol is tárolod, ne tegyél a közelébe erős illatot árasztó zöldséget, például hagymát.
A szőlőnek nem a pára az ellensége, hanem a víz, így csak közvetlenül evés előtt mosd meg a szemeket, ellenkező esetben elkezdenek penészedni, rohadni. Ezután tedd papírtörlőre, hogy az a felesleges nedvességet felitassa róla. Ha megfelelően tárolod, a szőlő akár két hetet is kibír.
Hogyan fogyaszd?
A legegyszerűbb, ha csak szemezgeted és élvezed az ízét. Sajtokhoz is illik, akár nassolnivalónak is kiváló. A szőlő az a gyümölcs, amelyet süteményekbe is tehetsz, de húsok mellé is szuperül illik. Próbáld ki a csirkecombokat szőlővel sütve vagy a szőlős túrógombócot.
Fotó: Getty Images