Fűszeres krémleves hokkaido tökből: melengető étel a hűvösebb napokra

Hokkaido-kremleves-japan-sutotok-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincsen ősz sütőtök nélkül. Ha szerinted is kötelező a belőle készült krémleves is, akkor most egy igazán különlegeset mutatunk.

A hokkaido tök vagy japán sütőtök kisebb, lampionszerű formájáról és rücskös héjáról ismerhető fel, a hagyományos sütőtökhöz képest pedig a színe is intenzívebb narancs. A húsa is keményebb, ezért valamivel hosszabb sütési időt igényel, és mivel tömörebbre sül, a klasszikusnál krémesebb lesz a vele készülő leves, hiszen alacsonyabb a víztartalma.

Ezt a krémlevest a hokkaido mellett a sűrű, konzerves kókusztej teszi még lágyabbá, a melengető érzést pedig a gyömbér, a fahéj és egy csipet chili fokozza. Fogyaszd első fogásként, de pirított tökmaggal és ropogós krutonnal akár önmagában is megállja a helyét könnyed ebédként vagy vacsoraként.

Krémleves hokkaido tökből

Hokkaido-kremleves-japan-sutotok

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 közepes Hokkaido tök (kb. 1 kg)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 közepes krumpli felkockázva
  • 0.5 tk
  • 1.5 tk őrölt gyömbér
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 0.25 tk chilipehely
  • 600 ml zöldségalaplé (alacsony sótartalmú)
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • pirított tökmag, kruton a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tököt mossuk meg, vágjuk félbe, egy kanállal kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk a feleket négybe, hogy összesen 8 szeletet kapjunk. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le alufóliával, és 180 fokon süssük puhára 50-60 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, és ha eléggé kihűltek, hámozzuk meg. Tegyük félre.

Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolajat, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, 1-2 percig pirítsuk, majd keverjük bele a krumplit. Öntsük fel alaplével, sózzuk meg, adjuk hozzá a fűszereket (gyömbér, fahéj, chili), és fedő alatt főzzük puhára 15-20 perc alatt.

Adjuk hozzá a sütőtököt, öntsük hozzá a kókusztejet, és kézi botmixerrel dolgozzuk selymesre. 

Még melegen fogyasszuk: pirított tökmaggal és ezzel a fokhagymás házi krutonnal a legjobb!

Fotó: Getty Images

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük