Három szuper vidéki étterem, ahol nem csak enni érdemes: borélmény is egyben

boroscikk
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az első nyári hónappal együtt a felszabadulás érzése is megtalál mindenkit. Alig várja az ember, hogy munka után kint legyen a zöldben, a szabadban, a vízparton, és persze eljött a hétvégi kiruccanások ideje is.

A 2022-es évet sok véleményformáló a vidéki gasztronómia évének tartja. Noha most is kell némi bátorság egy kisebb településen éttermet nyitni, egyre több ilyen kezdeményezésről hallani, és persze az ember előbb-utóbb kíváncsi lesz, hogy mit alkotnak ezeken a helyeken. Vannak persze éttermek, melyek már hosszabb ideje a vidéki gasztroszcéna tagjai, így szinte biztosra mehetsz, ha őket választod. Bármelyik opcióra is vagy kíváncsi, ne feledkezz meg még egy fontos hozzávalóról, a borról. 

Egy jó étterem ma már nincs meg igényes és okosan összeállított borlap nélkül, amely hűen tükrözi a hely koncepcióját vagy a régiót, ahol található. Most három olyan vidéki éttermet ajánlunk, amelyik szorosan kötődik a borhoz is, így érdemes hozzájuk ellátogatni azoknak, akiknek a borélmények is fontosak.

Mandula Étterem és Bor-Bár – Villány

Az egyik legnépszerűbb úti célnak tartott Villányban található étterem elválaszthatatlan a Gere Attila Pincészettől. Különleges helyzet áll itt elő, amikor a pincészet borai kerülnek a középpontba, és ahhoz társítják az ételeket, nem pedig fordítva, ahogy általában lenni szokott. Az à la carte bor-étel párosításokon kívül rendelhetsz az aktuális borlapról, ami tartalmazza a pincészet egész portfólióját, sőt a több mint 100 tételes muzeális kínálatból is lehet választani! Aki igazán ínyenc, az pedig a degusztációs menüt évjáratos borokkal is kérheti.

Mandula2

Fotó: Kőrösi Tamás

Bor-étel tipp: a Gere Attila saját majorságából származó bárányhús gyakori fogás az étlapon, szezonális köretekkel kiegészítve. Klasszikus párja a pinot noir, de próbáld ki a fekete járdovánnyal is.

Mór24 – Balatonfüred

Small plate és natúr borok, így lehet a legjobban összefoglalni az étterem filozófiáját. A Füred központjában található, modern hangulatú hely hamar egy igazán izgalmas színfoltja lett a magyar gasztrovilágnak. A folyamatosan változó, nemzetközi és magyar inspiráció alapján készülő szezonális fogások közül érdemes többet is kikérni egyszerre, és beszélgetés közben akár egymással is megosztani. A borok is hasonlóan izgalmasak, mint az ételek, külföldi és hazai natúr borokat kínálnak pohárral és palackkal, sőt borboltként is működnek, így étkezés után haza is viheted tőlük a kedvenc tételedet.

Mór24

Bor-étel tipp: 2020 óta kovászlázban ég az ország, az itteni Sült kovász után pedig örökre rajongó lesz mindenki. Kóstolj mellé egy friss, buborékos pét-natot.

Macok Bisztró – Eger

Aki Egerben jár, előbb vagy utóbb biztos eljut a Macokba is, ami ideális helyen, a vár bejáratánál várja a vendégeket. Szerethető keveréke egy elegáns étteremnek és egy játékos hangulatú bisztrónak, ami hangsúlyosan a helyi és a környékbeli alapanyagokra építi a fogásait. Természetesen komoly szortimenttel rendelkeznek egri borokból, így ha nincs éppen lehetőséged meglátogatni egy pincészetet, akkor itt könnyedén megismerkedhetsz a helyi borokkal, akár olyanokkal is, amiket máshol biztos nem találsz meg. 

Macok

Bor-étel tipp: a bikavéres marhapofánál egribb fogást keresve sem találhatsz, hozzá pedig természetesen egy pohár egri bikavért kérj.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük