10 perc alatt elkészül a tökéletes főtt kukorica - ha tudod, melyik csövet szabad megvenni
Te is tudsz otthon kukoricát főzni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kimentek a strandra, és nagyjából két percen belül megérkezik mellétek a főtt kukorica árus. A kocsijából csodás illatok áradnak, a gyerek könyörög (vagy éppen a te szervezeted), aztán meglátod az árát, és felteszed az adekvát kérdést: vajon mi a jó ég kerül 350 forintba egy cső főtt kukoricán? Ha eddig eljutottál, innen már csak egy lépés az elhatározás: otthon is tudsz kukoricát főzni, nagyjából negyedannyiból.

Nos, ennek a belátása valóban érett gondolkodásra vall. Főleg, ha még azt is hozzászámítjuk, hogy a főtt kukorica elkészítése a világon semmiféle gyakorlatot nem igényel, totálisan, de maximálisan elrontásbiztos csemege.

A megfelelő kukorica kiválasztásához azért adnánk egy pár jó tanácsot. A kukoricacsövön jó esetben még rajta van a héja. Ez nagyon jó, mert ezzel együtt kell majd főzni, ez plusz ízt ad neki. Tehát, ha csak egy levél árválkodik a kukoricán, keresgélj tovább!

Lám, a szeme

A kukoricacsövön felül van egy bajusz. Ha ez tapintásra friss, zsenge, akkor jó nyomon jársz. Bontsd meg kissé a zöld héjat, és a kukoricacső csúcsától pár emelettel lejjebb nyomd bele a körmöd egy szembe. Ha kemény, ne vedd meg. Ha levet ereszt, ne vedd meg. Ha a kettő között van, akkor megveheted.

Ha a levelek között nyitott kis lukon bekukkantva azt látod, hogy a szem szép, telt, fényes, akkor bátran megveheted. Ha viszont a szemek teteje már befelé húzódik, kis lapály van rajtuk, ne vedd meg, már kiszáradt, nem lesz finom!

És akkor otthon már csak elő kell venned a legnagyobb fazekadat, meg kell hámozni a kukoricákat, és meg kell főzni. Recept alant.

Fotó: Pixabay

Főtt kukorica

főtt kukorica

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab friss kukoricacsövek héjastól
  • amennyi ellepi víz
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott kukoricacsövekről húzd le a héját, ezzel kell megágyazni a fazék alján a kukoricának. Fektesd le a héjak felét a fazék aljára, majd tedd rá a kukoricákat.

Ha kicsi a fazekad, és nagy a kukoricád, éles késsel, deszkán próbáld meg félbe vágni a csöveket. Ha már beleállt a kés a csutkába, el is tudod törni.

A kukoricacsöveket takard be a héj másik felével. Töltsd fel a fazekat vízzel, és forrástól számított 10-12 percen át főzd.

Ekkor bökj bele egy kukoricaszembe egy villát, és ha nem elég puha, akkor főzd még egy kicsit.

Sózva, vagy vajjal már fogyaszthatod is.

Ezt is szeretjük