
6 tipp egy egészséges márciusért: ezekkel az ötletekkel tervezz újra

Cikkek


Így ne használd az indukciós tűzhelyet: mutatjuk a 7 leggyakoribb hibát

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Fehérjében és vitaminban gazdag lencsesaláta: cékla teszi izgalmassá

Puha, 6 tojásos fahéjas piskóta: tortának és roládnak is tökéletes

Kínai szezámos csirkemell rizzsel és zöldbabbal: egzotikus ízutazás otthon

6 tipp egy egészséges márciusért: ezekkel az ötletekkel tervezz újra

Indiai korma húsmentesen, kókusztejes szósszal: tofuval készül
A márciussal nemcsak a természet kezd ébredezni, hanem a mi szervezetünk is. Újból erőt merítünk, hogy testileg és lelkileg is kikecmeregjünk a szürke, téli hónapok nyomasztó buborékjából. Most abban segítünk, hogy legyen pár támpontod a tavaszi feltöltődéshez.
A márciust a táplálkozás hónapjaként tartják számon. Ekkor ébred a természet, nyílnak a virágok, színesedik a zöldség- és gyümölcskínálat, és az emberi szervezet is feléled. Ahhoz, hogy újult erővel indulhass neki a tavasznak és a nyárnak, adunk pár tippet, amit érdemes megfogadni.
Életmód
Az egészségesebb élet nem csak azon múlik, hogy mit eszel. A szervezetedet sokféle módon kell feltankolnod, hogy át tudjon állni egyik évszakról a másikra.

Kiegyensúlyozott étrend
Fontos, hogy a táplálkozásodban megpróbálj a tudatosságra törekedni. Étkezz tápanyagokban gazdagon, hogy ezzel is meg tudd támogatni az immunrendszeredet, ezáltal ellenállóbbá téve azt, például a különböző betegségekkel szemben.
A helyes táplálkozással csökkentheted bizonyos krónikus betegségek kockázatát és a mentális egészségedet is doppingolod.
A változatosságról se feledkezz meg, hiszen rengeteg tápanyag található meg természetes formában is. Egyél zöldségeket, gyümölcsöket, gabonát és húsokat is, ne ragadj le csupán 1-1 alapanyagnál, mert a természet ennél sokkal színesebb!

Mértékletesség
Amikor valami finomat eszel, olykor nehéz megálljt parancsolni magadnak, hogy másodszor, esetleg harmadszor is szedj. Ezáltal azonban kialakul az úgynevezett túlevés érzete, amikor már igazából csak a szemed kívánja, mégis szedsz és eszel tovább, pedig a gyomrod már kongatja a harangot!
Éppen ezért próbálj meg mértéket tartani és az ételeket porciózva tálalni.
A tempó
Sose falj, mert nem a túlélésért eszel! Tudtad, hogy ahhoz, hogy az agyad kapcsoljon, és megkezdődjön az emésztés, kb. 20 percre van szüksége? Éppen ezért ne habzsolj, inkább egyél lassan! Egyrészt így az emésztésed is jobb lesz, másrészt az ízeket is sokkal jobban fogod érezni, az evést pedig élvezni. A csiga sem siet sehova, akkor te minek rohannál?

Feldolgozott élelmiszerek és a rettegett cukor
Nyilvánvalóan nem lehetséges, hogy mindig minden ártó hozzávalót elkerülj, vagy kikerülj, de megpróbálni mindenképpen érdemes.
A feldolgozott élelmiszerek sajnos gyakorta tartalmaznak olyan zsírokat és cukrokat, amelyekre nem feltétlenül van szüksége a szervezetednek. Ha lehetőséged van rá, ennek érdekében próbáld meg minimalizálni a feldolgozott élelmiszerek és a cukor bevitelét, amit lehet, azt válts ki egészségesebb alternatívákkal! Vigyázz a rejtett cukrokkal is!
Hidratálás
Ez talán nem is szorul komolyabb magyarázatra, hiszen a víz az egyik éltetőnk. Nélkülözhetetlen az emésztésedhez, a tápanyagok megfelelő felszívódásához és a sejtekhez való eljutásához, arról nem is beszélve, hogy a szellemi teljesítőképességben is komoly szerepe van.

Élelmiszereken található címkék
A tudatosságra való törekvés egyik alappillére, hogy olykor elolvasd az élelmiszereken lévő címkéket. Ebből megtudhatod, hogy milyen egyéb adalékokat tartalmaznak, mennyi és milyen cukrok vannak bennük, a zsírokról, színezőanyagokról és vitaminokról nem is beszélve.
A címkéken szerencsére már fel van minden sorolva, így igazából csak rajtad áll, hogy elolvasod és magadévá teszed-e a tudást, hogy a tavaszt erős immunrendszerrel, életvidáman és energikusan kezdhesd el.
Fotó forrása: Getty Images