![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Gasztroélmény Balatonszemesen: a Zier Bisztrónál megszállni is érdemes
![zierbisztró2](https://kep.index.hu/1/0/4398/43982/439821/43982110_3355990_7de23e8d22bec6457f19b7f2b365c9bf_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha idén a Balatonnál nyaralsz, és szeretnél túllépni a hekk-lángos-főtt kukorica szentháromságán, próbáld ki a Zier Bisztró kínálatát, nem fogsz csalódni benne.
Gasztroújságíróként természetesen azokat a sajtóutakat szeretem a legjobban, amelyek az ételek és italok köré épülnek, így nagy örömmel vettem részt a Zier Bisztró szezonnyitó buliján. Bár balatoni vagyok, Szemes eddig nekem kimaradt, pedig a gasztroélményekért mindenképp érdemes ellátogatni ide.
Kedves kiszolgálás, minőségi alapanyagok, finom ételek és italok, gyorsaság, tisztaság és precizitás jellemzi a helyet, amely július elsején nyitja meg kapuit a nagy közönség előtt. Ha szeretsz biciklizni és strandolni, akkor biztosan örülni fogsz neki, hogy a bisztró a kerékpárút mellett található, szó szerint egy köpésre a Balatontól.
A Zier Bisztróban nem a klasszikus strandkajákat kóstolhatod meg, teljesen újragondolták az étlapot. A tulajdonos-séf Zier Dani a Balatonon nőtt fel, célja, hogy legyőzze a tóhoz kapcsolódó vendéglátás körül kialakult sztereotípiákat.
![zierbisztró4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4398/43982/439821/43982146_6007dca9d61c3ba292196d93d3bfbd6d_wm.jpg)
„Erdélyben születtem, de itt nőttem fel, a Balaton a szerelmem. Nyolcévesen evőeszközt törölgettem, 12-13 évesen már felszolgáltam. Az anyukám szakács volt, folyamatosan mellette sertepertéltem a konyhában. A szakmát Siófokon végeztem el, aztán gyakorlatot szereztem a Balaton legjobb helyein. A Balaton déli partja a gyerekkorom helyszíne, ezért itt indítottuk el a bisztrót. Senkit nem másolunk, és nem fogunk sem hamburgert, sem lángost árulni. Sajátos ízvilágot alakítunk ki, házi tésztával, sajtokkal, grillel, halakkal” – magyarázta Zier Dani, aki az év többi részében Ausztriában konyhafőnök, négycsillagos szállodában. A hely vonzerejét a séf személye tovább erősíti, és ő kis szerencsével koccint is egyet a betérőkkel.
A kóstolt ételeken abszolút érződött, hogy ez egy szerelemprojekt, a vendégváró falatkáktól kezdve a levesen át a desszertig minden egy élmény volt. A házi sonka, kolbász, kovászos kenyér, sajtok abszolút igazolják, miért szeret az ember vidékre járni, rögtön komfortosan érezheted magad a jól ismert ízektől. Hamburger és lángos helyett királyrákos házi tésztát kóstolhatsz, vagy éppen rózsaszín, omlós grillezett hátszínt, mindkettő önmagáért beszél. Hogy az italokról is szót ejtsünk, a cseresznyevirágos tonickal készült gin-tonicot semmiképp se hagyd ki.
![zierbisztró3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4398/43982/439821/43982168_23ddf6f4c31a1d17640ef2266d6cc704_wm.jpg)
A vendéglátóhely a második szezonjára készül, idén kibővített vendégtérrel várják a látogatókat: „A konyhát fejlesztettük, bővítettük, 60 négyzetméter további zárt ügyfélteret alakítottunk ki, hogy az időjárás kevésbé befolyásolja a forgalmat (...)” – tette hozzá Zier Dani, aki azt is elárulta, hogy sikere nemcsak rajta, hanem az egész csapaton áll. Minden alkalmazott a Zierrel együtt dolgozik Obertrauernben, nem pusztán kollégák, de barátok is, így mindenki beleteszi azt a pluszt, ami után a vendégek biztosan elégedetten távoznak.
![zierbisztró](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4391/43915/439157/43915790_e51d145da9c8809f8dad086c832746a2_wm.jpg)
Fotó: Valkai Réka
Nem csak a bisztró miatt éri meg ellátogatni ide, a szállást is ki kell emelnem. Mindennel felszerelt, csodaszép apartmanok várják a betérőket, amelyekhez saját kis konyha és terasz is tartozik, ráadásul ingyenes bicikli- és SUP-kölcsönzésre is van lehetőség. Ha ez még nem lenne elég, pár lépésre található a Balaton szabadstrandja, ennél jobb kombinációt elképzelni sem tudnánk.
Ha pedig már Balatonszemesen jársz, mindenképp biciklizz el az IKON Borászatba is, a hatalmas és szépen gondozott szőlőkert önmagában is megér egy látogatást, de a boraik teszik fel az i-re a pontot.
Fotók: Sági Zsófia/Sóbors