7 természetes édesítő cukor helyett: ezeket az alternatívákat bátran kipróbálhatod

ccover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egészséges étrend megtervezésénél az egyik legfontosabb kérdés, hogy mivel lehet helyettesíteni a cukrot, melyik alternatíva a legjobb választás?

A cukorfogyasztás az egész testre hatással van. Ha kicsit rossz a kedved, a cukor rögtön feldob, boldogabb leszel tőle, a szervezetet gyorsan feltölti energiával.

Van, aki alig fogyasztja, míg más a függője, ez pedig bizony a testen is nyomot hagy pluszkilók vagy éppen fogszuvasodás formájában, hogy a hormonháztartás felborulásáról és az emésztési panaszokról ne is beszéljünk. A túlzott cukorfogyasztás a nikotinhoz vagy az alkoholhoz hasonlóan függőséget is okozhat, megvonása pedig fizikai fájdalommal és levertséggel járhat. Megéri azonban lemondani róla, vagy legalább csökkenteni a bevitt mennyiséget, hiszen egy sor egészségügyi előnnyel járhat. Ha a te mindennapjaidnak is a szerves része a cukor, akkor ismerős lehet az édesség iránti sóvárgás.

Ha azonban megszületett az elhatározás, és szeretnél egészségesebben táplálkozni, akkor legyél kitartó. Első lépésnek már az is nagy dolog, ha heti 1-2 napra megvonod a cukrot a szervezetedtől. Az egészségügyi világszervezet (WHO) szerint az lenne a legideálisabb, ha 25 g alá csökkentenénk a napi cukorbevitelünket. Nem kell tehát lemondanod minden édességről, az is elég, ha csökkented a nassolások számát, és egészségesebb cukorpótlókra váltasz. Ezért a gesztusért pedig nagyon hálás lesz a szervezeted: sikerül leadni a hőn áhított kilókat, szebb lesz a bőröd, és ha alvásproblémákkal küzdesz, az is megoldódhat.

A fehér cukor helyett számos természetes alternatíva létezik. Ám fontos tisztában lenni ezek hatásaival, mert nem biztos, hogy bármelyik beválik a számodra. Az egyik legegészségesebb édesítő, a xilit (nyírfacukor) például hiába tartalmaz nagyon kevés kalóriát, felkavarhatja a gyomrod, puffadást és görcsöket is okozhat. Mutatjuk az általunk legjobbnak vélt természetes alternatívákat.

Méz

A méz az egyik legismertebb természetes cukorhelyettesítő, amely kalóriatartalmát tekintve majdnem megegyezik a cukoréval. Előnye, hogy számos jótékony hatással bír: antibakteriális és immunerősítő tulajdonságú, vitaminok és ásványi anyagok is gazdagítják. Ugyanolyan gyorsan képes azonban megemelni a vércukorszintet, mint a cukor, ezért csak mértékkel fogyaszd. A mézet sütés és főzés során is használhatod: ragacsos mázak készítésénél szuper választás, illetve sütemények tésztájában is megállja a helyét. Az egyik nagy kedvenc, a kókuszkocka masszájába kötelező.

Juharszirup

Az ízletes, édes szirupot a juharfák tavasszal lecsapolt nedvéből készítik, Amerikában és Kanadában nagyon népszerű. A természetes édesítő a mézhez hasonlóan sütés és főzés során is felhasználható, illetve a hagyományos, amerikai palacsintát szokás vele nyakon önteni és így fogyasztani. A juharszirup bővelkedik hasznos tápanyagokban, emellett antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz. Minél sötétebb a színe, annál magasabb a tápanyagtartalma.

Kókuszcukor

A kókuszcukor vagy kókuszvirágcukor egyre inkább kezd elterjedni a köztudatban. Egészségesebb a cukornál, mivel a glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mindössze 35, és több rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A kókuszcukor a kókuszpálma nektárjából készül, hasonló eljárásokkal, mint a kristálycukor. Majdnem olyan édes, mint a fehér cukor, íze a barna cukoréra hasonlít, és enyhén karamelles. Sütésre és főzésre is alkalmas.

Banán

Az érett vagy túlérett banán legjobb felhasználása, ha sütemények masszájába kerül. A gyümölcs ráadásul nem csak az édesítésben segít, de hidratáló hatása is van, így a vele készülő sütemények szaftosabbak lesznek, és napokig megőrzik puhaságukat. Emellett a banánnal nem csak a cukrot, hanem a tojást is kiválthatod, hiszen szuperül összefogja a kevert tésztákat. Ha érdekelnek további tojáspótló alternatívák is, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk bővebben.

Almapüré

A lédús, édes zamatú gyümölcspürét rengeteg sütemény készítésénél vetheted be. Pótolja a szükséges cukor nagy részét, és a tészta állagának is jót tesz. A banánhoz hasonlóan az almapürével a tojást is kiválthatod a kevert sütikben. Remekül párosítható fűszerekkel: a fahéj, a gyömbér, a szerecsendió és a szegfűszeg is jól áll neki.

Datolya

A rostban is gazdag, mézédes gyümölcs a banánhoz hasonlóan kellemes zamatot ad a süteményeknek. Ha aszalt datolyát használsz, áztasd forró vízbe és pürésítsd, úgy keverd a tésztába. Ha viszont az egyszerűbb megoldásokat kedveled, választhatsz az eleve pürésített változat, a datolyaszirup vagy a granulátum közül is. Energiaszeletek, különböző golyó alakú édességek és töltelékek is készülhetnek datolyából.

Sütőtök

A sütőtököt gyönyörű színe mellett magas rost- és cukortartalma miatt is érdemes sütemények masszájába csempészni. Megadja az édes ízt, és a többi gyümölcshöz hasonlóan puha textúrát kölcsönöz a finomságoknak. Turmixokban és smoothie-ban is kiváló: más, erősebb ízű alapanyagokkal kombinálva még azoknak a gyerekeknek is könnyen lecsúszik, akik nincsenek odáig érte.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük