
9 isteni sütőtökös étel a levestől a tésztáig: még most készítsd el az összeset
Itt az ősz, a sütőtökös ételek ideje! A tököt igazán változatosan készítheted el, ezért soha nem válik unalmassá.
Ha egy finom, tartalmas és nem hétköznapi ebéd- vagy vacsoraötletet keresel, akkor ez a sütőtökös fogás nem tud csalódást okozni. A krémesre sült tökbe egy aromás fűszerekkel készült lencsés ragu kerül, amelyben padlizsán és gránátalma is helyet kap.
A ragu különleges, keleties ízvilágban készül, így a hagyma és fokhagyma mellett olyan ízesítők kerülnek bele, mint a zsálya, a babérlevél, a misopaszta és a tahini – ezt akár házilag is elkészítheted, ha van egy jó teljesítményű aprítógéped.
Először a sütőtököket süssük meg. Ehhez alaposan mossuk meg őket, töröljük szárazra, vágjuk félbe és magozzuk ki. Dörzsöljük be az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd vágással felfele helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és takarjuk le alufóliával. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük puhára.
Közben készítsük el a lencsés ragut. Ehhez egy nagyobb edényben hevítsük fel az olívaolajat, és 4-5 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, együtt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a zsálya, a rozmaring és a paradicsompüré, és pirítsuk további 1 percig.
Öntsük hozzá a vörösbort, folyamatosan keverve főzzük 2-3 percig, majd mehet bele a leöblített lencse, az alaplé (vagy víz), a babérlevél és a paprika. Forraljuk fel, vegyük a hőfokot közepesre, és fedő alatt főzzük 15 percig. Keverjük bele a padlizsánkockákat is, majd főzzük további 15 percig, vagy amíg a lencse meg nem puhul, és a folyadékot fel nem szívta.
Keverjük bele a tahinit, a misopasztát, a balzsamecetet, és ízesítsük sóval, borssal.
A megsült tököket vegyük ki a sütőből, és töltsük meg a lencsés raguval. Fogyasztás előtt szórjuk meg gránátalmamagokkal, és zsályalevelekkel díszítsük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu