Fűszeres krémleves hokkaido tökből: melengető étel a hűvösebb napokra

Hokkaido-kremleves-japan-sutotok-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincsen ősz sütőtök nélkül. Ha szerinted is kötelező a belőle készült krémleves is, akkor most egy igazán különlegeset mutatunk.

A hokkaido tök vagy japán sütőtök kisebb, lampionszerű formájáról és rücskös héjáról ismerhető fel, a hagyományos sütőtökhöz képest pedig a színe is intenzívebb narancs. A húsa is keményebb, ezért valamivel hosszabb sütési időt igényel, és mivel tömörebbre sül, a klasszikusnál krémesebb lesz a vele készülő leves, hiszen alacsonyabb a víztartalma.

Ezt a krémlevest a hokkaido mellett a sűrű, konzerves kókusztej teszi még lágyabbá, a melengető érzést pedig a gyömbér, a fahéj és egy csipet chili fokozza. Fogyaszd első fogásként, de pirított tökmaggal és ropogós krutonnal akár önmagában is megállja a helyét könnyed ebédként vagy vacsoraként.

Krémleves hokkaido tökből

Hokkaido-kremleves-japan-sutotok

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 közepes Hokkaido tök (kb. 1 kg)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 közepes krumpli felkockázva
  • 0.5 tk
  • 1.5 tk őrölt gyömbér
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 0.25 tk chilipehely
  • 600 ml zöldségalaplé (alacsony sótartalmú)
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • pirított tökmag, kruton a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tököt mossuk meg, vágjuk félbe, egy kanállal kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk a feleket négybe, hogy összesen 8 szeletet kapjunk. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le alufóliával, és 180 fokon süssük puhára 50-60 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, és ha eléggé kihűltek, hámozzuk meg. Tegyük félre.

Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolajat, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, 1-2 percig pirítsuk, majd keverjük bele a krumplit. Öntsük fel alaplével, sózzuk meg, adjuk hozzá a fűszereket (gyömbér, fahéj, chili), és fedő alatt főzzük puhára 15-20 perc alatt.

Adjuk hozzá a sütőtököt, öntsük hozzá a kókusztejet, és kézi botmixerrel dolgozzuk selymesre. 

Még melegen fogyasszuk: pirított tökmaggal és ezzel a fokhagymás házi krutonnal a legjobb!

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük