Thai sütőtökkrémleves rengeteg fűszerrel: kókusztejtől selymes

3
Nyomtatás
Thai-sutotokkremleves-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a thai sütőtökkrémleves egy igazi gourmet-élményt nyújt, mindezt pedig anélkül, hogy különösebben meg kellene erőltetned magad hozzá: egyszerű és mennyei finom!

Ez a thai sütőtökkrémleves garantáltan felülmúlja minden várakozásodat! Gazdagon fűszerezett és aromás, és tökéletes opció, ha a hagyományos sütőtöklevesből valami extrábbat hoznál ki.

Nagyon sok thai és délkelet-ázsiai ízesítő kerül bele, amelyeknek köszönhetően kellemesen pikáns és melengető az étel, így különösen jól jön a hűvösebb időkben, hiszen nemcsak átmelegít, de a gazdag fűszerezésnek köszönhetően immunerősítőnek is szuper!

Thai sütőtökkrémleves

Thai-sutotokkremleves

Hozzávalók 6 személyre

A sütőtökhöz:

  • 1.5 kg sütőtök
  • 1 ek. kókuszolaj a sütéshez
  • 0.5 tk.
  • 0.25 tk. fehér bors

A leveshez:

  • 1.5 ek. kókuszolaj
  • 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek. gyömbér apróra vágva
  • 2 szál thai citromfű (citromnád) apróra vágva
  • 2 ek. vörös currypaszta
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 0.5 tk. őrölt fehér bors
  • 0.5 tk. kurkuma
  • 0.5 tk. őrölt fahéj
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 750 ml zöldségalaplé
  • 2.5 ek. szójaszósz
  • 1.5 ek. kókuszvirágcukor vagy barna cukor
  • 1 csokor thai bazsalikom apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A tököt egy éles késsel vágjuk félbe, magozzuk ki, locsoljuk meg az olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd vágással lefele helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. A héjas részét szurkáljuk meg villával, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük teljesen puhára 40-45 perc alatt.

Amíg a sütőtök készül, készítsük elő a levest. A kókuszolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a citromnádat, és pirítsuk további 1-2 percig. 

Adjuk hozzá a currypasztát, a köményt, a koriandert, a fehér borsot, a kurkumát és a fahéjat, majd fél perc alatt alaposan pirítsuk le. Öntsük fel a kókusztejjel és a zöldségalaplével, ízesítsük szójaszósszal és a cukorral, majd alacsony hőfokon főzzük 10 percig.

A megsült és még meleg töknek kanalazzuk ki a húsát, tegyük turmixgépbe, öntsük hozzá a levest, és dolgozzuk teljesen krémesre. Igény szerint sózzuk. Öntsük vissza a lábosba, keverjük hozzá a thai bazsalikomot, majd fogyasztás előtt hagyjuk néhány percig pihenni, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon