7 étel, amitől erősebb lesz a testszagod: a fokhagyma kispályásnak számít

Testszagot-okozo-etelek-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az olyan ételek, mint a hagyma és fokhagyma nemcsak a leheleten érezhetők elfogyasztás után, de bizony a testszagon is: most megtudhatod, milyen más ételeknek van hasonló hatása!

Testszagot nemcsak erőteljesebb mozgás vagy nagy hőség okozta izzadás eredményezhet, bár kétségtelenül ezek is nagyban közrejátszanak a szagok megjelenésében. 

A kellemetlen szagok tulajdonképpen onnan erednek, hogy az izzadság keveredik a bőrünk felszínén található baktériumokkal – a szag intenzitását pedig az elfogyasztott ételek is képesek befolyásolni. A nagyon fűszeres ételek azáltal fokozzák a testszag intenzitását, hogy többet izzadunk tőlük, míg például a fokhagymának a magas kéntartalma köszön vissza nemcsak a leheletünkön, de a bőrünk illatán is.

Fűszerek

Az olyan fűszerek, mint a curry, a kömény vagy a görögszéna nemcsak a hajadban vagy a ruháidban ülnek meg főzés során, de elfogyasztásuk után a bőrön is érezhetők. Ennek az az oka, hogy illékony vegyületeket is tartalmaznak, amelyek a véráramon keresztül a verejtékmirigyekbe jutnak, onnan pedig felszabadulva karakteres testszagot eredményeznek.

Testszagot-okozo-etelek

Hagyma és fokhagyma

A két növény híres arról, hogy kellemetlen szájszagot okoznak, emellett azonban képesek fokozni az anyagcserét és az izzadást is. Az izzadság pedig – ahogy korábban már olvashattad – a bőr felszínén található baktériumokkal találkozva erősebb szagokat okozhat.

Spárga

Ha a spárga gyakori visszatérő az étrendedben, akkor bizonyára felfigyeltél már az elfogyasztása után jelentkező erős vizeletszagra. Ennek hátterében a spárgában található spárgasav áll, amely magas kéntartalmánál fogva kellemetlen szagúvá teszi a vizeletet. A vegyület azonban nem mérgező, sőt, természetes vízhajtó, támogatja a vesét és a húgyhólyagot, így a szúrós szagától eltekintve nincs mitől aggódnod.

Testszagot-okozo-etelek-1

Vörös húsok

Ha a steak rajongója vagy, akkor jobb, ha tudod, hogy a vörös húsok újabb forrásai lehetnek a kellemetlen szagoknak. Amikor ugyanis vörös húsokat eszel (marha, sertés, bárány vagy kecske), akkor a bennük található fehérjék nem bomlanak le teljesen az emésztés során, hanem izzadság formájában távoznak a szervezetünkből. A bőrünkön pedig az ott található baktériumokkal találkozva felerősítik a testszagot.

Keresztesvirágú zöldségek

A legtáplálóbb és legegészségesebb zöldségeink is okozhatnak nem várt szagokat. Az olyan keresztesvirágúak, mint a brokkoli, a karfiol, a káposzta vagy a kelbimbó ugyanis emésztés során nagy mennyiségű ként bocsátanak ki – a karakteres, záptojáshoz hasonlító szag pedig a leheleten és a testszagon is visszaköszön.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon