5 tipp, hogy finomabb legyen a bableves: a füstös íz nem hiányozhat belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
A bableves a magyar konyha nagy kedvence, mely rengetegféle változatban készülhet, van, aki csak zöldséggel főzi, míg más csülökkel vagy kolbásszal gazdagítja a tartalmas ételt.
Télen szárazbabból készül a tartalmas leves, nyáron zöld- vagy sárga babból, de más fajtát is ki lehet próbálni, lehet az vesebab, lóbab vagy gyöngybab.
A leves szerény és gazdag verzióban is kivitelezhető. A régi ínséges időkben szépkorú szüleink olykor csak rántással készítették a bablevest, volt, hogy zöldség sem jutott bele. Napjainkban nagyon eltérő receptekkel lehet találkozni. A vegetáriánusok semmi pénzért nem tennének bele húst, míg a hagyományos ízek kedvelői kolbásszal vagy csülökkel készítve szeretik. A bőséges leves nem csak a magyar gasztrotérképen szerepel, a világ számos országában ismerik, készítenek belőle saját változatot, melyek olykor elég különlegesek magyar szemmel nézve.
Hogy milyen a tökéletes bableves, az ízlés kérdése, hisz nem vagyunk egyformák, mindenki mást szeret. Bármilyen is készüljön, vannak bizonyos fortélyok, melyeket érdemes betartani, hogy ínycsiklandó legyen az étel.
A bab áztatása ne maradjon ki!
A bab áztatása mellett több érv is szól. Egyrészről így jóval hamarabb megfő, másrészről csökken a puffasztó hatása. A babnak egy éjszakát javasolt állnia hideg vízben, majd másnap át kell öblíteni, utána kezdődhet is a főzés. A klasszikus bableves tarkababból készül, de ha szeretnéd, gyöngybabbal is kipróbálhatod.
A csülök is kapjon fürdőt
Ha füstölt, erősen sózott, akkor érdemes a csülköt is egy éjszakára vízbe áztatni, így a fölösleges só kioldódik belőle. Mivel a csülök és a bab főzési ideje nem lőhető be pontosan, a húst érdemes külön puhára főzni, majd a levét szűrd át, és abban főzd meg a babot a zöldségekkel együtt. A csülköt darabold fel, és így add a leveshez, hadd főjön a többi alapanyaggal készre.
Csülök helyett jóféle füstölt vagy lángolt kolbász is kerülhet a levesbe, szalonnával és még füstölt oldalassal készítve is érdemes kipróbálni.
A zöldségekből minél több, annál jobb
A bableves úgy az igazi, ha zöldségek is kerülnek a levesbe. A vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa és zellergumó kötelező bele, de recepttől függően krumpli és savanyú káposzta is kerülhet a fogásba.
Csak bátran a zöldfűszerekkel!
A bableves lelke a pirospaprika, mindig kiváló minőségűvel dolgozz. A levesnek jól áll, ha kicsit pikánsabb, de a paradicsomosabb vonal sem áll tőle távol. Friss fűszernövényekkel is kiemelheted az ízét, remekül áll neki a tárkony, majoránna vagy a kapor. Recepttől függően belefér, ha picit savanykásabb, ezért citrommal vagy ecettel is meg lehet bolondítani. Fontos, hogy fűszerezés közben kóstolj, nehogy túlzásba vidd az ízesítőket.
A rántás vagy a habarás csomómentesen jó!
Ahány ház, annyi szokás, recepttől függően a bableves készülhet habarással vagy rántással. Mindkét változat jó a maga módján: arra figyelj, hogyha fokhagymás rántást készítesz, ne kapjon oda a fokhagyma, illetve mindkettőt keverd csomómentesre, figyelj a hőkiegyenlítésre.
Csülkös bableves csipetkével
Hozzávalók 6 személyre
Leves:
- 400 gramm tarkabab
- 500 gramm csülök (füstölt)
- 1 evőkanál kacsazsír vagy libazsír
- 0.5 darab paradicsom (kisebb)
- 0.5 darab tv-paprika
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál bors
- 3 darab babérlevél
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 darab zeller (kisebb)
- ízlés szerint só
- 1.5 teáskanál liszt
- 150 milliliter tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
Csipetke:
- 100 gramm liszt
- 1 darab tojás
- 0.5 kávéskanál só
Elkészítés:
A babot érdemes már előző este beáztatni. A csülköt alacsony lángon főzzük olyan puhára, hogy a csontot könnyedén ki tudjuk belőle húzni. A főzőlevét tartsuk meg.
Egy lábasban olvasszuk fel a zsírt. Dobjuk rá a paradicsomot és a paprikát, és pirítsuk 10 percig együtt. Adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát és az apróra vágott hagymát, és öntsük fel fél deciliter vízzel. Várjuk meg, amíg felforr, és szórjuk meg pirospaprikával. Öntsük fel 1 deciliter sonkalével, és forraljuk fel újra. Öntsünk rá még 400 milliliter sonkalevet, adjuk hozzá a borsot és a babérlevelet, óvatosan sózzuk meg.
Főzzük 20 percig, majd öntsük bele a leszűrt babot, és öntsünk rá még 1 litert a sonkaléből. A babot főzzük félpuhára, majd tegyük hozzá az összevágott zöldségeket.
Készítük el a csipetkét. Gyúrjuk össze a lisztet, a sót és a tojást, majd tegyük egy fóliába és pihentessük fél órát. Miközben lisztbe mártogatjuk a kezünket, az ujjunkkal csipkedjünk le belőle kis darabokat. Tegyük lisztbe, hogy ne ragadjanak össze.
Amikor a bab megpuhult, készítsünk habarást lisztből és tejfölből, majd sűrítsük be vele a levest. Várjuk meg, míg felforr, majd adjuk hozzá a csipetkét, és főzzük még 5-6 percig.
Friss kenyérrel és a csülökkel tálaljuk.
Fotók: Getty Images