![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
5 tipp, hogy finomabb legyen a bableves: a füstös íz nem hiányozhat belőle
![Tökéletes bableves készítése cover](https://kep.index.hu/1/0/4725/47258/472585/47258591_3602965_0ddbc403dc69ec110cff14004d00d6f4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A bableves a magyar konyha nagy kedvence, mely rengetegféle változatban készülhet, van, aki csak zöldséggel főzi, míg más csülökkel vagy kolbásszal gazdagítja a tartalmas ételt.
Télen szárazbabból készül a tartalmas leves, nyáron zöld- vagy sárga babból, de más fajtát is ki lehet próbálni, lehet az vesebab, lóbab vagy gyöngybab.
A leves szerény és gazdag verzióban is kivitelezhető. A régi ínséges időkben szépkorú szüleink olykor csak rántással készítették a bablevest, volt, hogy zöldség sem jutott bele. Napjainkban nagyon eltérő receptekkel lehet találkozni. A vegetáriánusok semmi pénzért nem tennének bele húst, míg a hagyományos ízek kedvelői kolbásszal vagy csülökkel készítve szeretik. A bőséges leves nem csak a magyar gasztrotérképen szerepel, a világ számos országában ismerik, készítenek belőle saját változatot, melyek olykor elég különlegesek magyar szemmel nézve.
![Tökéletes bableves készítése ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4725/47258/472583/47258357_f8e2f262bdc0cf4a34bf35e765f710e9_wm.jpg)
Hogy milyen a tökéletes bableves, az ízlés kérdése, hisz nem vagyunk egyformák, mindenki mást szeret. Bármilyen is készüljön, vannak bizonyos fortélyok, melyeket érdemes betartani, hogy ínycsiklandó legyen az étel.
A bab áztatása ne maradjon ki!
A bab áztatása mellett több érv is szól. Egyrészről így jóval hamarabb megfő, másrészről csökken a puffasztó hatása. A babnak egy éjszakát javasolt állnia hideg vízben, majd másnap át kell öblíteni, utána kezdődhet is a főzés. A klasszikus bableves tarkababból készül, de ha szeretnéd, gyöngybabbal is kipróbálhatod.
![Tökéletes bableves készítése ct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4725/47258/472583/47258363_85fa6784bdb50e242d6c457ff0e3331d_wm.jpg)
A csülök is kapjon fürdőt
Ha füstölt, erősen sózott, akkor érdemes a csülköt is egy éjszakára vízbe áztatni, így a fölösleges só kioldódik belőle. Mivel a csülök és a bab főzési ideje nem lőhető be pontosan, a húst érdemes külön puhára főzni, majd a levét szűrd át, és abban főzd meg a babot a zöldségekkel együtt. A csülköt darabold fel, és így add a leveshez, hadd főjön a többi alapanyaggal készre.
Csülök helyett jóféle füstölt vagy lángolt kolbász is kerülhet a levesbe, szalonnával és még füstölt oldalassal készítve is érdemes kipróbálni.
A zöldségekből minél több, annál jobb
A bableves úgy az igazi, ha zöldségek is kerülnek a levesbe. A vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa és zellergumó kötelező bele, de recepttől függően krumpli és savanyú káposzta is kerülhet a fogásba.
Csak bátran a zöldfűszerekkel!
A bableves lelke a pirospaprika, mindig kiváló minőségűvel dolgozz. A levesnek jól áll, ha kicsit pikánsabb, de a paradicsomosabb vonal sem áll tőle távol. Friss fűszernövényekkel is kiemelheted az ízét, remekül áll neki a tárkony, majoránna vagy a kapor. Recepttől függően belefér, ha picit savanykásabb, ezért citrommal vagy ecettel is meg lehet bolondítani. Fontos, hogy fűszerezés közben kóstolj, nehogy túlzásba vidd az ízesítőket.
A rántás vagy a habarás csomómentesen jó!
Ahány ház, annyi szokás, recepttől függően a bableves készülhet habarással vagy rántással. Mindkét változat jó a maga módján: arra figyelj, hogyha fokhagymás rántást készítesz, ne kapjon oda a fokhagyma, illetve mindkettőt keverd csomómentesre, figyelj a hőkiegyenlítésre.
Csülkös bableves csipetkével
![bableves recept](https://kep.index.hu/1/0/4353/43539/435395/43539530_6a6bdd341696558f63935ddd8ce8b20f_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Leves:
- 400 gramm tarkabab
- 500 gramm csülök (füstölt)
- 1 evőkanál kacsazsír vagy libazsír
- 0.5 darab paradicsom (kisebb)
- 0.5 darab tv-paprika
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál bors
- 3 darab babérlevél
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 darab zeller (kisebb)
- ízlés szerint só
- 1.5 teáskanál liszt
- 150 milliliter tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
Csipetke:
- 100 gramm liszt
- 1 darab tojás
- 0.5 kávéskanál só
Elkészítés:
A babot érdemes már előző este beáztatni. A csülköt alacsony lángon főzzük olyan puhára, hogy a csontot könnyedén ki tudjuk belőle húzni. A főzőlevét tartsuk meg.
Egy lábasban olvasszuk fel a zsírt. Dobjuk rá a paradicsomot és a paprikát, és pirítsuk 10 percig együtt. Adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát és az apróra vágott hagymát, és öntsük fel fél deciliter vízzel. Várjuk meg, amíg felforr, és szórjuk meg pirospaprikával. Öntsük fel 1 deciliter sonkalével, és forraljuk fel újra. Öntsünk rá még 400 milliliter sonkalevet, adjuk hozzá a borsot és a babérlevelet, óvatosan sózzuk meg.
Főzzük 20 percig, majd öntsük bele a leszűrt babot, és öntsünk rá még 1 litert a sonkaléből. A babot főzzük félpuhára, majd tegyük hozzá az összevágott zöldségeket.
Készítük el a csipetkét. Gyúrjuk össze a lisztet, a sót és a tojást, majd tegyük egy fóliába és pihentessük fél órát. Miközben lisztbe mártogatjuk a kezünket, az ujjunkkal csipkedjünk le belőle kis darabokat. Tegyük lisztbe, hogy ne ragadjanak össze.
Amikor a bab megpuhult, készítsünk habarást lisztből és tejfölből, majd sűrítsük be vele a levest. Várjuk meg, míg felforr, majd adjuk hozzá a csipetkét, és főzzük még 5-6 percig.
Friss kenyérrel és a csülökkel tálaljuk.
Fotók: Getty Images