![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mit használjunk tojás helyett? Kötőanyagként, panírozáshoz, desszerthez is más kell
![tojáshelyett](https://kep.index.hu/1/0/3034/30345/303453/30345333_2329677_487be3c72ee5589a31418453ccacf413_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tojásallergia az egyik leggyakoribb ételintolerancia, hiszen a tojásban körülbelül 40-féle fehérje található. Általában gyerekkorban alakul ki, de felnőtteknél is előfordulhat.
Ilyen esetekben sem a tojássárgája, sem a -fehérje nem fogyasztható, legyen szó bármilyen állat tojásáról, sőt, sokszor a szárnyas húsa is veszélyforrás lehet. Nagyon oda kell figyelni a késztermékek vásárlásánál is, hiszen sok olyan étel tartalmazhat nyomokban tojást, amelyeknél nem feltétlenül egyértelmű.
Tojásra azonban nagyon sokszor van szükség a konyhában: panírozáshoz, kötőanyagként, térfogatnövelőként, sós és édes ételekhez egyaránt. Lehet helyettesíteni, és ha igen, mivel?
Kötőanyagként
Ha a lényeg az összetartó erő, fasírtban, vagdaltban, süteményben, akkor az alább felsorolt alapanyagokkal lehet a tojást helyettesíteni. Az adatok egy tojásra vonatkoznak.
- 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
- 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz
- 1 evőkanál csicseriborsóliszt
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál őrölt zabpehely
- 100 gramm főtt, pürésített bab vagy burgonya
Mindegyik helyettesítőnél fontos az áztatás, hiszen csak nedvesség hatására oldódnak ki, lesz az állaguk olyan, mint a tojásé. A chia mag és a lenmag például zselés, a zabpehely és a keményítő ragacsos lesz, ha vízzel érintkezik. Ha elfelejtjük előre beáztatni a tojáshelyettesítő-anyagokat, akkor hagyjuk pihenni a kész tésztát sütés előtt, a tésztában található nedvesség el fogja indítani a folyamatot.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3034/30345/303453/30345343_ef0985d9999d0a23bac2c8283bb2c464_wm.jpg)
Térfogatnövelőnek
Süteménybe vagy kenyerekbe, ha magas, buborékos piskótát vagy tésztát szeretnénk, akkor keverjünk össze 1 evőkanál almaecetet vagy citromlevet 1 teáskanál szódabikarbónával vagy 3 teáskanál sütőporral. Ne aggódjunk, nem fog érződni az ecet íze a süteményben.
Panírozáshoz
A tojás helyettesítésére kétféle bevált módszer létezik, az egyik a hagyományos, a másik a párizsi bundához való:
- 3 evőkanál keményítő + 6 evőkanál tej vagy víz késhegynyi sóval kikeverve - tökéletes tojáshelyettesítő, hagyományos panírozáshoz kiváló
- lisztből és vízből sűrűbb palacsintatésztát is keverhetünk - ebben az esetben csak ebbe kell belemártani a húst
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3034/30345/303453/30345345_3f2843009157394a0c09093bbe7348ca_wm.jpg)
Desszertekhez
Sütemények esetén könnyedén helyettesíthetjük a tojást különböző gyümölcsökkel, pürékkel, de csoki- vagy mogyorókrémekkel is. Az adatok egy tojásra vonatkoznak.
- 80 gramm almaszósz
- 100 gramm datolyamassza
- 100 gramm sült tök
- 1 darab érett banán - villával összetörve, ha nagy a banán, elég lehet a fele is, szaftosan tartja a tésztát és édesíti is
- 100 gramm olvasztott csokoládé
- 3 evőkanál mogyoróvaj, mandulavaj
- 1/2 csésze növényi joghurt - sűrűbb fajta, különben sokat hígít a tésztán
Ha a tojás színét hiányoljuk, akkor kurkumával, sáfránnyal vagy curryporral színezhetjük be az ételt. Például, ha tofurántottát készítünk, akkor kurkumával érhetjük el a tojás aranysárga színét. Egyébként a tofupüré is kiváló tojáshelyettesítő, kb. 5 dkg tofu helyettesít 1 tojást, főként sós süteményekben jó választás.
Fotó: Getty Images