A legjobb ételek vesebetegség esetén: azt is mutatjuk, mit kerülj

Vesekimelo-dieta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vesekímélő diétát azért alkották meg, hogy csökkentse a só, a foszfor, a kálium és a fehérje bevitelét. Ehhez mutatjuk, hogy milyen ételeket fogyassz, és miket kerülj.

Alapesetben a szervezetünk úgy működik, hogy az elfogyasztott ételekből és italokból felszívja a számára szükséges tápanyagokat, ami pedig felesleges, az a vérárammal a vesékbe kerül. A vesék ezután kiszűrik ezeket az anyagokat, és a vizelettel együtt távoznak a szervezetből.

Akkor azonban, ha a vesék nem működnek megfelelően, ezek az anyagok felhalmozódnak, és vesekárosodást, szélsőséges esetben pedig leállást is okozhatnak. Bár a vesekímélő diéta változhat az egyes betegségek típusától függően, az alapok mindegyiknél megegyeznek: kezdetben csökkenteni kell az elfogyasztott só és fehérje mennyiségét, a súlyosabb állapotoknál (dialízissel párhuzamosan) azonban dietetikus segítségére is szükség lehet.

A legjobb ételek a vese számára

A vesekímélő diéta egyik alapszabálya, hogy ha vesebetegséggel küzdesz, akkor sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes értékű gabonafélét fogyassz, és csökkentsd a fehérjék (hús, tejtermék) bevitelét. Ugyanakkor fontos az elfogyasztott étel mennyisége is: fontos, hogy naponta többször keveset egyél. Ez a módszer a vesebetegséggel gyakran együtt járó cukorbetegségen és a szívbetegségeken is segíthet.

Vesekimelo-dieta

Piros kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika remek forrása egy sor vitaminnak, antioxidánsnak, és rostokban is bővelkedik. Alacsony a kálium-, a foszfor- és a sótartalma, így remek zöldség még akkor is, ha komolyabb vesebetegséggel küzdesz. Napi 1 darab paprika szuper választás salátákhoz, köretként sovány húsok vagy halak mellé, vagy akár mártogatósokhoz.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsöknek alacsony a kalória- és cukortartalma, de sok bennük a rost. Emellett nagy arányban tartalmaznak antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket, ugyanakkor pedig minimális a foszfor- és a káliumtartalmuk. Fogyassz napi fél bögre áfonyát, ribizlit, málnát, szedret vagy egrest: edd őket nyersen, nasiként, vagy keverd salátákba, smoothie-kba, a reggeli gabonapelyhedhez, vagy süss belőlük muffint, palacsintát vagy gofrit.

Vesekimelo-dieta-1

Halak

A hal remek forrása a sovány fehérjéknek, és tele van gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal. És bár tartalmaznak foszfort és káliumot, de a lazac, a pisztráng, a csuka és a tonhal nátriumtartalma alacsony. Érdemes heti 2-3 alkalommal fogyasztani 60-85 grammos mennyiségekben.

Ezek az ételek tiltólistásak

Magas sótartalmú ételek

A túlzott sófogyasztás a folyadék felhalmozódásához vezet a szervezetben, és ez a vesék működését is hátráltatja. A következő módszerekkel tudod csökkenteni a sóbeviteledet:

  • ne használj sót főzésnél; 
  • ne sózd meg a kész ételeket és zöldségeket; 
  • ellenőrizd az élelmiszerek csomagolását: ne vegyél meg olyasmit, aminek az első 5 hozzávalója között szerepel a só; 
  • ne fogyassz feldolgozott húskészítményeket (sonka, bacon, kolbász, szalámi, virsli, párizsi); 
  • konzervből vagy dobozolt élelmiszerekből válassz olyat, amelynek az áll a csomagolásán, hogy nem tartalmaz hozzáadott sót.
Vesekimelo-dieta-2

Magas káliumtartalmú ételek

Ha a vesék nem működnek megfelelően, akkor a kálium felhalmozódik a véráramban, heves szívverést és akár szívrohamot is okozva. Az alábbi ételekben található nagy mennyiségben:

  • sárgadinnye (a görögdinnye engedélyezett),
  • banán,
  • narancs és narancslé,
  • avokádó,
  • szilva,
  • paradicsom és paradicsomkészítmények,
  • babok,
  • sütőtök,
  • spenót, kel, saláták,
  • brokkoli és kelbimbó,
  • magvak és magvajak,
  • melasz.

Magas foszfortartalmú ételek

A foszfor a káliumhoz hasonlóan felhalmozódhat a véráramban, ha a veséid nem működnek megfelelően. Ennek az lehet a következménye, hogy a kalciumot elvonja a csontoktól, csontritkulást és törékeny csontokat okozva. Elsődleges forrásai a tejtermékek, így ezeket csökkentsd minimálisra, vagy válts növényi tejekre, italokra. A kókuszból, zabból, szójából készült alternatívák mind remek választások. A tejtermékek mellett ugyanakkor az alábbi zöldségek is nagyobb mennyiségben tartalmaznak foszfort:

  • babok,
  • zöld leveles zöldségek,
  • brokkoli,
  • gomba,
  • kelbimbó.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük