![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Három szuper vidéki étterem, ahol nem csak enni érdemes: borélmény is egyben
![boroscikk](https://kep.index.hu/1/0/4373/43733/437338/43733800_3337548_a6d4e41020ef6f22cd693f2928b709e0_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az első nyári hónappal együtt a felszabadulás érzése is megtalál mindenkit. Alig várja az ember, hogy munka után kint legyen a zöldben, a szabadban, a vízparton, és persze eljött a hétvégi kiruccanások ideje is.
A 2022-es évet sok véleményformáló a vidéki gasztronómia évének tartja. Noha most is kell némi bátorság egy kisebb településen éttermet nyitni, egyre több ilyen kezdeményezésről hallani, és persze az ember előbb-utóbb kíváncsi lesz, hogy mit alkotnak ezeken a helyeken. Vannak persze éttermek, melyek már hosszabb ideje a vidéki gasztroszcéna tagjai, így szinte biztosra mehetsz, ha őket választod. Bármelyik opcióra is vagy kíváncsi, ne feledkezz meg még egy fontos hozzávalóról, a borról.
Egy jó étterem ma már nincs meg igényes és okosan összeállított borlap nélkül, amely hűen tükrözi a hely koncepcióját vagy a régiót, ahol található. Most három olyan vidéki éttermet ajánlunk, amelyik szorosan kötődik a borhoz is, így érdemes hozzájuk ellátogatni azoknak, akiknek a borélmények is fontosak.
Mandula Étterem és Bor-Bár – Villány
Az egyik legnépszerűbb úti célnak tartott Villányban található étterem elválaszthatatlan a Gere Attila Pincészettől. Különleges helyzet áll itt elő, amikor a pincészet borai kerülnek a középpontba, és ahhoz társítják az ételeket, nem pedig fordítva, ahogy általában lenni szokott. Az à la carte bor-étel párosításokon kívül rendelhetsz az aktuális borlapról, ami tartalmazza a pincészet egész portfólióját, sőt a több mint 100 tételes muzeális kínálatból is lehet választani! Aki igazán ínyenc, az pedig a degusztációs menüt évjáratos borokkal is kérheti.
![Mandula2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4373/43733/437336/43733692_7a99afb952a3dbc6bc4336ed73ebd093_wm.jpg)
Fotó: Kőrösi Tamás
Bor-étel tipp: a Gere Attila saját majorságából származó bárányhús gyakori fogás az étlapon, szezonális köretekkel kiegészítve. Klasszikus párja a pinot noir, de próbáld ki a fekete járdovánnyal is.
Mór24 – Balatonfüred
Small plate és natúr borok, így lehet a legjobban összefoglalni az étterem filozófiáját. A Füred központjában található, modern hangulatú hely hamar egy igazán izgalmas színfoltja lett a magyar gasztrovilágnak. A folyamatosan változó, nemzetközi és magyar inspiráció alapján készülő szezonális fogások közül érdemes többet is kikérni egyszerre, és beszélgetés közben akár egymással is megosztani. A borok is hasonlóan izgalmasak, mint az ételek, külföldi és hazai natúr borokat kínálnak pohárral és palackkal, sőt borboltként is működnek, így étkezés után haza is viheted tőlük a kedvenc tételedet.
![Mór24](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4373/43733/437337/43733716_8527f7a097a7f34be4eea1bee704cc21_wm.jpg)
Bor-étel tipp: 2020 óta kovászlázban ég az ország, az itteni Sült kovász után pedig örökre rajongó lesz mindenki. Kóstolj mellé egy friss, buborékos pét-natot.
Macok Bisztró – Eger
Aki Egerben jár, előbb vagy utóbb biztos eljut a Macokba is, ami ideális helyen, a vár bejáratánál várja a vendégeket. Szerethető keveréke egy elegáns étteremnek és egy játékos hangulatú bisztrónak, ami hangsúlyosan a helyi és a környékbeli alapanyagokra építi a fogásait. Természetesen komoly szortimenttel rendelkeznek egri borokból, így ha nincs éppen lehetőséged meglátogatni egy pincészetet, akkor itt könnyedén megismerkedhetsz a helyi borokkal, akár olyanokkal is, amiket máshol biztos nem találsz meg.
![Macok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4373/43733/437337/43733718_7705980c3340b5887e0cce7e51cd309f_wm.jpg)
Bor-étel tipp: a bikavéres marhapofánál egribb fogást keresve sem találhatsz, hozzá pedig természetesen egy pohár egri bikavért kérj.
Cover: Getty Images