A tököt egy éles késsel vágjuk félbe, magozzuk ki, locsoljuk meg az olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd vágással lefele helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. A héjas részét szurkáljuk meg villával, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük teljesen puhára 40-45 perc alatt.
Amíg a sütőtök készül, készítsük elő a levest. A kókuszolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a citromnádat, és pirítsuk további 1-2 percig.
Adjuk hozzá a currypasztát, a köményt, a koriandert, a fehér borsot, a kurkumát és a fahéjat, majd fél perc alatt alaposan pirítsuk le. Öntsük fel a kókusztejjel és a zöldségalaplével, ízesítsük szójaszósszal és a cukorral, majd alacsony hőfokon főzzük 10 percig.
A megsült és még meleg töknek kanalazzuk ki a húsát, tegyük turmixgépbe, öntsük hozzá a levest, és dolgozzuk teljesen krémesre. Igény szerint sózzuk. Öntsük vissza a lábosba, keverjük hozzá a thai bazsalikomot, majd fogyasztás előtt hagyjuk néhány percig pihenni, hogy az ízek kellően összeérjenek.