A 10 legfinomabb, édes teasütemény receptje, hogy jól induljon a reggel
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Isteni, hagymakarikákkal sült pite: tojásos-tejszínes szósz fogja össze
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
Nincs is annál jobb, mint mikor a reggeli kávé vagy tea mellé valamilyen finomság is akad. Az édes aprósüteményeket bátran tárolhatod, sokáig elállnak és egytől egyig isteniek.
Ha te is azok közé tartozol, akik kávéval indítják a reggelt, esetleg a délutáni teázás híve vagy, mindenképpen próbáld ki ezeket az aprósütiket, egyszerű az elkészítésük és nagyon finomak. Tedd őket légmentesen zárható sütisdobozba, és amikor megkívánsz valami édeset, csak kapj elő pár darabot, szerencsére sokáig elállnak.
Az alábbi válogatásban a klasszikus, ropogós aprósütemények mellett egy-két omlós, puha tésztájú teasüteményt is találsz majd, igaz, ezeket kevesebb ideig tudod tárolni, de minden forró italt feldobnak.
Amaretti
Az olaszok habcsókja, az amaretti az egyik legfinomabb aprósütemény, kávéba, teába mártogatva, de önmagában is isteni finom. A tojáshabba őrölt mandulát és Amaretto likőrt kell forgatni, belül picit ragacsosra, míg kívül ropogósra sül a süti. Maradékmentő receptnek sem utolsó, a megmaradt tojásfehérjét mindenképp tedd félre hozzá. Légmentesen lezárt dobozban 3-4 napig is eláll.
Biscotti
Az olasz teasüteményeknél maradva meg kell említeni a biscottit, más néven cantuccit is, a ropogós keksz olyan, mint egy édes kétszersült. Alapból mandulával készül, de naranccsal kiegészítve még finomabb lesz. Eredetileg a Vin Santo nevű desszertborba mártogatják, de tejeskávéval vagy teával is mennyei lesz.
Vajas keksz
Kötelező alaprecept a vajas keksz receptje, amelynek a rengeteg vajtól lesz omlós a tésztája. Ha sós vajjal készíted, illetve a liszt egy részét őrölt mandulára vagy dióra cseréled, még különlegesebb lesz. Érdemes belőle dupla adagot készíteni, ugyanis sokáig eláll és pillanatok alatt el fog fogyni a tea vagy kávé mellé.
Citromos keksz
Ha már vajas keksz, nem maradhat ki a felsorolásból a citromos változat sem, a teasütemény tetejét egyszerre édes és fanyar citrommáz borítja. A vajas tésztába is érdemes egy kevés citromlevet tenni, hogy duplán gyümölcsös legyen a süti. Forró tea mellé ajánljuk a leginkább, de önmagában is megállja a helyét, isteni finom.
Pálmalevél süti
A pálmalevél süti világszerte ismert teasütemény, nem véletlenül népszerű: a ropogós kekszhez összvissz 2 hozzávalóra van szükség, leveles tésztára és kristálycukorra. A technikája viszont picit trükkösebb, ugyanis hajtogatni, cukrozni kell folyamatosan, ráadásul minden egyes rétegen át kell menni sodrófával is. Ha még különlegesebbre készítenéd, a cukorba keverj egy kevés fahéjat vagy kakaót is, isteni lesz.
Zabtallér
Minimális liszttel és rengeteg vajjal és zabpehellyel készül a zabtallér, nagyon ropogós és isteni finom lesz. A barna vaj a titka, amely diós ízzel ruházza fel a sütit. A nyers tészta morzsálódni fog, ettől nem kell megijedni, ahogy a vaj megolvad a sütőben, kilapulnak a kekszek, ahogy pedig kihűlnek, szépen összeállnak majd.
Csokival bevont zabkeksz
A zabkekszeknél maradva meg kell említeni a csokival bevont változatot is, az előzőnél picit tömörebb, de rostban gazdag sütemény tökéletes kávé és tea mellé is. A cukor egy részét érdemes juharszirupra cserélni, lisztből pedig teljes kiőrlésűt használni, így tápláló, édes reggeliként is megállja a helyét, biztosan feltölt energiával.
Financier
A cikk elején ígértük, hogy puha, omlós teasüteményeket is mutatunk, elsőként a financiert. Az illatos édesség Franciaország kedvelt sütije, rengeteg vajjal és tojásfehérjével készül, így pihe-puha lesz a tésztája. Egy kevés sütőpor is kerül bele, hogy megemelkedjen, könnyed legyen a süti. A liszt egy részét darált dió helyettesíti, ettől sokkal finomabb lesz a végeredmény.
Fahéjas teasütemény
Az egyszerű kevert sütemény sok fahéjjal, vajjal és tejjel készül, nagyon puha, isteni finom és nem kell hozzá sok minden. Keverem-kavarom a tésztája, úgyhogy alig van vele munka, kezdők is bátran elkészíthetik. A tetejét érdemes fahéjas cukorral megszórni, hogy még finomabb legyen, tea vagy kávé mellé is isteni.
Citromos-málnás teasütemény
Ha picit különlegesebb teasüteményre vágysz, készíts citromos-málnás édességet, az omlós tésztát mandulával dúsíthatod. Szintén kevert süteményről van szó, úgyhogy nem kell miatta a konyhában ácsorogni. Bár tea és kávé mellé ajánljuk, az édes málna, a fanyar citrom és a cukormáz hármasa annyira jól működik, hogy minden nélkül, önmagában is mennyei.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors